Dünyadaki bilinen en eski periyodik tablo keşfedildi

26.07.2019
Dünyadaki bilinen en eski periyodik tablo keşfedildi

Dünyadaki bilinen en eski periyodik tablo St Andrews Üniversitesi’nde keşfedilmiştir.
1885 yılında tarihlenen tablo, Rus kimyager Dmitri Mendeleev’in 1869’da taslağını ortaya koymasından yalnızca 16 yıl sonra oluşturulmuştur. 2014 yılında kimya profesörü olan Aiken, 1968’den bu yana orada olan çizelgeyi keşfettiğinde gereksiz kimyasalları ve eski malzemeleri temizlerken arşivde kalan bu tarihi belgeyi keşfetmiştir. Tablo çok eski olduğundan ve korunmasızca arşivde bırakıldığından dolayı yıpranmıştı.

Periyodik tablonun tasarlandığı 1860’lar bilim için heyecan verici bir zamandı. Yılda yaklaşık bir yeni element keşfedilmiş ve bilim adamları tarafından bu yeni keşifleri organize etmek için çeşitli yollar geliştirilmiştir. Fransız jeolog Alexandre-Emile Béguyer de Chancourtois, bir direğe sarılıyken çalışan üç boyutlu bir silindir yaratmaya çalışmış ve İngiliz kimyacı John Newlands, elementleri müzikal ölçekle karşılaştırmaya çalışmıştır. Efsaneye göre Mendeleev, kart oyunu solitaire tarzını kullanarak elemanları eşleştirerek, eşleşmeleri bularak ve ağırlıklarına göre ayarlayarak düzenlemiştir.
Mendeleev’in tablosu bilim topluluğuna gelecekteki keşifler için yer bırakması da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı sıkıştı. Tasarlanan sistemde, başka elementlerin eksik kalmasından ziyade görsel sadelik var.
1871’de Mendeleev, tablonun bugünkü haline daha yakın görünen geliştirilmiş bir versiyonunu yayınladığında, bilimsel standartlara yaklaşıyordu. St Andrews şeması bu ikinci versiyona küçük farklılıklar gösteriyordu. Almanca açıklamalı olarak, sol alt köşede 1875-1888 yılları arasında Viyana’da faaliyet gösteren bir Alman yayıncının adı olan “Verlag v. Lenoir & Forster, Wien” yazıyordu. Tablonun kendisi de ne zaman ortaya konduğu konusunda tarihi kanıtlar sunar. California, Los Angeles Üniversitesi’ndeki periyodik tablonun tarihçesi konusunda bir uzman olan Eric Scerri’ye göre, tablo 1879 ve 1886 arasındaki bir döneme tarihlenebilir. Örneğin galyum ve skandiyum 1870’lerde keşfedilmiştir. Mendeleev tarafından 1886’da keşfedilen bir element olan Germanyum yoktur.
Arşivciler, Thomas Purdie’nin 1885’te Alman matbaacılarından üç marka bastırdığını ve 1888’de bir profesöre kimya öğretmek için alıp St Andrews’e götürdüğünü düşünüyor.
Tarihi açıdan büyük bir önem arz eden bu tablo yeni keşfedildiği için, tabloya ihtiyaç duyulan bakım yapılacak. Çözünebilir renk solmasını ve asiditesini gidermek için kalsiyum hidroksit ile nötr bir pH’a ayarlanmış deiyonize suda yıkanacak, gevşek yüzey kalıntılarını gidermek için dikkatlice fırçalanacak ve Japon kozo kağıdı ile onarılacak ve genel olarak beş yıldızlı bir onarıma sokulacaktır.
St Andrews Üniversitesi’nde eski kimya başkanı olan David O’Hagan, bir basın açıklamasında ‘’St Andrews Üniversitesi’ndeki dünyanın en eski sınıf periyodik tablosunun keşfi dikkat çekicidir. Tablo, Üniversitede araştırma ve sergileme için hazır olacak ve 2019’da Birleşmiş Milletler tarafından periyodik tablonun uluslararası yılı olan, Dmitri Mendeleyev tarafından tablonun yaratılmasının 150. yıldönümüne denk gelecek şekilde planlanan bir dizi etkinliğe sahibiz.’’ diyor.

https://www.popularmechanics.com/science/a25949980/worlds-oldest-periodic-table-found-in-storage/

İrem YILDIRAN

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.