1950’lerden bu yana Avrupa Antropolojisi

06.08.2018
1950’lerden bu yana Avrupa Antropolojisi

Avrupa’da sosyal bilimler tarihi yeni bir merakla yeniden canlandırılsa da, sosyal bilimler programı hâkim kaldı. Bazı Avrupalı sosyal bilimciler, aralarında Pierre Bourdieu, Mary Douglas, Louis Dumont, Ernest Gellner ve Claude Lévi-Strauss da bulunan, sosyal düşünce liderleri oldular. Başka yerlerde, özellikle Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki bazı eski sömürge ülkelerde, yerel antropoloji gelenekleri kendini kurdu. Bu ülkelerdeki antropologlar, disiplinin geleneksel merkezlerindeki teorik gelişmelere karşı hevesli olsalar da, diğer entellektüel akımlara da açıklardı, çünkü genellikle kendi ülkelerindeki gelişmeler hakkında diğer alanlardan uzmanlarla tartışmaya giriyorlardı.

Teorik çeşitliliğe rağmen ampirik araştırmalar gelişmiştir. Uzun dönemli saha çalışması artık tarihsel araştırmalarla desteklendi ve etnografi, birçok uygulayıcı tarafından sosyal ve kültürel antropolojinin temel faaliyeti olarak görülmeye başlandı. 20. yüzyılın ikinci yarısında, antropologların etnografik odakları kararlı bir şekilde değişti. İlk odak noktası “ilkel” insanlardı. Daha sonra etnograflar, Asya’nın karmaşık köyleri ve kasabaları da dahil olmak üzere Üçüncü Dünya toplumları hakkında çalışmada uzmanlaştılar. 1970’lerden bu yana saha çalışmaları, Avrupa toplumlarında ve etnik azınlıklarda, kilise toplulukları ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer gruplar arasında yapılmaya başlandı.Yerel antropologlar, eski sömürge toplumlarına yaptıkları etnografik araştırmaya egemen olmaya başladılar ve toplum liderleri giderek daha çok, tarla çalışanlarının gündemini kontrol etmekte ısrar etti.
En canlı entelektüel gelişmeler belki de ana akımın ötesindedir. Özellikle 1970’lerde, yeni uzmanlıklar kadınların antropolojisi ve ilerleyen yıllarda tıbbi antropoloji, psikolojik antropoloji, görsel antropoloji, müzik ve dans antropolojisi ve demografik antropoloji olarak ortaya çıktı. 21. yüzyılın antropolojisi çok merkezli ve kozmopolittir. Ayrıca tamamen biyolojik veya sosyal bilimler ya da beşeri bilimler arasında bir alanda değildir.
KAYNAKÇA
Donald Robotham, Farha Ghannam, Penny Esterik, Ákos Östör, Michael Horowitz, Eric Smith, Anthropology, Encyclopædia Britannica, Yayınlanma Tarihi: 13 Temmuz 2018, Erişim Tarihi: 28 Temmuz 2018, https://www.britannica.com/science/anthropology ‘den çevrilmiştir.

Çeviren: Buse Sarı

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.