AŞKIN ACININ VE DEVRİMİN KADINI: MAGDALENA CARMEN FRİDA KAHLO

15.12.2017
AŞKIN ACININ VE DEVRİMİN KADINI: MAGDALENA CARMEN FRİDA KAHLO

ff

Popüler kültürün yeni ikonu haline Frida Kahlo. Hayatına dair tek bir cümle dahi bilmeyenlerin cüzdanlarının, defterlerinin, tişört baskılarını süsleyen çiçekli kadın . Fakat Frida bir 21 .yy popüler kültür malzemesinden çok daha fazlası tabiki ,onu anlayanlar ve fikirlerini içselleştirenler için. Gelin önce Frida’nın eserlerine ilham olan o acılarla dolu hayatına bir göz atalım.

Tam adı Magdalene Carmen Frida Kahlo. 6 Temmuz 1907 yılında Meksika’da doğmuş(kendisi doğumunun 7 Temmuz yani Meksika devriminin tarihi oalrak bilinmesini tercih etmiştir) ve 1954 yılında 47 yaşında hayata veda etmiştir. Sanatın yanında siyasi görüşü ve özel yaşantısıyla da tanınan ressamın hayatı araştırdıkça insanı içine çeken sürükleyici bir roman gibi desek hiçte abartmış olmayız sanırım.

C8RoRnEVYAAuwQs

Çok kültürlü bir ailenin etnik çeşitliliği içerisinde Meksika’da yetişti. Ailesinin hırçın kızı Frida toplumun insanlara dayattığı tabulara karşı çıkmayı,onlarla mücadele  etmeyi düşüncesinin merkezine yerleştirmiştir.Bu, otoriteye karşı asi Frida’mız henüz 6 yaşındayken ciddi bir trafik kazası geçirdi ve sakatlandı.Okulda arkadaşları tarafından ”Tahtabacak” lakabına maruz  bırakıldı.Bu ötelenme durumu onu daha çok hırslandırmış olacak ki yalnızca 30 kişinin kabul edildiği Ulusal Hazırlık Okulu’na kabul edildi.Okulyıllarında çeşitli siyasi ve edebi topluluklar içerisinde kendini gösteren isimlerdendi.Fakat ressamlık konusunda bu dönemlerde henüz gelişmemişti.Resim yeteneğini keşfedeceği olaylar olaylar okuldan eve dönerken meydana gelen bir kaza sonucu oldu diyebiliriz.Bindiği otobüse tranvay çarptı  ve vites Frida’ya saplandı.Bu ciddi kazadan sonra Frida’nın kalan hayatı yorucu ameliyatlarla, yatakta ve korselerle geçen acı dolu günlere dönüştü.Yatakta geçirdiği günlerde can sıkıntısını gidermek için bu resim işine girişen Frida’ya , resim yapmak sandığından da iyi geldi. Yalnızlığın ona sunduğu mesajları çok güzel yakalamıştı Frida . Kendini bol bol dinlediği günlerin ardından insanlara göre ”sürrealist” bu tablolar için ”ne kabusları,ne rüyaları,kendi gerçeğimi resmediyorum” diyerek cevap vermiştir.

 

Devam etmek gerekirse Frida’nın kısa hayatının büyük bir kısmını kaplayan Diego Rivera’ya getirmek istiyorum sözü.Meksika Kominist Partisi üye olan Diego ile evlenmesiyle birlikte Frida politik dünyaya resmen adım atmış oldu.Yapılan her eylemde ön saflarda yer alan çift oldukça ilgi çekmekteydi

Rivera Kahlo

Frida-Diego çiftinin ilişkisi asıl ilgi çekici yapan kısmlara gelirsek..Diego’nun evliliklerinin bitirmesine sebebiyet veren çapkınlıklarına karşılık olarak Frida tüm cazibesini kullanarak hem erkekleri hem de kadınları etkilemeyi başararak intikamını almıştır.O yıllara göre büyük bir cesaret örneği olarak biseksüel olduğunu açıklamış ve gözönünde bir çok kadınla ilişkisi olmuştur.

Bu yıkıcı sağlık sorunları Frida’yı bir şeyden daha mahrum etmişti ki bu Frida’yı derinden etkilemiştir.Bedensel sorunları yüzünden anne olamayan Frida kürtajla alınan fetüslerden birini başucundaki kavanozda uzun süre saklamıştır.Çocuk özlemini sevgiye boğduğu maymunlarıyla gidermiştir.

Kısa bir süre sonra sağlığı bozulmaya başladı Frida’nın.Aşırı içki ve sigara tüketimi , kullandığı ilaçlar yaşam kalitesini düşürüyordu günden güne.Bu arada hasar gören ayağı kangren olduğu için kesildi.1953’te MexicoCity’de ilk kişisel sergisini açtı.Doktorunun izin vermemesine rağmen,Frida yatağını bir kamyonla galeriye taşıtarak sergiyi gerçekleştirdi.

Frido Kahlo 13 Temmuz 1954 ‘ de akciğer embolisi teşhisi ile son nefesini vermeden bir kaç gün önce günlüğüne şunları yazmıştı:

”Çıkış yolunun güzel olacağını ve asla geri dönmeyeceğimi umarım.”

Aşkın acının ve devrimin kadını Magdalene Carmen Frida Kahlo’nun hayatını (bütün karmaşasının ufak bir kısmı da olsa) incelemek istedim.Son olarak Frida’nın modern dünyanın metalaştırdığı bir baskı malzemesinden fazlası olduğunun herkesce anlaşılmasını temenni ediyorum.

magdalena carmen frida kahlo

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.