Beethoven’ın Ölümü

30.03.2018
Beethoven’ın Ölümü

Ünlü Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven’ın uyuşturucudan öldüğüne dair görüşler vardır. Ancak yapılan araştırmalar, ünlü bestecinin kurşun zehirlenmesinden öldüğünü ortaya koydu. Beethoven’ın saç tutamından ve kafatasından yapılan analizlerde  vücudunda, o günlerin normal kurşun değerinin tam yüz katı bulundu.San José State University’nin yaptığı araştırmalara göre; 30 yaşında duyma güçlüğü çeken, 49’unda ise tamamen sağır olan Beethoven ağır kurşun zehirlenmesinden ölmüş olabilir. Amerikalı bilim insanlarına göre bu duyma güçlüğü vücuttaki yüksek kurşun oranıyla da açıklanabilir.

Analizlerde kullanılan kafatası, Kaliforniyalı iş adamı Paul Kaufman’ın himayesinde bulunuyordu. Kaufman; atalarından kalan mirası elinde tutuyordu, Kaufman’ın atalarından biri de Beethoven zamanında Avusturya’da doktordu. İş adamı aslında ilk başta kafatasının Beethoven’a ait olduğundan emin değildi. Kafatasının Beethoven’a ait olduğu ise American Beethoven Society’den alınan bir tutam saç ile yapılan DNA karşılaştırması ile doğrulandı.

56 yaşında acılı bir ölüm, neredeyse 40 yıllık ağır karın ağrıları ve ekstrem ruh halleri… Bunların her biri, ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Argonne National Laboratory ve Chicago’daki McCrone Araştırma Enstitüsü tarafından bir kurşun zehirlenmesi teşhisine tamamen uygun bulundu. Beklentilerin aksine, her iki analizde de eser miktarda cıva bulundu. Buradan da Beethoven’ın, cıvalı bir merhemle tedavi edilen frengiden ölmediği anlaşılıyor. Bununla birlikte, dört yıllık araştırmada Beethoven’a ağrılı bir son hazırlayacak afyon ya da herhangi başka bir ağrı kesiciye de rastlanmadı. Araştırmacılar; Beethoven’ın yaratıcılığını, ağrı kesicilerle mahvetmeyeceğini öne sürdü.

Beethoven’ın vücudunda bulunan kurşunun nereden geldiği henüz kesinleşmedi. 1999’un başından beri söylendiği gibi; Beethoven’ın zehirlenmesine, Tuna Nehri’ndeki kurşunlu balıkların sebebiyet verdiği fikrini Amerikalı araştırmacılar kabul etmiyor. “Tabii ki de her Viyanalı bu hastalıktan muzdarip değildi, yoksa bu gelecek kuşaklara da aktarılırdı.” diyor Naperville’deki Health Research Institute’den William Walsh.  Araştırmacılar; ünlü bestekârın, gençken sıklıkla gittiği kaplıca sularını yuttuğunu düşünüyor. Beethoven’ın iskeletinde de fazlasıyla ağır metal bulan araştırmacılar, onun bu metale uzun yıllar maruz kaldığı görüşünde. Bu da tahminen, Viyana’nın kurşun borularından gelen musluk suyunun içilmesinden kaynaklanıyor.

Beethoven’ın bu şaşırtcı hastalığını ortaya çıkaran saç tutamı, 1994’te Amerikan Beethoven Topluluğu’nun dört üyesi tarafından bir açık artırmada Londra’da Sotheby’lerden 7300 dolara satılmıştı.

Dünyaca ünlü bestecinin kendisi de rahatsızlığı üzerine kafa yormuştu ve 30’lu yaşlarındaki erkek kardeşinden, ölümünden sonra rahatsızlığının sebebini araştırmasını istemişti. Ancak erkek kardeşi başarısız olmuştu. Ancak William Walsh “199 sene sonra da olsa en azından Beethoven’ın dileğini kısmen şimdi gerçekleştirdik.” diyor.

Kaynaklar: http://www.spektrum.de/news/beethoven-starb-an-bleivergiftung/795672

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/haaranalyse-beethoven-starb-an-bleivergiftung-a-98766.html

Resim kaynaçası: promozioneumana.it

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.