Bir Antik Çağ Gizemi: Orpheus Tılsımı

23.04.2019
Bir Antik Çağ Gizemi: Orpheus Tılsımı

Orpheizm inancına sahip putperestlerin eğlence ile insan kurban edişlerini, Hıristiyanlığın doğumuyla bağdaştıran antik bir tılsımdır Orpheus tılsımı.  Aynı zamanda Nazilerin yükselişiyle birlikte gizemli bir şekilde ortadan kayboluşuna dair efsaneler de vardır.

Bu cisim; çarmıha gerilmiş bir adamı, hilal şeklinde bir ay ve üzerinde birkaç yıldız ile tasvir etmektedir.İlk bakışta tılsımın çarmıhtaki İsa’yı gösteren erken dönem Hıristiyanlık’a ait bir kalıntıyı simgeliyor olduğunu düşünebilirsiniz fakat tılsımın üstündeki isim İsa değil, mitolojik bir figür olanOrpheus’tur.  Orpheus’un bu şekildeki tasviri pagan inancında oldukça yaygındır. Kendisi Yunanca’da karanlıkla ilişkilendirilmekte ve yer altına indiğine inanılmaktadır. Ayrıca, Roma’nın yer altı mezarlarındaki duvarlar birçok pagan resmi ve Hıristiyanlarca İsa olduğuna inanılan Orpheus’un resimleri vardır.

Orpheus, Yunan mitlerinde geçen meşhur bir ozandır. Aynı zamanda büyücü ve kahin olduğu da söylenir ve lirinin güzel sesiyle hayvanları, bitkileri hatta taşları büyüleyerek onların efendisi olur.

Yunan mitolojisine göre Orpheus yer altına gitmiştir.  Efsaneye göre izlediği yol, günümüzde Bulgaristan sınırları içinde yer alan bir bölgededir: Rhodope Dağları’nın iç kesimleri, Şeytanın Boğazı adlı mağara.

Orpheus, ölen eşi Eurydice’yi kurtarmak için yer altı dünyasına inip Hades’in karşısına çıkar ve burada önemli bir değişim geçirir. Yer altına inmeden önce müzisyen olan Orpheus, bir peygamber olarak yer altından ayrılmıştır, tabii ki daha donanımlı olarak. Bu sayede Orpheus, Trakyalılara yeni diniyle ilgili bilgiler vermiştir ve bu öğretiler, Sokrates ve Eflatun dönemlerine yani M.Ö 5.yy’ye dayanmaktadır. 

Çarmıha gerilmiş adamı simgeleyen tılsımın üzerinde Orpheus’un ismiyle birlikte bir başka isim daha okunuyor: Bacchus. Bu iki ismin arasında aslında yerel bir bağ mevcuttur: Rhodope Dağları’nın yüksek kesimlerindeki Perperikon antik şehri. Bu kent; bir zamanlar Yunanlıların Dionysos, Romalıların ise Bacchus olarak bildiği şarap ve cinsel zevk tanrısına adanmış tapınağın bir parçasıydı. Dionysos’un ayinleri ve gizemleriyle ilişkilendirilen en kutsal tapınaklardan biri olan bu yapıda, Bacchus’e eğlenceler düzenlenirdi.

Orpheus bir reformcuydu ve yeni bir din kurmayı amaçlıyordu. Bu dinin en önemli yanı, insanların ruhlarını nasıl ölümsüz kılacaklarını anlatmaya dayalıydı fakat çok fazla taraftar toplayamadı.

Orpheus ve İsa’nın hikayeleri arasında benzerlikler olmasına rağmen çelişkili durumlar da mevcuttur: Orpheus, Hades’e doğru inerken; İsa, cennete doğru yükselmiştir. Fakat bazı kaynaklarda İsa’nın önce yer altına indiğinden de bahsediyor.

Orpheus tılsımının önemsiz olduğu düşünülebilir fakat Hıristiyanlık inancının; pagan tarikatların inançlarının ve ayinlerinin bir kısmını kendine uyarladığı bir dönüm noktasını simgelemektedir. Üzerinde çarmıha gerilmiş bir adam figürü bulunan ve bunu açıkça Orpheus ile bağdaştıran antik tılsımın ortadan gizemli bir şekilde kaybolmasının, tesadüflerle açıklanamayacak kadar ciddi bir mesele olduğu ortada!

Kaynakça:

https://orionunevi.weebly.com/writings/orpheus-ve-euridice

https://seyler.eksisozluk.com/hristiyanligin-dogumuyla-da-bagdastirilan-antik-cagin-buyuk-gizemlerinden-orpheus-tilsimi

YAZAR BİLGİSİ
Gülendam Dinç
Gülendam Dinç, 1998 yılında Manisa'da doğdu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümü, 3. sınıf öğrencisi. İzmir'de yaşıyor. MozartCultures'da Sanat Tarihi alanında yazılar yazıyor. İngilizce ve İtalyanca dillerini geliştiriyor. Sanat, sosyoloji ve tarih ile ilgilenerek bunları hayatın genel akışına yediriyor. Müzikle ilgilenmek, okumak ve seyahat edip yeni yerler keşfetmek hobileri arasında.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.