Çinli Araştırmacılar, 2 Farklı Biyolojik Anneden Sağlıklı ve Babasız Fareler Üretmeyi Başardı

19.10.2018
Çinli Araştırmacılar, 2 Farklı Biyolojik Anneden Sağlıklı ve Babasız Fareler Üretmeyi Başardı

Çinli araştırmacılar, dişi farelerden alınan embriyonik kök hücrelerin DNA’sındaki bazı anahtar sekansları silerek, bir erkeğin yumurtayı döllemesine gerek kalmadan yeni bir memeli üretmeyi başarmışlar.

Babasız üretilen bu fareler yetişkinliğe ulaşmakla kalmayıp, aynı zamanda kendi yavrularına sahip olmaya kadar varan bir yaşam sürecine sahip olmuşlar. Bu çalışma, bir erkek ve bir dişi eşe gerek kalmadan gerçekleştirilmesi tasarlanan üremeye yönelik yapılan girişimler açısından, büyük bir gelişme niteliği taşıyor.

Çin Bilim Akademisi’ndeki biyologlar, dişi ve erkek farelerden alınmış ‘haploit’ embriyonik kök hücreler (EKH’lar) üzerinde özel bir düzenleme yöntemi kullanmışlar. Bunlar, eğer eşey hücrelerinin üretiminde görev alan dokular değilse, türlerin kromozomlarının sadece yarısını içeren ve boş bir sayfa gibi olan hücrelerdir.

Sperme gerek kalmadan üreyebilme, partenogenez (kendiliğinden üreme) olarak adlandırılıyor ve bu durum hayvanlar dünyasında yeni bir şey değil. Birçok böcek, annelerinin birebir kopyası olarak doğuyor ve birçok balık türü de bunu başarabiliyor. Hatta babasız doğan kertenkele ve yüzergezer hayvanlar bile varmış.

kaynak

ETİKETLER: , , , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.