Dante,cehennem ve Sandro Botticelli 

18.12.2017
Dante,cehennem ve Sandro Botticelli 

İtalyan edebiyatının babası sayılan Dante Alighieri’nin meşhur üçlemesinden yalnızca birini inceleyeceğiz bu yazıda. Cehennem, Cennet ve Cehennem bölümlerinden çok daha dikkat çekmiş ve bir çok ressam tarafından tablolaştırılmıştır, tıpkı Sandro Botticelli gibi.

Alessandro di Mariano di Vanni Flepepi yani bildiğimiz adı ile Sandro Botticelli, bu tablo uğruna 10 yıl emek vermiştir.

Dünyada işlenen suçların cezaları ebediyen çekilen yer olan cehennem,  Kudüs’ün altında oyulmuş huni biçiminde derin bir çukurdur. En dibinde Lucifero yani şeytan buzlara saplanmış bir biçimdedir. Onun öbür yarım küreye doğru ittiği kara kitlesi, güney yarım kürede su yüzüne çıkmış ve Araf Dağı’nı oluşturmuştur. Cehennem dibe doğru gittikçe daralan dokuz tabakadan oluşur.  Her bir kata “cerchio”  adı verilir.

Cehenneme girmeden önce Antinferno adı verilen bir bölme vardır. Ne iyilik ne kötülük yapmış insanların ruhlarını barındıran Antinferno, Acheronte Irmağı’na kadar uzanır.

İlk bölüm Limbo’dur.Yani inferno ya giriş.burada vaftiz edilmeden ölmüş ya da günahkar olmayan fakat hristiyan olmadıkları için cennete giremeyen kişilerin ruhları bulunur.Ünlü latin şairi ve burada Dante’ye rehberlik yapan Vergilius,ünlü islam alimleri İbni Sina ve İbni Rüşd de Limbo’da yer alır.Bu da Dante’nin bilime olan büyük bir saygısını gösterir aslında. Ve sadece bu dairedekiler ceza almazlar, bir nevi Araf gibidir.

Diğer katlarda kimlerin yer aldığından bahsedecek olursak;

2. kat – Şehvetin pençesine düşen zavallılar bulunur.

3. kat – Aç gözlüler bulunur.

4. kat – Savurganlar bulunur.

5. kat – Gazap ve öfke verenler bulunur.

6. kat – İnançlara karşı gelenler bulunur.

7. kat – Şiddet kullananlar eziyet edenler bulunur.

8. kat – Hilekar ve yobazlar bulunur.

9. kat – Hainler ve iftira atanlar bulunur.

Ayrıca katlar da bölmelere ayrılmıştır.

Yukarıda bahsettiğimiz tablonun orijinal adı La Mappa dell’inferno olup, bugün Vatikan Kütüphanesi’nde sergilenmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.