Dünyanın “Barış” Elçisi

02.01.2018
Dünyanın “Barış” Elçisi

Bayram sabahlarımıza anlam katan, aşk acısı çekerken ağlatan, sevgiliye duyulan özlemlerin, heyecanların, yakınışların sesi olmuş sanatçı. Kendini öyle güzel kabul ettirmiştir ki bize onun zamanına yetişememiş nesle bile uzanmıştır elleri. Farklı dillere türkü olmuştur şarkıları. O eski günler diye başlayan cümlelerin kahramanı Barış Manço…

Barış Manço tartışmasız tüm dünyaya mal olmuş bir sanatçıdır. Sadece şarkılarıyla değil yaptığı programlarıyla da güldürmüş, yüzükleriyle hayran bırakmıştır kendine. Dokunduğu her şeyi güzelleştiren şık adam… Sanatçının uzun saçları o dönemin gençleri için bir akımdı. İşleri yüzünden saçlarını kestiremeyen gençleri şimdilerde aramızda uzun saçlı emekliler olarak görmekteyiz.

Uzaklarda Bir Yerlerde Türküler Söyleniyor (1991)

Barış Manço, 7’den 77’ye programında “Barış Çelebi ile Dünya Turu” adlı bir bölüm yayınlamaya başladı. Çeşitli ülkeleri dolaşarak edindiği bilgileri bu programla paylaşıyor, bizi de yaşadığı o maceralara ortak ediyordu. Japonya’ya gittiğinde Tokyo Soka Üniversitesi; Ikeda konser salonunda, konser vermesi için Barış Manço’yu davet etti. Konser, Japonlar tarafından çok ilgi gördü. Barış Manço’yu Türk Bayraklarıyla karşılayan öğrenciler, konser boyunca da bütün şarkılarına coşkuyla katıldı. Barış Manço’nun konser boyunca japonca konuşma inceliği, konser alanını daha sıcak bir hale getirmişti.

Konser sırasıyla; Domates biber Patlıcan, Unutamadım, Dağlar Dağlar, Dere Boyu Kavaklar, Kara Sevda olmak üzere beş şarkıyla gerçekleşti.

Konserin sonunda, sahneden inip yanına gittiği Soka Üniversitesi Rektörü ve Soka Vakfı Başkanı Daisaku Ikeda’nın ellerinde bayraklarla Barış Manço’ya kara sevda şarkısında eşlik etmesi, konserin hepimizin aklına kazınmış bir sahnesidir.

Konserden sonra Barış Manço ‘Barış ve Kültür Elçisi’ plaketiyle ödüllendirilmiştir.

“ Hümanizm’in asıl idealleri doğrultusunda Dünya barışı ve kültür tanıtımı uğrunda verdiğiniz üstün hizmetlerden dolayı size ‘SGI’ Uluslararası Barış ve Kültür ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır. ” Daisaku Ikeda

O gün, Kurtaran ekspresin de katılımıyla gerçekleşen bu konserde Barış Manço sahnede bir yıldız olarak hayatımızda kalmaya devam etti.

Barış Manço Live in Japan

 

Barış Manço’nun 1995 yılında, 15 şehirde verdiği Japonya konserinde kaydedilen parçaların bulunduğu ilk ve tek konser albümüdür. Kurtaran Ekspresin de yer aldığı albümde Affet Beni, Domates Biber Patlıcan ve Nane Limon Kabuğu şarkılarının Japonca performansları dikkat çekmektedir.

Albümde yer alan tek Japonca şarkı olan “Toki No Tabibito” Daisaku Ikeda’nın Barış Manço’ya ithafen yazdığı on bir sayfalık şiirden alıntılanarak oluşturulmuştur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.