Britanya İmparatorluğu’nun Hanımı: Agatha Christie

15.09.2018
Britanya İmparatorluğu’nun Hanımı: Agatha Christie

Agatha Christie, tam adıyla Dame Agatha Mary Clarissa Christie, (doğum 15 Eylül 1890, Torquay, Devon, İngiltere—ölüm 12 Ocak 1976, Wallingford, Oxfordshire), kitapları 100 milyondan fazla kopya satmış ve yaklaşık 100 dile çevrilmiş bir polisiye roman ve oyun yazarıdır.
Annesi tarafından evde eğitilen Christie, I. Dünya Savaşı sırasında hemşire olarak çalışırken polisiye kurgu yazmaya başladı. Christie’nin ilk romanı, onun eksantrik ve egoist Belçikalı dedektifi Hercule Poirot’u içeren The Mysterious Affair at Styles (1920) kitabıydı; Poirot, Styles’a tekrar döndüğü ve yaşamını yitirdiği Curtain (1975) adlı kitaptan önce yaklaşık 25 roman ve birçok kısa hikâyede yer almıştır. Yaşlı başlı evde kalmış bir kadın olan Miss Jane Marple, Christie’nin bir başka ana dedektif figürüdür ve ilk olarak Murder at the Vicarage (1930) adlı kitapta görünmüştür. Christie’nin ilk büyük tanınırlığı; İngiltere ve Amerika’da genellikle en çok satan listelerinde yer almış ve popüler dergilerde dizi olarak yayınlanmış yaklaşık 75 romanının takip ettiği The Murder of Roger Ackroyd (1926) kitabı ile gelmiştir.
Christie’nin oyunlarından The Mousetrap (1952), bir tiyatroda en uzun süreli seyredilme dünya rekorunu kırmış (Londra’daki Ambassadors Tiyatrosu’nda -21 yıldan daha fazla bir sürede- 8,862 kez sahnelenmiştir) ve sonra başka bir tiyatroda oynanmıştır; Witness for the Prosecution (1953) adlı kitabı, onun birçok eseri gibi, 1957 yılında başarılı bir filme uyarlanmıştır. Diğer önemli film uyarlamaları arasında Murder on the Orient Express (kitap 1933; film 1974 ve 2017) ve Death on the Nile (kitap 1937; film 1978) adlı filmler yer alır. Christie’nin eserleri ayrıca televizyona da uyarlanmıştır.
1926 yılında Christie’nin annesi vefat etti ve kocası, Colonel Archibald Christie, boşanmak istedi. Durumunu hiçbir zaman tam olarak açıklamadığı bir zamanda Christie ortadan kayboldu ve yokluğunun büyük ölçüde halka duyurulmuş olduğu günlerden sonra, kocasının evlenmeyi dilediği bir kadının adı altındaki bir otelde kayıt yaptırmış hâlde bulundu. 1930 yılında, Christie arkeolog Sir Max Mallowan ile evlendi; bundan sonra her yıl Irak ve Suriye’deki arkeolojik keşiflerde kocasıyla birlikte birkaç ay geçirdi. Christie ayrıca; Mary Westmacott takma adı ile Absent in the Spring (1944) gibi polisiye olmayan romantik romanlar da yazdı. Onun Autobiography (1977) adlı eseri ölümünden sonra ortaya çıktı. Christie 1971 yılında Britanya İmparatorluğu’nun Hanım’ı* makamını elde etti.

*Asıl adı Dame of the British Empire olan bu makam, İngiliz onur sisteminde şövalyeliğe eşdeğer olarak kadınlara verilen bir rütbedir. Bu makama sahip bazı İngiliz kadınlar arasında Eva Turner (dramatik soprano), Margaret Shepherd (kaligraf ve yazar), Jean Conan Doyle (devlet memuru ve askeri görevli), Mary Anderson (mucit) gibi çeşitli isimler de vardır. (Ç.N.)

Çeviren: Ufuk Altunbaş
Kaynak: https://www.britannica.com/biography/Agatha-Christie

YAZAR BİLGİSİ
Ufuk Altunbaş
Ufuk ALTUNBAŞ 2002 yılında İstanbul'da doğdu. 2020 yılında Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi'nden mezun olan Ufuk, Ege Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü birinci sınıf öğrencisi olarak eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir. Aslen Sivaslı olup şu an İstanbul'da ikamet etmektedir. MozartCultures'ta 2018 yılından beri başta televizyon/sinema ve kültür/sanat olmak üzere çeşitli konularda çeviri yapmaktadır. İlgi alanları arasında kültürler tarihi, fantezi ve bilim kurgu edebiyatı, Britanya uygarlığı yer almaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.