Francis Bacon ve Sıra Dışı Figür Anlayışı

17.10.2020
Francis Bacon ve Sıra Dışı Figür Anlayışı

İngiliz ekspresyonist ressam Bacon, düşünceleri ve sanat üslubu ile 20. yüzyılda modern sanatın temsilcilerinden biri olmaktadır. Resimlerindeki deforme edilmiş figürler ile dikkat çeken sanatçı, seçtiği temalarını insan figürü bağlamında eserlerine yansıtmıştır. Genellikle tercih ettiği konular; yakın arkadaşlarının portreleri, leşler, papa resimleri, yakınlarının çekmiş olduğu fotoğraflardaki insan figürleri ve erkek modellerden oluşmuştur. 1960’lardan sonra portreler yapmaya yönelen Bacon, hareket noktası olarak fotoğraflardan yararlanmıştır ve bu portreler belirgin yüz hatlarından yoksundurlar. Genellikle yakın dostlarının portrelerini çalışmış ve dostları birer birer öldüğünde çalışmalarına her ne kadar kendi yüzünü beğenmiyor olsa da oto portreleriyle devam etmiştir.

francis-bacon-ve-sira-disi-figur-anlayisi

Modern insanın kaygılarını ve sorunlarını varoluşsal bir bakış açısı ile eserlerine aktarmıştır. Modern insanın kaçamadığı sorunlardan biri olan yalnızlık ve bedeni doğrudan etkileyen şiddet yansımaları, Bacon’ın eserlerinde bol miktarda görülmektedir. İnsanı ilgilendiren her tema, bedenin üzerinden şekillendiği için figürleri gerçeğe birebir yakın bir biçimde değil de, öznel gerçekliği ve kendine has tarzı ile ifade etmiştir. Bir diğer önemli nokta, sanatçıların eserlerini oluşturma sürecinde sosyolojik ve psikolojik olayların etkisi altında kalmaları kaçınılmaz olmasıdır. Bu sadece sanatçılar için değil; toplum içerisinde varlığını sürdüren her birey, etrafında yaşanan olumlu-olumsuz tüm olayların etkisi altındadır: Savaşlar, hastalıklar, ölümler… İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da yaşanan yıkım endişeleri, kaygılar ve modern insanın yalnızlığı her an yakınında hissetmesi bazı sorgulamaları beraberinde getirmiştir. Tüm bu olumsuz koşullar figüratif sanatın konusu haline gelmiştir ve bu sorgulamalara tuval yüzeyinde tanık oluruz.

Sanatçının eserinde varoluşçuluk düşünce sisteminin derinden izlerini ve var olmanın ıstırabıyla ümitsizliğini tadarız. Et kavramı üzerine sorgulamalarda bulunan Bacon; teni, derisi soyulmuş bir biçimde, bazen ise deformeler eşliğinde kendine has bir üslupla aktarmıştır. Nesneleştirilen insan eti ile ölü hayvanlar arasında kıyaslama yapan sanatçı ete dair düşüncelerini şöyle ifade etmiştir; “Mezbahaya ve ete ilişkin görüntüler beni hep etkilemiştir. Benim için bu, ‘çarmıh’ konusuyla yakından ilişkili. Kasaba her gittiğimde oradaki ölü hayvanın yerinde ben olmadığıma şaşar dururum.”

Bacon’un figürleri insanın doğasında var olan vahşi duyguları yansıtan imgeler olarak oldukça önem taşımaktadır. Sanatçı için ıstırap, yalnızlık ve vahşet ara sıra yaşanan duygular olmamakta, aksine insan var olduğu sürece acı da varlığını sürdürmektedir.

 

KAYNAKÇA

ALBAYRAK, A. (2011). Sevılle, Freud, Bacon ve Tuymans’ ın Paletindeki Çileli Beden Teorisi . Sanat Dergisi , 7.

Melek, A. A. (2017). Francıs Bacon ve Willem De Konnın’ in Resimlerinde İmge Bozumu. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 306.

Yılmaz, N. (2010, Şubat 1). Francis Bacon ve Korkuların Alegorisi. Lebriz: http://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR&sectionID=2&articleID=744&bhcp=1 adresinden alındı

Asiltürk, M. (2006). Fotoğraf ve Resim İlişkisi Bağlamında Francıs Bacon ve Fotoğrafın Bir Gerçeklik Olarak Kullanılmasına Dayalı Uygulama Çalışmaları. (Yüksek Lisans Tezi). Erişim Adresi: http://libratez.cu.edu.tr/tezler/6029.pdf     

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Nilay Aygün
Nilay AYGÜN. 1996 yılında Bandırma'da doğdu. 2014 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Resim- İş Öğretmenliği Bölümü'nde lisans eğitimine başladı. 2018 yılından itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüksek lisans eğitimine aktif olarak devam etmektedir. Okumayı, yeni bilgiler ışığında öğrenmeyi kendine hedef edinmiş olması ile birlikte MozartCultures'da sanat alanında yazılar üretmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.