On Milyon Hasta ve Yine de Bu Virüsü Neredeyse Kimse Bilmiyor

09.07.2018
On Milyon Hasta ve Yine de Bu Virüsü Neredeyse Kimse Bilmiyor

HIV ile ilişkilidir, kan kanserini tetikler ve Avusturalya’da hızla yayılıyor: HTLV-1 virüsü uzun zamandır bilinmesine rağmen, aşısı veya tedavisi yok.

Düşünün, öncelikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir virüs keşfedildi. Daha sonra ise her on insanda birinde zaten bulunduğu ortaya çıktı. Korkunç bir hastalık; aşısı yok, tedavisi yok…

Bu hiç de mantıklı olmayabilir ama tam adı HTLV-1 olan virüs, bu hikâyenin kahramanı. T-lenfotropik virüsün birincil patojeni yaklaşık 40 yıl önce keşfedildi,ancak neredeyse hiç kimsebunu bilmiyordu. Şimdi, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) gönderilen açık mektupta 60 bilim insanı bu virüse karşı bir patojen geliştirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Mektupta HTLV-1 ile enfekte olan insan sayısının çokluğu karşısında bu kadar ciddi bir ilgisizlikten rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar.Araştırmacı Robert Gallo, 1980 yılında Virüs HTLV-1’i keşfettiğini duyurduğunda, bilimsel bir şaşkınlık meydana geldi. Bu, insanlarda bulunan ilk “retrovirüs”dü.Bu virüsler, genomlarının RNA’sını DNA’ya yeniden yazabilir, ardından bunları taşıyıcılarının genetik materyaline entegre edebilir. Diğer hastalıkların yanı sıra kansere de neden olabilmektedir. Hayvanlarda, bu tür patojenlerin varlığı biliniyordu, ancak birçok araştırmacı insanlarda oluşmadıklarına inanıyordu. HTLV-1 bu düşünceyi haksız çıkardı ve virüs, agresifleşerek bir kan kanseri biçimini de tetikleyebileceğini çabucak ortaya koydu.

 

Imaged with Stage Bias and CBS backscattering detector to avoid charging artifacts

HT29 İnsan Kolon Kanseri hücresi @Imaged with Stage Bias and CBS backscattering detector to avoid charging artifacts

HIV ön plana çıktı, HTLV-1 unutuldu

Ancak Gallo’nun keşfinden bir yıl sonra yeni bir hastalığın ilk raporları ortaya çıktı: AIDS.Gallo ve diğerleri bu virüsün bir “retrovirüs” olabileceğini ileri sürdüler. “Bağışıklık yetmezliği” virüsü, önce HTLV-3 olarak adlandırıldı. Bu HTLV-3 aslında HIV virüsüydü.  HTLV-1 virüsü ise, bugüne kadar 35 milyondan fazla insanı öldüren küresel bir felaketin gölgesinde kayboldu. Bu felaket HTLV-3, yani HIV’den başkası değildi.Bugün Gallo, “HTLV-1 üzerinde çalışmadım ve bu bir hataydı, büyük bir hataydı,” demekte. Gallo, WHO’ya gönderilen açık mektubu imzalayanbilim insanlarından birisiydi. Şuan bu virüs, Dünya Sağlık Örgütü’nüncinsel yolla bulaşan hastalıklar listesinde bile görünmüyor. Mektupta bilim insanları ayrıca virüs hakkında şu bilgiyi veriyorlar: “ Virüs, emziren annelere ve emzirme aracılığıyla çocuklarına geçme olasılığı yüksek. Bununla birlikte kan nakilleriyle de diğer kişilere taşınabiliyor. Yinede bilinen tüm vakaların yüzde 80’i, cinsel ilişki aracılığıyla taşınıyor.”

HTLV-1’in yıllar sonra ilk kez bu kadar dikkat çekmesinin iki nedeni vardır. Birincisi HIV ile mücadele sonrasında virüs yenilgiye uğratıldı, sayılır. Günümüzde HIV ile enfekte olmuş insanlar, modern yöntemlerle tedavi edildiklerinde, neredeyse normal bir insan yaşamına kavuşabiliyorlar. İkincisi, Avustralya Aborjinlerinde HTLV-1 salgını raporları medyada geniş ölçüde yankı buldu. Bu çalışmada, araştırmacılar Merkez Avustralya’dan yerli halktan 1889 kişiyi incelenmiş ve 50 yaşındakiler arasında, yaklaşık iki kişinden birinde bu virüsün enfeksiyon biçiminde bulunduğu tespit edilmiştir.(BMC PublicHeath. Einsiedel ve arkadaşları, 2016).

Gallo, “Böyle yüksek bir rakamın mümkün olduğunu düşünmedim” diyor. Mart ayında, Avustralya araştırma grubu da bu tür sonuçlarla karşılaşılan başka bir rapor yayımladı. (PLoS NTD. Einsiedel ve diğerleri, 2018) Virüsün yayılması ve sonuçları hakkında hâlâ ne kadar az bilgiye sahip olunduğu,daha ne kadar tartışma götürebilir ki.

 

Çeviren ve Düzenleyen: Eric Rose

 

Kaynakça:

https://www.zeit.de/wissen/2018-06/htlv-1-virus-epidemie-blutkrebs

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.