VINTAGE FOTOĞRAFLARLA 1900’LERİN JAPONYASI

10.09.2018
VINTAGE FOTOĞRAFLARLA 1900’LERİN JAPONYASI

Bu hafta “Doğan Güneşin Ülkesi” olarak da bilinen, Doğu Asya’nın en egzotik ülkesi Japonya’ya kısa bir tarih gezisi yapıyoruz. Tarihi, kültürü ve toplumuyla oldukça dikkat çeken Japonya’nın arşivlerini karıştırırken oldukça güzel içerikler bulmak mümkün. Bulduklarımı sizlerle paylaşmak için kısa bir liste hazırladım

 

1)

tiyatro

Shintomi-za Tiyatrosu (Morita-za olarak da bilinmektedir), Tokyo, 1920 yılı dolayları. 1878 yılında inşa edilmiş; 1876’da yanıp kül olan daha eski bir mekanın yerini almıştır.

 

2)

köprü

Azumabashi Köprüsü, Tokyo, 1910 yılı dolayları. Azumabashi Köprüsü, Sumida Nehri’nde ulaşımı sağlamak için 1887’de yapılmıştır. Yapılan ilk modern makaslı köprü örneğidir. Azuma isminin kaynağı, feodal çağdaki Kanto illerine dayanmaktadır. Sagami, Musashi, Awa, Kazusa, Shimotsuke, Kotsuke ve Hitachi illeri genel bir terim olan Azuma olarak anılmaktaydı.

 

3)

Basımevi

Basımevi, Tokyo, 1910 yılı dolayları. Bu büyüleyici yapı başta T.J. Waters tarafından planlanmıştır fakat son dokunuşlar -kalın camlı krizantem penceresi ve girişi çevreleyen anka kuşu- Fransız mimar C. De Boinville tarafından yapılmıştır.

 

4)

himeji castle

Himeji Kalesi, 1920 yılı dolayları. Hyōgo Prefektörlüğü (Japonya’da 47 adet prefektörlük bulunmaktadır. Bizdeki valilik kavramının karşılığıdır.) Kale, prototip Japon kale mimarisinden geriye kalan en iyi örnek olarak kabul edilmektedir. Japonya’daki en büyük ve en çok ziyaret edilen kaledir.

 

5)

çay evi

Tagami Çayevi, Mogi Karayolu, Nagasaki, 1910 dolayları.

 

6)

night at shibuya

Shibuya İstasyonu’nun güneybatı köşesinde (Shibuya ve Uda nehirlerinin kesiştiği noktada) gece manzarası, 1960 dolayları. Shibuya nehri, Tokyo merkezinin güneyine doğru kıvrılarak direkt olarak Tokyo koyuna akmaktaydı. Nehir 1964’teki Tokyo Olimpiyatları ve ulusal stadyuma ulaşım kolaylığı için doldurulmuş, haliyle bu bölge büyük değişime uğramıştır. Günümüzde bu bölgede ünlü Shibuya çapraz yaya geçidi bulunmaktadır.

 

7)

göl

Chuzenji Gölü, Nikkō (Japonya’nın Tochigi prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir), 1910 dolayları. 20.000 yıl önce Nantai Dağı’nın patlamasıyla oluşmuş manzaralı bir göldür.

 

8)

inamuragasaki

Inamuragasaki Burnu, Enoshima (Japonya’nın Kanagawa prefektörlüğünde Katase Nehri ile Sagami Körfezi arasında bulunan bir ada), 1960 yılı dolayları. İsmini hasat zamanındaki pirinç yığınlarının şeklinden (inamura) almıştır.

 

9)

tsugaru

Tsugaru’da bahçeli bir konak, 1930 yılı dolayları. Japonya’nın en uzak ve en fakir bölgelerinden biri olan Tsugaru, ünlü yazar Osamu Dazai’nin doğum yeri olarak bilinmektedir. Japonya’nın başta gelen yazarlarından biri olan Osamu Dazai, yarı otobiyografik ve Tsugaru yarımadasındaki seyahatlerini anlatan gezi günlüğü “Return to Tsugaru: Travels of a Purple Tramp”ı 1944 yılında yazmıştır.

 

10)

temple

Kinkaku-ji (Altın Köşk) Tapınağı, Kyoto, 1920 dolayları. Başlangıçta Rokuon-ji (Geyik Parkı Tapınağı) adıyla anılan tapınak, bugün kendisini çevreleyen kampüsün bütününe atıf yapacak şekilde, Kinkaku-ji olarak adlandırılmıştır. Ayrıca 1994 yılı itibarıyla eski başkent Kyoto’nun önemli kültür varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

 

Yazar: Aydeniz Ateş

Kaynakça

» http://www.oldtokyo.com/

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.