GÜNLERİN İSİMLERİNİN KÖKENİ

18.02.2018
GÜNLERİN İSİMLERİNİN KÖKENİ

Günlerin isimleri bazı durumlarda Alman Tanrılarından ya da Roma Tanrılarından alınmıştır.

İlk Romalılar, birinci yüzyıl civarı, Cumartesi gününü haftanın ilk günü olarak kullanmıştır. Güneşe tapınmaya artırmak için “Güneş’in Günü” (Pazar) haftanın ilk gününden ikinci gününe terfi etmiştir. Ve cumartesi yedinci gün olmuştur.

PAZAR

Bu isim Latince “dies solis” “güneşin günü” anlamında Roman putperestlerinin tatil gününden alınmıştır. Aynı zamanda Latincede Tanrının günü olarak adlandırılır. Antik Latin dillerinden gelen Roman dilleri (Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca) kökenini sürdürmektedir.

Eski İngilizce’de “Sunnand zeg”, Fransızca’da “Dimanche”, İtalyanca’da “Domenica”, Almanca’da “Sonntag” gibi bunlar hep Pazar anlamındadır.

PAZARTESİ

Bu isim eski İngilizce de “Ay’ın günü” anlamındadır. Bu ikinci gün Ayın Tanrıçası tarafından kutsanmıştır.

Fransızca’da “Lundi”, İtalyanca’da “Lunedi”, İspanyolca’da “Lunes”, Almanca’da “Montag”, Hollandaca’da “Maandag”dır. Bunların hepsi Pazartesi anlamındadır.

SALI

Bu gün Eski İngilizce de Norveç Tanrısı “Tyr” tarafından isimlenmiştir. Romalılar bugüne “Savaş Tanrıları” Mars’ın ölümünün ardından Marti adını vermişlerdir.

Fransızca: “mardi”; İtalyanca: “martedi”; İspanyolca: “martes”.

ÇARŞAMBA

Bu günün adı Eski İngilizceden “Odin”i onurlandırmak için verilmiştir. Romalılar ise Merkür tanrısının ölümünün ardından “Mercurii” olarak adlandırılmıştır.

Fransızca: mercredi ; İtalyanca:mercoledi ; İspanyolca: miércoles,Almanca: Mittwoch ; Hollandaca:woensdag .

PERŞEMBE

Eski İngilizcesi Thu(n)resdzeg’dır. Bu isim Norveç Tanrısı “Thor”un ardından verilmiştir. Bu gün İskandinav dillerinde “Thorsday” olarak isimlendirilir. Romalılar bugünü en önemli Tanrılarının ölümünün ardından Jove’s Day olarak isimlendirmişlerdir.

Fransızca: jeudi ; İtalyanca: giovedi ;İspanyolca: jueves . Almanca: Donnerstag ; Hollandaca:donderdag ( donner / donder , “gök gürültüsü”).

CUMA

Haftanın bu günü ise yine İskandinav Tanrıçası Frigg’in onuruna isimlendirilmiştir. Romalılar içinse bugün Venüs’ün Tanrıçası adına kutsanmıştır ve Latincede “Veneris dies” olarak söylenmiştir.

Fransızca: vendredi ; İtalyanca: venerdi; İspanyolca: viernes . Almanca: Freitag ; Hollandaca: vrijdag .

CUMARTESİ

Haftanın bu günü ise Satürn’ün onuruna Antik Romalılar tarafından “Satürn’s Day” olarak adlandırılmıştır.

Fransızca: samedi ; İtalyanca: sabato ;İspanyolca: sábádo,Almanca: Samstag ; Hollandaca: zaterdag, İsveççe: Lördag ; ve Danca ve Norveççe: Lørdag (“yıkama günü”).

Bu siteden çevirilmiştir:

https://pantheon.org/miscellaneous/origin_names_days.php

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Tamer dedi ki:

    Öncelikle yazı için teşekkürler türkçedeki günleri de ben ekleyeyim izninizle pazar farsçadaki bazar kelimesinden alıntı pazartesi de ertesi ve pazarın kelimelerinin birleşimi salı arapça sls kökünden türetilen at talat kelimesinden alıntı çarşamba farsçada 4 manasına gelen char ve gün manasına gelen şenbe kelimelerinin birleşimi perşembe ise farsça da 5 manasına gelen penç ve şenbenin birleşimi cuma ise arapçada birleşme toplanma manasına geliyor cumartesi de tıpkı pazartesi gibi cumadan sonraki gün bu arada bir ufak dipnot daha paylaşıyım hafta farsçadaki 7 manasına gelen heft sözcüğünden alıntı bir haftayı 7 güne bölenler ise kadim ibrani/arami halklar çevredeki topluluklarda bu halklardan esinleniyor. “6 günde yarattı 7.gün dinlendi”