He Took His Skin Off For Me (2014) – Derinden* sorgulatan bi’ film –

25.01.2019
He Took His Skin Off For Me (2014) – Derinden* sorgulatan bi’ film –

 

he-took-his-skin-off-for-me-2014-derinden-sorgulatan-bi-film-2

Kısa film, seyirciye dokunmak ve tam anlamıyla ulaşmak açısından uzun metraj filme göre efektif olmayı daha büyük bir oranda gerektiren; zamanın, yerin ve çevrenin (the setting affect); kompakt ve profesyonelce kullanılmasına ihtiyaç duyulan aslında sandığımızın aksine amatörce değil, artık başlı başına bağımsızlığını ilan etmiş bir dünyadır. Bu dünya salonunda biz de en ön koltuklardan yerimizi alalım istedik ve birçok dalda ödül almış olan “He Took His Skin Off For Me” (2014) kısa filmiyle filmin yapımcısı Ben Aston adına bir yolculuğa çıktık.

Aston, lisansını felsefe alanında tamamladıktan sonra London Film School’a başlayarak yeni bir maceraya atıldı. Mezun olmak için çektiği son film olan He Took His Skin Off For Me’nin, dünyanın en özgün, en eski ve en köklü oluşumlarından BFI (British Film Institute)’nın öncülüğündeki Londra Film Festivali’nde prömiyeri yapıldı. Filmlerini içten, keskin, komik ve korkutucu temalarda işleyen Aston (Aston, 2014), felsefik düşünce tarzıyla da filmlerine dair merak duygusunu uyandırmayı olabildiğince başardı. Eğer siz de insanı düşündürten, sorgulatan ve de bunu aynı zamanda üstün makyaj ve çekimlerle kendini seyirciye iyice bağlayan filmlerden keyif alıyorsanız,  işte bu kısa film tam size göre.

he-took-his-skin-off-for-me-2014-derinden-sorgulatan-bi-film

 

“Is this what you want? he asked, and l said yes, so he took his skin off for me.”

(“İstediğin bu mu? diye sordu, ve ben evet dedim, bu yüzden benim için derisini çıkardı.”) 

Kız arkadaşı için derisini çıkaran adamın hikayesi işte bu etkileyici cümlelerle başlıyor. Anna Maguire ve Sebastian Armesto’nun güçlü performanslarının temel aldığı basit, trajik bir aşk hikayesi var karşımızda (Aston, 2014). Günümüzdeki ikili ilişkilere her açıdan uyan bir film olmasının sebebi, filmin çok yönlülüğüyle izleyicinin kendinden bir parça bulması ya da durumun nasıl ilerleyeceğine izleyicinin hayal gücünün karar veriyor olmasından kaynaklanıyor. Film tümüyle sizi öyle bir moda sokuyor ki, sahnelerdeki dinginlik ve birbirleri arasındaki geçiş izleyicide tam bir bütünlük oluşturuyor. Bu durumu sağlayan başkahramanlardan biri de tabii ki ödüllü film, dizi ve reklam müziği bestecisi: Mark Sayfritz. Filmin başladığı ilk dakikalardan itibaren izleyiciye geçmesi planlanan her duygu ve ruh hali Sayfritz’in kullandığı basit ama bir o kadar da güçlü altyapıyla açıkça sunuluyor. Umut, güç, hayalkırıklığı, merak, yenilik… Ve sizde uyanan bambaşka hislerin birçoğu. Filmde küçük fakat önemli detaylar, soyutlanmanın ve yalnızlığın imgesi semboller kullanılıyor. Fallik sembol (phallyc symbol) dediğimiz bu semboller, izleyici tarafından fark edilip bir anlam yüklendiğinde olay durumunu ve örgüyü daha derin kılıyor. Örneğin; filmin ilk sahnelerinde kadın karakterin mutfakta kırmızı et pişirdiğini, daha sonrasında ise kadehlere kırmızı şarap doldurduğunu görüyoruz. Bu semboller erkek karakterin fedakarlığı, derisini çıkarması, çırılçıplak ve sadece etten bir vücut kalması üzerine, kadının o andaki gücünü, baskın oluşunu ve de üstünlüğünü somut bir şekilde temsil ediyor. Bu fedakarlığın aslında o kadar da iyi bir fikir olmadığını süregelen dakikalarda görüyoruz. Fedakarlıklarımız sonucunda değişen durumların aslında geçici, aslı olmayan, zamanla ağırlaşan ve doyumsuzluğa neden olan koşullara önayak olması, tam da burada kadın ve erkek karakterin kendilerini sorgulamasıyla ilerliyor. Fedakarlık beklentiyi, beklenti sonu gelmeyen mutsuzluğu doğuruyor. Ben Aston sizden bir anlam çıkarmanızı istiyor, siz hangi yöne çekerseniz o tarafa gidiyor filmin sonu.

 

Ve işte film hakkında birkaç iddialı görüş. Bu kısa filmi izlemek için adeta başka güçlü nedenler oluşturuyorlar.

“It’s especially gratifying to see a polished gem like this one – and not just polished, not just a gem, but a film tkhat brilliantly contributes to expanding cinema’s boundaries… **** Excellent ”

  “Böylesine parlak bir cevher görmek özellikle sevindirici-ve sadece parlak, ya da sadece cevher     değil, sinemanın sınırlarının genişlemesine zekice katkıda bulunan bir film…Mükemmel.”

“Beautiful, haunting, and profound. Weeks after watching this, I can’t get over how perfect it is”

“Güzel, akılda kalıcı ve derin. İzledikten haftalar sonra bile ne kadar harika olduğunu atlatamadım.”

KAYNAKÇA :

Aston, B. (2014). http://benastondirector.com/about/ adresinden alındı.

Buradan izleyebilirsiniz:

Film müziğini buradan dinleyebilirsiniz:

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.