JAMES WATT NE İCAT ETTİ?

19.01.2019
JAMES WATT NE İCAT ETTİ?

İskoçyalı James Watt en bilindik icadı olan buhar makinesi mühendislik gücüyle endüstriyel devrimi mümkün kıldı ve bildiğimiz gibi dünyayı sonsuza kadar değiştirdi. Ama aslında çoğumuzun bildiği gibi, buhar makinesini icat etmedi, gerçekte, var olan buhar makinesinden ilham aldı.
Newcomen Buhar Makinesi
Saygıdeğer bir makine mühendisi olan James Watt’ın Glasgow Üniversitesi’nde bağlantıları vardı. Bağlantılı olduğu kişilerin Newcomen buhar makinesinin tamir edilmesine ihtiyaçları vardı ve Watt’dan onarmasını istediler. Makine üzerinde çalışırken mevcut durumda çok fazla enerji harcadığını fark etti. Watt, makinesinin tasarımını geliştirerek kondansatör eklentisi yaptı, enerjinin boşa harcanmasına mani oldu ve böylelikle makine, daha güçlü ve verimli hale geldi.
Beygir Gücü
James Watt beygir gücü kavramını geliştiren kişiydi. İcatlarını onurlandırmak adına Uluslararası Ölçüm Sistemi’ne gücün birimi ‘beygir gücü’ (1 beygir gücü 0.745 kilovata denk gelir.) terimiyle yerleşmiş oldu. Bu terim aynı zamanda bir pazarlama taktiği olarak Watt tarafından da kullanılmıştır.
Fotokopi Makinesi
Fotokopi makinesi James Watt’ın diğer başlıca buluşlarından biriydi. 1780’lerde çizimlerin veya yazıların, elle ya da birden çok kağıdın üzerinde birbirine bağlanan kalemler kullanarak hatasız kopyalarını oluşturmanın etkin bir yolu yoktu. Watt, hem orijinal kağıdın önünde olan mürekkebi diğer kağıdın arkasına kopyalamanın yolunu buldu hem de transferi etkileyici şekilde yapabilmek için bir baskı geliştirdi. Onun bu buluşu fotokopi makinelerinin gelişiminde bir dönüm noktasıydı.
Diğer Buluşlar
James Watt, heykel ve madalyon kopyalayan makineler icat etti fakat hiçbirinin patentini almadı. Kimya deneyleri yapmaktan keyif alıyordu ve belirli kimyasalları kullanarak çok etkili, ucuz bir ağartıcının nasıl yapılacağını buldu.

Kaynak
[1] https://www.historyonthenet.com/what-did-james-watt-invent Erişim Tarihi: 16.01.2019
Çeviren: Ebru Çukurova
Not: Yazıyı yazan kişinin adı soyadı ve sitede yayınlanma tarihi yazmıyordu.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.