“KING OF SWING”: BENNY GOODMAN

18.06.2018
“KING OF SWING”: BENNY GOODMAN

 

Ruhumuzu saran, kulağımızın aşina olduğu, duyduğumuzda “Evet, işte o!” dediğimiz birçok müzisyen vardır hayatımızda. Herhangi bir yerde, herhangi bir saatte, herhangi bir insanın listeye koyup çalmaya başladığı bir müzik, bize çok şey anımsatır. İçimizde canlandırırız müziği. Belki senaryolar yazar oynarız fon müziği eşliğinde… İşte bizim hiç tanışmasak da tanıdığımız, hiç konuşmasak da anladığımız, bize senaryolar yazdıran bir müzisyen var karşımızda: Benny Goodman. Namıdiğer: “King of Swing”.

Benny Goodman olarak tanıdığımız Benjamin David Goodman, klarnetiyle bize o kadar güzel bir caz ziyafeti sunar ki klarnet sustuğu anda büyük bir boşluğa düşeriz. Bize “swing”i tanıtan kişidir o, bize “swing”i sevdiren çok yetenekli bir müzisyendir…

Goodman, klasik müzik ve caz arasında kolaylıkla gidip gelebilen, eşsiz tınılarıyla bizi müziğinin içine çeken usta klarnetçidir.

Her güzel tınının arkasında çok büyük emekler vardır her zaman. Goodman, bu tınıları elde etmek için çok küçük yaşlarda, haftada yirmi beş cent ödeyerek, bir sinagogta klarnet dersleri almıştır. Kısa zamanda kendini hocasına kanıtlamış daha sonrasında kendi kariyerine doğru yola çıkmıştır.

Yahudi asıllı caz klarnet ustası, ırkçılığa olan nefretiyle bilinir. Irkçılığa karşı savaşmak adına siyahî müzisyenlerle çalışmıştır. Büyük orkestra cazının başlıca uygulayıcılarından biri olarak caz müziğinin beyazlardan oluşan geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmasına öncülük etmiştir.

1d03f6515b795cbda065808d00f86fa1--jazz-blues-performing-arts.jpg

İcra ettiği müzikten öte beni kendine bağlayan şey, Benny’nin insanlığıdır. Bütün dünyaya caz müziğinin herkes tarafından yapılabileceğini göstermek için çok çaba harcamıştır ve bunu başarmıştır. Her ne kadar İkinci Dünya Savaşı zamanlarında Yahudi olduğundan dolayı plakları yasaklansa da “King of Swing” adını silmeye kimsenin gücü yetmemiştir.

Sing, sing, sing”

Benny Goodman denilince akla ilk gelen bir eserden bahsedelim. “Sing, sing, sing”. Bu eser Benny’nin en bilinen, en sevilen eseridir. Ne kadar zaman geçerse geçsin açıp dinleyeceğimiz, içimizdeki enerjiyi dışa vuran bu eseri, Benny Goodman ve orkestrası tarafından 16 Ocak 1938 tarihindeki Carnegie Hall konserinde, çok üstün bir performansla icra edilmiştir. Bu olağanüstü performansla akıllarda yer etmişlerdir.

image-1247586-860_poster_16x9-wptg-1247586.jpg

Benny Goodman tarafından 1934’te kurulan bu büyük caz orkestrası, dağıldığı 1944 yılına değin ABD’nin en popüler “swing” orkestralarından biri olmuştur. Goodman, bu orkestranın yanı sıra 1935’te piyanist Teddy Wilson ve davulcu Gene Krupa ile birlikte bir üçlü oluşturmuştur. 1936 yılında bu üçlüye vibrafoncu Lionel Hampton katılmıştır.

combo-goodman.jpeg

Goodman, ABD’de 1930’larda yaygınlaşan “swing” türü cazın en önemli ismi olmuş, “Swing Kralı” ismiyle ün kazanmıştır. Evinizde, kitabınızı okurken, kahvenizi yudumlarken arkada size upuzun bir yolculuk yaptırır size “swing”. Goodman ve orkestrası, size davulun etkili vuruşlarını, piyanonun eşsiz dokunuşları, klarnetin zor ve tatlı tınılarını büyük bir ustalıkla harmanlayıp iç dünyanıza sunar.

The Benny Goodman Story”

Ölümünden 32 yıl geçmesine rağmen hala hatırladığımız, dinlediğimiz, dinlettiğimiz bu usta klarnetçinin hayatını anlatan, yönetmenliğini Valentine Davies’in üstlendiği, 3 Ocak 1956 yılında yayınlanan “The Benny Goodman Story” filmi Goodman hakkında bize çok şey gösterir. Büyük bir keyifle izlediğim bu film, hem geçmişe olan saygımı hem de Goodman’a duyduğum sevgiyi tekrar tekrar bana hatırlatmıştır.

İşte şimdi “Sing, sing, sing” dinleme zamanı. Şimdi hep birlikte “King of Swing”i anma zamanı. Şimdi onu tekrar tekrar anlama zamanı…

Kaynakça:

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.