Madame Bovary Kitap İncelemesi

12.05.2019
Madame Bovary Kitap İncelemesi


İnsan, hiçbir şeye karşı ilgisi, hiçbir şeyden umudu kalmayınca,
hayatın her gün değişmeyen tekrarı altında ezilir.

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert ilk romanı olan Madame Bovary’yi 1851’de yazmaya başlamıştır fakat 1856 yılının son aylarında “Revue de Paris” dergisinde tefrika edilmeye başlanmıştır. 1857 yılında da yayımlanmıştır. Hükümet tarafından toplumun ahlaki ve dini duygularına hakaret ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Daha sonra bu yasak kaldırılmıştır.

Tam adı Emma Bovary olan bir kadının hikâyesidir. Gençlik yıllarından beri peşinde olduğu hayatını anlamlandıracak aşkı arar ve bulmak uğruna ahlakını, servetini en çok da kendisini bitirir. Yine de Emma bütün hayatını bu arayışla geçirecektir; hep yeni şeyler arar hep farklı adamlara gider ve farklı hayatlara imrenir.

Kocası Charles ise, Flaubert gibi bir hekimdir. Ailesi sebebiyle evlendiği ilk kadının ölmesinden kısa bir süre sonra bir hastasının iyi yetiştirilmiş güzel kızı Emma’ya âşık olur. Emma’yla birlikte olduğu yıllar boyunca kadının zayıflıklarının, ihtiraslarının ve başkalarına duyduğu aşkın farkında değildir. Bu yüzden de Emma’nın onu en çok seven aşığı Charles’tır. Belki de bunun sebebi fazla saf ve iyi olmasındadır. Charles Bovary, Emma’ya sonsuz sevgi ve saygı besler. Hatta romanın sonunda Emma’nın ardından üzüntüden ölür.

“Çünkü insanlar arasındayken yüzüme alaycı bir maske geçirmesini bilirim. Ama kaç kereler, ay ışığında bir mezarlık görünce, gidip o uyuyanlara karışmanın daha iyi olup olmadığını düşünmüşümdür.” Gustave Flaubert

Emma için Charles’ın bütün yetenekleri, mesleği, sanat bilgisi, konuşması, yürümesi ve diğer tüm özellikleri vasattır. Bunu evliliklerinin başında fark eder. Daha sonra ona okuduğu romantik kitaplardaki gibi hissettirecek bir sevgili arar. Farklı insanlara metreslik yapar. Ama hiçbirinden istediği sevgiyi ve ilgiyi alamaz. Onu, istediği gösterişli ve şık hayat yerine kırsal hayata mahkûm eden Charles’a da gün geçtikçe nefretle dolar. Onu “küt ayak ameliyatını” gerçekleştirdiği gün çekici ve yakışıklı bulmaya başlar, ameliyatın başarısız olmasıyla da biter. Diğer âşıklarını da sevmemiştir.

Gelecek karanlık, kapkaranlık bir koridordu, kapısı da sımsıkı kapalıydı. Gustave Flaubert

Madame Bovary, Fransız edebiyatında bir devrin başlangıcıdır ‘ilk toplumsal gerçekçi roman’ olarak literatüre geçmiştir. Kendisinden sonra gelecek birçok esere öncülük etmiştir. 5 yılda yazılmış bir kitaba göre konusu bana göre biraz sadedir. Bu kitaptan sonra bovarizm akımı oluşmuş ve psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelen bir rahatsızlık olarak yer almıştır. Olay anlatılan kısımları akıcı, betimlemeleri ise ağırdır. Kitapta geçen en ufak şeyin tüm ayrıntıları kafanızda canlanır. Hemen her dile çevrilen eser, çok sayıda basılmıştır ve basılmaya devam etmektedir. Ayrıca eser filme de uyarlanmıştır.

Emma’nın trajik intiharını Charles’ın ölümü takip eder. Emma’nın ölümünü sayfalarca betimleyen Flaubert’in, Charles’ı “Düştü, öldü.” diyerek bitirmesi beni üzmüştür.

Peki ya sizi?

Siz kitap hakkında ne düşünüyorsunuz, görüşlerinizi lütfen bizimle paylaşın.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. A.A dedi ki:

    Kitabı okurken yer yer sıkılmıştım ve bu durum kitabı okuma süremi uzatmıştı. Okurken ve bitirdikten sonra pek sevemediğim bu kitaba sizin incelemenizle birlikte sempati duymaya başladım. Emma’nın davranışları ahlak kuralları bakımından fazlasıyla yargılanıyor ve yanlış bulunuyor. Yaşadığımız toplum içerisinde Emma’nın davranışlarını etik bulmak gerçekten zor, bu doğru. Fakat Emma’nın yaptıklarının doğru olduğunu kabul etmemekle birlikte; insan daima daha iyiyi, daha güzeli, okuduğu ve izlediği daha şaşaalı hayatı istemez mi? Bu soruya çoğu kişinin cevabı sanırsam evet olacak ama aynı zamanda bu istediğimiz hayata giderken yaptığımız eylemler etik olmak zorunda. Emma’nın özendiği hayatları yaşama çabası içerisine girmesini gayet doğal buluyorum. Bu hayatta çoğu kişi istediği hayatı yaşayacak şartlara sahip olarak doğmuyor. Acaba Emma’nın en büyük sorunu bu eylemlerini yaparken kocasıyla hala evli olması mı? Bekar bir insan olarak biriyle sevgili olsa ve aradığını bulamadıktan veya sıkıldıktan sonra ayrılsa onu aynı ağırlıkta mı yargılayacağız? Emma belki istediği şeyleri bulamadı zaten her arayan bulamaz fakat bulanlar hep arayanlardır… 🙂 keyifli bir inceleme olmuş, bu kitabı bir zaman sonra tekrar ve daha dikkatli bir şekilde okumaya karar vermemi sağladı.