Müziğin Paşası

03.07.2020
Müziğin Paşası

1969’da gerçekleştirdiği Aspendos konseri sonrası ona ilk kez bu şekilde seslenmeye başlayan, Antalya halkıydı. Türkiye’nin ilk sivil “paşa”sı Zeki Müren, bundan sonraki yıllarda bu şekilde anılacaktı. Bizler de sanat yaşamı boyunca onun ağdalı Türkçesiyle bizlere arz ettiği, en engin sevgilerini ve en derin hürmetlerini kabul buyuracaktık.

O ise kendisini bu şekilde anarak ifade edecekti: 

“Kimsesizlerin kimsesiziyim kimsesizim 
Yalnızların yalnızıyım yalnızım
Dertlilerin dertlisiyim dertliyim
Aşıkların aşkıyım aşıkım
İsmim Mesut göbek adım Bahtiyar
Yıllarca hep böyle bildiniz siz
Mesut Bahtiyar’dan şarkılar dinlediniz"

Her birimizin gönlünde edindiği yerin sırrı işte burada saklıydı; şarkılara duygu seren, çilelere göğüs geren yüreğinde damıttığı duyguları bizlerle buluşacak ve böylelikle geniş kitlelerin sevgisini kazanacaktı.

Dertli gönüllere girerken, bir yandan da sahnede imza attığı ilklerle tarihe geçiyor, ”Sanat Güneşi” doğuyordu. Saz ekibi kendi tasarladığı tek tip kıyafetlerle konsere çıkıyor, Türkiye’de yeni bir devri başlatan “T Podyum” düzeni ile seyirciyle iç içe oluyor ve tabuları yıkan sahne kostümleriyle kendi efsanesini yaratıyordu.

Halkın büyük ilgisi ve sevgisi, ona çeşitli başarıları da beraberinde getiriyordu. 1955 yılında Türkiye’de ilk kez Altın Plak Ödülü kazanan sanatçı oldu. 1976’da Londra’daki Royal Albert Hall’da konser vererek bu salonda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. 1991 yılına gelindiğinde ise “Devlet Sanatçısı” olmuştu. Doğum tarihi ise her yıl kutlanmak üzere “Türk Sanat Müziği Günü” olarak ilan edilecekti.

İlerleyen dönemde son konserini, geliri antik tiyatronun restorasyonuna harcanmak üzere, 1984 yılında Bodrum Kalesi‘nde verdi. Ömrünün son dakikalarında ise TRT’nin şahsına özel düzenlediği gecede, ödül olarak TRT Ankara Radyosunda ilk şarkılarını söylediği mikrofonu kendisine takdim edildi. Üzerinde “Son Gece” ismini verdiği* kostümüyle çıktığı gün kalbi bu heyecana yenik düşerek aramızdan ayrıldı.

Müren, tüm mal varlığını bağışladığı Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı(TEV)** aracılığıyla binlerce insanın yaşamına dokunmaya devam ediyor.

Zeki Müren efsanesi, kendisinin ardından popüler kültürde de sık sık yer alacaktı;

2001 yapımı Vizontele filminde hepimizin aklına kazınan o efsane “Peki, Zeki Müren de bizi görecek mi?” repliği, “Zeki Müren de bizi duyacak mı?” mottosuyla kendisiyle dertleşip mesaj bırakabildiğimiz bir telefon hattına dönüşecekti.***

2013‘te ise yurtdışında yayınlanan “Hint Magazine” isimli dergi, internette dolaşan ve montaj olup olmadığı çokça tartışılan bir fotoğraf üzerine****, Lady Gaga’nın Zeki Müren’i kopyaladığı iddiası hakkında yazmıştı. Söz konusu parçada geçen “I live for the applause” (Alkışlar için yaşıyorum) sözlerinin “Alkışlarla yaşıyorum” sözlerine benzerliği de dikkat çeken bir tesadüftü.

muzigin-pasasi-Zeki-müren
Ardından yıllar sonra Vizontele’de Zeki Müren repliğini söyleyen ünlü aktör ve komedyen Cem Yılmaz, yapımcılığını üstlendiği Arif V 216 filminde Zeki Müren karakterine kendisini göstermeyi başaracak ve hatta onun kostümleriyle bizzat ondan rol çalacaktı. (Zeki Müren karakterini Çağlar Çorumlu canlandırmıştır)

“Misirlou” ya da “Mısırlı” isimli, Rum asıllı Anadolulu göçmenlere ait bir halk şarkısı olduğu düşünülen anonim besteyi, “Yaralı Gönül” olarak seslendiren Zeki Müren ve aynı eserin Dick Dale uyarlamasını -Pulp Fiction filminin tema müziği olarak da bilinir- buluşturan bir düzenleme de yapılmıştır;

Son olarak  kendisi için yapılan kısa bir animasyonla yazımızı noktalıyoruz;

Kaan Nomer

 Notlar;

 *Zeki Müren her kostümüne mutlaka isim verirdi. Bu gecenin kostümünün adı “Son Gece”ydi.

**TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, Zeki Müren’in bağışladığı değerlerle bugüne kadar 3 bin 250 öğrencinin okuduğunu belirtti. Bunun dışında Bursa’da iki vakfın ortak yaptırdığı Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi ise şimdiye kadar 1800’e yakın mezun verdi. (Eylül 2019 verilerine göre)

*** https://www.milliyet.com.tr/gundem/zeki-muren-de-bizi-duyuyor-2188458

**** Konuyla ilgili haber; https://www.trthaber.com/haber/magazin/lady-gaga-zeki-mureni-kopyaladi-112555.html

Fotoğrafı üstlenen bir Ekşi Sözlük yazarı; https://eksisozluk.com/entry/39303691

İleri okuma; Damla Karakuş/ Zeki Müren Biyografisi https://m.ensonhaber.com/biyografi/muzisyen/zeki-muren-kimdir

Kaynaklar

https://www.trtmuzik.net.tr/haber/sanat-gunesi-zeki-muren_668

https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/zeki-muren-bodrumda-aniliyor/1590803

https://m.ensonhaber.com/biyografi/muzisyen/zeki-muren-kimdir

https://listelist.com/misirlou-pulp-fiction-zeki-muren/amp/

https://m.sinemalar.com/mobileweb/news/5496 (resim)

YAZAR BİLGİSİ
Kaan Nomer
Kaan Nomer, 1998 yılında İstanbul’da doğdu. 2016 yılında İçel Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan yazarımız; çeşitli STK'larda görev almakta ve amatör olarak oryantal/etnik müzik alanında playlist küratörlüğü yürütmektedir. İlgi alanındaki sanatçılar ekseninde okumalar yaparak, MozarCultures'a başlıca bu konuda incelemeler yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.