Psikanalizin Varisi Anna Freud

05.02.2019
Psikanalizin Varisi Anna Freud

Anna Freud, babası Sigmund Freud’un cinsellik ve zihin temelli radikal kuramlarını ortaya attığı dönemde, 1985 yılında, Viyana’da dünyaya geldi. Sigmund  ve Martha Freud’un altıncı ve en küçük çocuğuydu.  Sigmund Freud’un psikanaliz kuramını geliştirmesinde hem kobay oldu hem de kuramı daha ileriye taşımak için çaba sarf etti.

Anna Freud, küçük yaşlardan itibaren babasının çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. Daha 14 yaşındayken Viyana Psikanaliz Toplantıları’na katılıp gizlice her şeyi dinlerdi. Öğretmen olmak istiyordu ve eğitimini bu yönde aldı. Psikanalizi ise en doğru kaynak olan babası Sigmund Freud’dan öğrenmeye başladı. Psikiyatri kliniklerine gidip vakaları, tedavi yöntemlerini inceledi. Daha sonra da Viyana Üniversitesi’nde Psikoloji eğitimi aldı. Pedagoji eğitimini tamamlayarak 1924 yılında öğretmen oldu fakat türberküloza yakalanınca öğretmenliği bırakmak zorunda kaldı. Öğretmenlik yaptığı dönem ileride çalışmalarının daha çok çocuklar üzerinde olmasına sebep oldu.  Çocukların tedavi edilmesi için klinikler ve kreşler kurdu. Soykırım mağdurları ya da savaştan çıkmış çocukları inceledi. Anna Freud, oyunu çocuğun iç dünyasına girmek ve onu daha iyi tanımak için kullanan ilk kişidir.

En önemli çalışması olarak bilinen “Savunma Mekanizmaları”nı 1936’da yayımlanan “Ego ve Savunma Mekanizmaları” adlı eserinde ayrıntılı olarak açıkladı. Bu kitapta ilk kez “ego”muzu yani kim olduğumuzu ortaya koyarken kullanılan çeşitli savunma mekanizmalarını anlatan  Anna Freud, belli başlı 10 savunma mekanizmasından bahsetti:

  1. İnkar: Problemin varlığının kabul edilmediği zamandır. Kişi kendini iyi hissetmek adına sorunun varlığını inkar eder. Değişime olan ihtiyacın reddedilmesidir.
  2. Yansıtma: Bireyin kendisinde olan ancak varlığını reddettiği duyguları başkasına yüklemesidir.
  3. Kendine Karşı Tutum Oluşturma: Bireyin yaşadığı kötü durumun ya da hissin nedeni olarak kendini görmesidir. Çocuklar sıklıkla bu durumla karşı karşıya kalır; ebeveynlerin ilgisizliğinin nedenini kendisi olarak görmek gibi.
  4. Yüceltme: En iyi savunma mekanizmalarından biridir. Kabul edilmek istenmeyen düşüncelerin (seks ve şiddet gibi) güzel kanallara yönlendirilmesidir. Kötü yaşanmışların iyi bir sanat eserine dönüşmesi örnek gösterilebilir.
  5. Gerileme: Bu mekanizmada baskı altında olan birey kendini bir çocuk kadar masum görür ve sorumluluktan kaçar. Uzun vadede gerçekleşmesi problem yaratır.
  6. Mantığa Bürüme ya da Bahane Bulma: Acı çekmemek adına kötü bir davranışın ya da yaşanan kötü bir olayın arkasında farklı bir neden olduğuna inanmaktır. Kötü hissetmemek adına kendine itiraf edememesidir de denebilir.
  7. Entelektüelleştirme: Bireyin araştırmaları sonucunda asıl problemden uzaklaşmasıdır.
  8. Tepki Oluşturma: Daha çok çocukluk döneminde yaşanır. Bireyin gerçek hissini bastırmak adına tam tersi davranışlarda bulunmasıdır.
  9. Yön Değiştirme: Negatif duyguların hissedilen kişiye değil bir başkasına yansıtılmasıdır. Patronuyla problem yaşayan bireyin bu problemleri evde çocuklarına yansıtması buna bir örnektir.
  10. Düş Kurma, Hayaller, Fanteziler: Tehdit eden ve rahatsızlık veren dış dünya yerine kısa süreli rahatlatıcı bir dünyaya geçiş yapılmasıdır.

 

Bu kitap bugün hala psikanalitik ego psikolojisinin en temel kitaplarından biri olmakla birlikte Anna Freud’un çalışmalarının önemli bir sonucudur.

anna-freud-b0123441.jpg

1938 yılında Anna ve Sigmund Freud, Nazi baskıları nedeniyle Avusturya’yı terk ederek Londra’ya yerleşti. Anna Freud, burada Uluslararası Psikanaliz Birliği’nin başkanlığını sürdürmeye devam etti.  1940 yılında Hamstead Çocuk Tedavisi Kliniği’ni kurdu. Klinik hala var olmakla beraber adı, ölümünden sonra  Anna Freud Centre olarak değiştirildi. Anna Freud 1982’de Londra’da öldü.

Anna Freud, Freud adı anıldığında akla gelen ilk isim olmamakla beraber; çocuk psikiyatrisinin gelişimine katkıda bulunmuş ve Sigmund Freud’un kızı olmanın çok daha ötesinde bir hayat geçirmiştir.

 

KAYNAKÇA

“Anna Freud Kimdir (The School of Life)” (erişim 23.01.2019) http://bilimvesaire.com/2016/01/psikoloji/anna-freud-kimdir-school-life-video/

Kara, Figen. “Bir Kadın Psikoterapistin Hayatı; Anna Freud.” (2017 Mart) (erişim 23.01.2019)

 

Tuğçe Korkut

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.