Sanat Tarihinde İsa’nın Hayatı ve İncil

04.07.2019
Sanat Tarihinde İsa’nın Hayatı ve İncil

Dini öyküler ve resimler Ortaçağda oldukça yaygındı. Yeni Ahit’teki olayların freskleri
–özellikle İsa’nın Hayatı ve Çilesi- aslında okuma yazma bilmeyenleri eğitme amaçlıydı.
Resmin bu temel konusu Rönesans ve Barok dönemleri boyunca işlenmeye devam etti.

Wilton’un İki Kanatlı Tablosu – Anonim

sanat-tarihinde-isanin-hayati-ve-incil-iki-kanatli-tablosu

Bu resim adını 1929’a kadar korunduğu İngiltere’deki WiltonMalikanesi’nden alır. Tabloda Kral II.Richard koruyucu azizleri ile birlikte ilahi bir ortam içinde Bakire’ye ve Çocuk İsa’ya sunulmalarını gösterir. Kralın portresi 1377 yılında taç giyme sırasında olduğu gibi çizilmiştir. Kralın kişisel simgesi olan beyaz erkek geyik ön yüzde kullanılmış ve kırmızı haçlı bayrak direğinin tepesindeki minik küre üzerinde minyatür bir ada devleti resmedilmiştir. Ayrıca, melekler ve baş meleklerin ilahi elçiler oldukları söylenir. Melek Yunancada ‘’haber getiren’’ anlamına gelir. Genekllikle kanatları ve haleleri olan genç erkekler olarak gösterilirler; kanatlı küçük erkeklere ‘’putti’’ denir.

İsyan Meleklerinin Çöküşü – PieterBruegel

sanat-tarihinde-isanin-hayati-ve-incil-isyan-meleklerinin-cokusu

1562’de çizilmiş olan bu panonun ortasında baş melek Mikail’i görüyoruz. Uzun kılıcı ve Dirilişin simgesi olan kırmızı kalkanı ile Şeytan’ı ve Tanrı’ya isyan eden melek ordusunu yener. İsyankarların cennetten düşmeleri, figürlerin sanki bir girdapta yuvarlanmaları ve Mikail’in beyaz elbiseli galip meleklerinin neşeli bir şekilde dönüşü vurgulanır. Düşen melekler şeytansı formlara dönüşür ve şeytanın kendisi Mikail’in ayaklarının altında ezilen ejderhadır.

İsa’nın Vaftizi – Pierodella Francesca

sanat-tarihinde-isanin-hayati-ve-incil-isanin-vaftizi

Ortadaki İsa ve Vaftizci Yahya figürleri Kutsal Ruh’un kumrusunun açılmış kanatları altında resmin geri kalanının dışında durur. Onları durgunlukları ve birbirleriyle hiçbir şekilde temas etmemeleri olayın olağan üstü önemini vurgular. Sanatçının en belirgin özelliği; geometrik orantıları açık berrak renklerle, sağlam ve heybetli figürlerle değerlendirmesi melekler üçlüsünde açıkça görülebilir. İsa Ürdün Nehri’ne girerken bu melekler onun giysilerini tutarlar. Meleklerin aksine, gömleğini çıkarmak üzere olan olağanüstü solgun renklerdeki başka bir vaftiz adayının arkasında, duvar süsü gibi duran sonbahar renklerine bürünmüş Yahudi rahipler durur. Nehrin berrak suyunda gökyüzünün yansıması sahnenin uyumlu özelliğine katkıda bulunur.

Defin –Rogiervan der Weyden


Bu resim İsa’nın haçtan indirilmesi ile mezara koyulması arasındaki anı gösterir. Yerde mezarı kapatmak için duran taş levha İsa’nın kurban edildiği sunağı akıllara getirir. Grubun tam arkasında ise mezarın içinde görülen lahit vardır. Aramatyalı Yusuf ve Nikodim ölü bedeni tutarken, Bakire Meryem ve Yuhanna ellerinin üzerinde eğilmiş, Azize Mecdelli Meryem ön planda diz çökmüştür. Bahçe kapısına giden yolda görülen iki figür, mezar için bedene yağ sürmeye gelen diğer iki kutsal kadınlardır.

Martha ve Meryem’in Evinde İsa – Diego Velázquez


Martha ve Mary’nin evindeki Mesih’in öyküsü Yeni Ahit’ten (Luka 10) alınmıştır ve burada duvardaki bir açıklıktan görülmektedir. Kompozisyonun dini tamamlayıcısı olarak, alışılmadık bir şekilde arkaplanda İsa rahatça bir koltukta oturmaktadır ve Meryem ile başka bir dinleyici İsa’nın sözlerine odaklanmıştır. Martha, Mesih’e Meryem’in kendisini dinlerken oturduğu yemekte yalnız kalmasına izin verdiği için şikayet ettiğinde, Mesih şöyle cevapladı: ‘’Meryem, ondan elinden alınmayacak olan o güzel kısmı aldı.’’ Çağdaş giysili ön plan figürlerinin Martha ve Meryem’i sembolize ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, Martha’nın somurtkan ifadesi, yaşlı kadının onu kız kardeşini kıskanması için kafasını karıştırdığı mesajını taşımaktadır (Gıpta veya kıskançlık sanatta genellikle yaşlı ve çirkin bir kadın olarak gösterilir.)

EnguerrandQuarton – Bakire’nin Taçlandırılması


Tanrı Baba ile Tanrı Oğul, Bakire’nin başına tacı yerleştirirler. Tepede Kutsal Ruh’un kumrusu dolanır ve iki tarafta melekler ile birlikte cennetin tanıkları dizilir. Odak noktası Bakire’nin cennetteki mutluluğu olmasına rağmen aşağıdaki küçük ölçekli sahneler Bakire’yi Tanrı’nın yüce kurtarıcısı konumuna yerleştirir. Bu tema Orta Çağ’ın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Bakire genellikle insanlık ile Tanrı arasında bir aracı olarak gösterilir.
ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Gülendam Dinç
Gülendam Dinç, 1998 yılında Manisa'da doğdu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sanat Tarihi bölümü, 3. sınıf öğrencisi. İzmir'de yaşıyor. MozartCultures'da Sanat Tarihi alanında yazılar yazıyor. İngilizce ve İtalyanca dillerini geliştiriyor. Sanat, sosyoloji ve tarih ile ilgilenerek bunları hayatın genel akışına yediriyor. Müzikle ilgilenmek, okumak ve seyahat edip yeni yerler keşfetmek hobileri arasında.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.