Sanatın Genç Temsilcileri-2: Mustafa Turhan

17.06.2020
Sanatın Genç Temsilcileri-2: Mustafa Turhan

Mozartcultures ailesi olarak, sanatın ve sanatçıların her daim yanındayız. Yeni bir röportaj serisine başlıyoruz. Bu seride ülkemizde bulunan genç yetenekleri sizlere ulaştırma niyetindeyiz. İlk konuğumuz yaptığı çalışmalarla herkesin ilgisini çeken Mustafa Turhan olacak. Gelin hep beraber genç sanatçımızı tanıyalım.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Mustafa Turhan, 3 Eylül 1997 Konya doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi resim bölümünde eğitimime devam ediyorum. Lisede de aynı şekilde resim bölümü okudum ve o dönemlerde aslında birçok tekniği deneme fırsatı buldum. Müziğe olan ilgim de çalışmalarıma yansıdı ve bu sayede kendimi olabildiğince denedim. Grafik tasarım alanına girmeyi planlarken resim bölümüne girdim, resim okurken de grafik tasarım işlerime devam ediyorum. Albüm, single tasarımcılığı yapıyorum ve çoğu zaman sevdiğim parçaların albümünü yeniden tasarlıyorum. Müzik tamamen olmasa da üretim kaynağım diyebilirim ve bu yüzden parçaları dinleyip hissettiğimi dijital ortama aktarıyorum. Bir konudan da bahsetmek isterim, filmlere çok ilgiliyim ve bunun bana kazandırdığı bir istek oldu, o da senaryo yazma isteği. Neredeyse 2 yıl boyunca ilgilendim ve kendimce bazı senaryolar yazdım, değerlendirmek hiç istemedim. Bunların bana getirdiği şeylerden de bahsetmek isterdim, uzun süreceği için burada tamamlıyorum. Sosyal bir insan olduğumu söyleyebilirim aslında. Eğitimime devam ederken bir yandan konser mekanlarında, dövme stüdyolarında çalışma fırsatı buldum. Bu işlerin bana çok fazla insan kazandırdığını söyleyebilirim. Çevre edinmeyi seviyorum, insan tanımayı seviyorum. Hayatımın bir bölümü müzik dinlemekle, bir bölümü de resim yapmakla geçiyor çoğunlukla, bu yüzden de olabildiğince her gün bir şeyler çalışıyorum. Mesela şu an bu röportajı yaparken arabayı yaptırmaya geldiğim oto sanayinin duvarına resim yapıyorum 🙂

sanatin-genc-temsilcileri-mustafa-turhan

Sanata olan merakınız nereden başladı? Sanata adımınızı nasıl attınız? Yeteneğinizi nasıl keşfettiniz?

Sanata olan adımım ilkokulda başladı. O zamanlar araba çizimleri yapardım ve hocam benim resme yönelmemi istemişti. Sonrasında beni Azeri bir heykeltıraş olan Tahir Kasımov’la tanıştırdı. Atölyesinde bir dönem eğitim gördüm. Heykeli sevmiştim, resmi de aynı şekilde. Kısaca sanatı sevdim ve yoluma devam etmek istedim.

mustafa-turhan


Sanatçı olarak yaşadığınız bunalımları yaratamamanın verdiği duygudan nasıl sıyrıldınız?

Yaşadığım bunalımlar aslında ilham kaynağımdı diyebilirim. Yaratamama durumundan bu şekilde uzak kaldım. Ben şahsen sanatçının duygudan beslendiğini düşünüyorum ve bu kişiden kişiye değişebilir. Kimileri mutluyken üretir bundan beslenir, kimisi de mutsuz halinden.

Sanatınızın dikkat çekici materyallerden oluştuğunu görüyoruz. Nereden aklınıza geldi bu materyalleri kullanmak? Etkilendiğiniz bir sanat akımı var mı?

Çalışmalarımda çoğunlukla gerçekçiliği önemsiyorum, gerek dijital olsun, gerek karakalem. Bu yüzden realizm akımından etkileniyorum diyebilirim.

Sanatınızın esin kaynağı kimdir?

Esin kaynağımı tek bir sanatçıyla sınırlandırmak doğru olmaz. Her sanatçı birbirinden etkilense de bence sanatın esin kaynağı olmamalı. Ruhen etkilendiğim bir sanatçı var o da Amedeo Modigliani. Gerçekçi bir tarzı olmayan fakat çoğu çalışmadan daha gerçekçi olarak gördüğüm çalışmaları var.

Sanat ile ilgilenen ve yeteneği olup da ailedeki meslek algısından ötürü sanatını icra edemeyen kişilere ne söylemek istersiniz? Neler tavsiye edersiniz?

Her şeyden önce yaptığınız şeyi ne kadar sevdiğinizi düşünmelisiniz ve bir karar almalısınız. Ailelerimiz “sevgi karın doyurmuyor” kafasında olsalar da bence yolunuza devam edip işlerinizle kendinizi kanıtlayabilirsiniz. Aynı durumu ben de yaşadım, ailemin maddi durumu çok ileri düzeyde değil ve doğal olarak kaygılılar. Ben yaptığım şeyi bir iş olarak kabullendirdim, aslında bakarsanız öyle değil. Ben gelişmek için değil, para kazanmak için değil tamamen iyi hissettiğim için çalışıyorum.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.