Senaryo Yazımı – John Costello

Senaryo Yazımı – John Costello

Senaryo yazmak bir dağa tırmanmak gibidir. Tırmanırken tek görebildiğiniz önünüzdeki ve tam üstünüzdeki kayadır. Nerden geldiğinizi ya da nereye gittiğinizi göremezsiniz,der Syd Field. Peki, nedir senaryo yazmak? Senaryo bilindiği gibi gerçek bir özgürlük alanıdır. Yeni yeni senaryo yazmaya başlayanlarda fikirler birbirinden bağımsız ve dağınık olur oysaki mekanların, kişilerin ve olay örgülerin tam tamına oturduğu senaryolar yazmak için kimi zaman rehberlik edecek kitaplara ihtiyaç duyulur. Peki, bu kitapları en doğru şekilde nasıl okumalı ya da hangilerini okumalı? Piyasada belki bu tarz yüzlerce kitap olabilir fakat doğru olanı bulmak önemlidir. Bu anlamda elime geçen Senaryo Yazımı adlı kitap ihtiyaçları karşılar nitelikte.

Eğer gerçek anlamda iyi bir senaryo yazılmak isteniyorsa özgün olması şarttır. Ayrıca fikirlerin nasıl sunulduğu da önemli bir unsurdur. Senaryo yazarken genel geçer tekniklerin içine kendimizce geliştirdiğimiz yöntemleri de katarak ilerlemek gerekiyor. Bu anlamda rehberlik edecek kitaplardan birisi olarak karşımıza çıkan Kalkedon Yayıncılık’tan Senaryo Yazımı, John Costello’nun kaleminden…Çevirisini Barış Baysal’ın yaptığı bu kitap okunmaya değer. On üç bölümden oluşan bu kitap; ünlülerin alıntılarıyla, yol göstericiliği ve akıcı üslubu ile oldukça hoş. Birbirinden farklı ve özgün yönetmenlerin, senaristlerin sözleri altı çizilecek cinsten.

Ayrıca John Costello’nun Lajos Egri’nin fikirleri ve yöntemlerinden de yararlandığı açıkça görülmektedir. Kitabında Egri’nin sözlerine yer vererek ayrıca onu destekler nitelikte yazdığını görmekteyiz. Kitap başlı başına samimi bir havada yazılmış. Ayrıca alıntılardan ziyade içinde küçük küçük bilindik filmlerden repliklerin de bulunması kitabın akıcılığını daha da arttırmıştır. Senaryo Yazımı, acemi senaristler için başucu kitabı olma niteliğini taşıyor desek daha doğru olur. Costello, hem senaryo yazanları motive etmekte hem de doğru bildikleri yanlışları düzeltmelerini istemektedir. Önerileri ve sözleri oldukça etkileyicidir. Kitapta hemen hemen bütün türlerden bahsetmektedir. Nasıl yazılacağı hakkında bilgi vermektedir. Nasıl pazarlanacağı, reklamının yapılacağı ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konulara da değinmiştir. Senaryo Yazımı ilgi duyanlar veya merak edip okumak isteyenler için harika bir kitap.

Arka Kapak:

“Senaryo yazmak bir dağa tırmanmak gibidir. Tırmanırken tek görebildiğiniz önünüzdeki ve tam üstünüzdeki kayadır. Nereden geldiğinizi ya da nereye gittiğinizi göremezsiniz.”
Syd Field

“Senaryoyu çalışmak, geliştirmek ve daha iyi hale getirmek; bu en önemli şeydir. İyi bir senaryonuz yoksa hiçbir şeyiniz yoktur.”
Alan Parker

“Hayatınızın en rahatsız edici ve en utanç verici deneyimleri; birilerine anlatmayı bırakın düşünmeye bile tahammül edemediğiniz şeyler; gizli rüyalarınız, en karanlık tutkularınız; tüm bunlar sizin temel malzemenizdir.”
Andrew Davies

“Belki de bilinmeyeni soruşturmaya değer, çünkü bilmemenin hissettirdiği, acılı bir şeydir.”

Krzysztof Kieslowski

“Tür, bir formülden fazlasıdır. Daha çok izleyicisi için duygusal bir albenisi olan bir hikâye türüdür. Bu albeninin gücünü önemsemeyen senaryo yazarı bunun bedelini öder.”

Ken Dancyger & Jeff Rush

“Steven Spielberg ve George Lucas, Homeros’tan bu yana devam eden hikâye anlatım biçimini değiştirdiler. Hikâyeler artık eğlence parkı gezileri tarzında anlatılıyor.”

John Milius

“… bir yazar kendi süprüntüsünü acımasızca yargılayabilen ve çoğunu çöpe atabilen kişidir.”

Colette

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.