Shakespeare’in Kız Kardeşi – Virginia Woolf

25.01.2018
Shakespeare’in Kız Kardeşi – Virginia Woolf

‘’Güneş; yükselmiş olan,sudan yapılma değerli taşlar arasından kesik kesik bakış fırlatarak yeşil şiltede gizlenmeyi artık bir yana bırakmış olan güneş, yüzünü açtı dümdüz baktı dalgalar üzerinden..’’  betimi ile doğmuş varoluşunun akıl almaz dizilimini art arda okunmadan idrak edilmeyecek ‘stream of conciousness’ yani bilinç akışı tekniğinin İngiliz Edebiyatı’ndaki önde gelen ismi : Adeline Virginia Woolf.

virginia-7

   25 Ocak 1882 ‘de Londra’da doğmuştur. Victoria Çağı’nda kadınların okula gönderilmemesinden dolayı erkek kardeşleri gibi okuyamamıştı. Aile fertleri, Londra’nın seçkin entelektüellerindendi. Hepsi iyi öğrenim görmüş kişilerdi, üstlendikleri görevler önemliydi.

  Babası Sir Leslie Stephen editör,eleştirmen ve biyografi yazarı olarak ün salmıştı.Babasının görkemli kütüphanesindeki kitapları okuyarak ve annesi Julie Stephen’ın katkısı ile dersler alarak kendini geliştirmiştir. Virginia Woolf’un ailesi onun için pek çok yazarın ailesinden daha önemliydi, çünkü Woolf evde öğrenim görüyordu,bundan ötürü yaşamının büyük kısmını ailesinin çevresinde geçirdi.Yedi tane hizmetçileri,onlara yardımcı olan bir sürü kadın ve aile fertleriyle birlikte Hyde Park Gate’deki altı katlı kalabalık bir evde yaşıyorlardı.

virginia woolf

  Annesinin grip nedeniyle 1895’te ani ölümü sırasında Woolf sadece 13 yaşındaydı. ‘’Olabilecek en büyük felaket.’’annesi Julia Stephen öldüğünde bunu söylemişti. Annesine duyduğu özlemi, bilinç akışı tekniği ile yazdığı ‘’Deniz Feneri’’ adlı eserinde sergilemiştir.

   Romanla ilgili kardeşi Vanessa, ‘’Annemin portresi benim düşünebileceğimden çok ona yakın.Ama mezardan geri gelmesi acı verici.’’ demiştir.

İlgili resim

Annesi Julia Stephen

 Annesinin ölümü ile birlikte sinir bozukluğuyla kendini gösteren krizler geçiriyordu.

Virginia Woolf, annesinin ölümünün etkisi ile 1924 Vogue çekimlerinde annesinin kıyafetleri ile poz vermişti.

  Yaşadığı travma ve ağır depresyon sonucu Woolf insanlardan korkmaya başlamış,ürkütücü sesler duyduğunu iddia etmiştir. Hastalığının nedeni olduğu düşünülen bir diğer olayda henüz küçük yaşta üvey ağabeyi tarafından cinsel tacize uğramasıdır.Feministliğinin nedeni olarak da bu durum gösterilmektedir.

virginia woolf

  Babasından pek hoşlanmadığı söylenilse de 1904’te babasının ölümünün ardından ikinci bir sinir krizi geçirmiştir.Bu olaydan sonra, kuşların Yunanca öttüğünü ve Kral 7. Edward’ın çiçeklerin içine müstehcen şeyler fısıldadığına inanmıştır.

İlgili resim

Virginia Woolf ve Babası Sir Leslie Stephen

   Ablası Vanessa Bell ressamdı.Woolf ona özenip kimi zaman kitaplarını şövalye üzerinde resim çizer gibi yazmıştır.İlk kitaplarının kapakları Vanessa Bell tarafından resmedilmiştir.

İlgili resim

Thoby Stephen – Vanessa Bell

   Birde erkek kardeşi Thoby Stephen vardı. Thoby 25 yaşında hayatını kaybetmiş, Woolf ona olan özlemini de ‘’Dalgalar’’ adlı eserinde işlemiştir. İşlediği tüm karakterler, kaybettiği erkek kardeşi Thoby ile aynı yaşta ölen arkadaşları Percival hayranıydı. Bu hayranlıkta, Woolf’un kardeşine olan özlemi yatmaktadır.

  1904 yılında babasının vefatının ardından Woolf ve kardeşleri değişiklik için Bloomsbury semtine taşınmıştır.Bu değişiklik sürekli sinir krizi geçiren Woolf’a iyi gelmiş, özgürlükçü Bloomsbury ortamlarına girerek burada sanat dünyasından farklı kişilerle tanışma fırsatı bulmuştur.

  Feminist duruşunu ‘’ Para kazanın, kendinize ait bir oda ve boş zaman yaratın. Yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın! ‘’ şeklinde özetleyen Woolf, sadece edebiyat dünyasında değil Feminizm Akımı içinde de yadsınamaz bir yere sahiptir.

1912 yılında yayınevi sahibi olan Leonard Woolf ile evlenmiştir.

İlgili resim

   Leonardo ile evlenmesinde Woolf’un yazdıklarını özgürce yayınlayabilecek olmasının büyük etkisi vardır. Evlendikten sonra ev işi ve yemek becerilerini geliştirmek adına bir aşçılık okuluna yazılmış, en sonunda da evlilik yüzüğünü pudingin içinde pişirmişti.

‘ ’ Tüm yemekler pişirilmiş,tabak çanak yıkanmış, çocuklar okula gönderilip dünyaya açılmışlardır. Geriye kalan hiçbir şey yoktur. Her şey yok olmuştur. ‘’ (Virginia Woolf – Kendine Ait Bir Oda)

     ‘’ Mrs. Dalloway ‘’ romanı ile bilinç akışı tekniği ile tam bir başyapıt çıkarmıştır. Bilinç akışı tekniği : Yazar, karakterlerin hayatlarındaki birçok izlenimi peş peşe sıralayarak bir an içerisinde insanın zihninden geçen düşünceleri bizlere tüm çıplaklığı ile verir. Bu gerçeklikte tam anlamıyla bir kurgusal gerçeklik yoktur, anın gerçekliği vardır.

   Vita Sackville ile yaşadığı lezbiyen aşk, tensel temas barındırmayan bir ilişkiydi. Bu ilişki günümüze de taşınmış olan romantik mektuplar üzerinden devam etmiştir.

İlk başta Virginia Woolf’un mirasçısı olarak görülen Sylvia Plath olmak üzere; Gabriel Garcia Marquez, Truman Capote gibi isimlere esin kaynağı olmuştur.

51jqdqOpV+L._SY445_QL70_

Woolf ve Vita

  Woolf Vita’yı kadın-erkek özelliklerini bir arada barındıran biri olarak görür ve ona ithaf olarak benzer bir konuyu işlediği Orlando eserini yazar. Vita’nın oğlu Nigel Nicolson, Orlando’dan’Edebiyat tarihinin en uzun ve en nefis aşk mektubu’’ olarak söz eder.

  Woolf 22 yaşından itibaren üç kez intihara kalkışmıştı. Bipolar bozukluğu sebebiyle tekrar tekrar depresyon ataklarının tesirinde kalması, basit konularda bile tetiklenebilen başarısızlık sezgisi ile uğraşması onu psikolojik açıdan yorgun düşürmüş, İkinci Dünya Savaşı’nın varlığı bile Woolf’un yaşamaya dair umutsuzluğu iyice artmış ve dayanılamaz şiddette kronik bir hal almıştı.

virginia woolf

  Dahilik ve delilik arasında medcezir yaşayan, aniden parlayan bir bilince sahipti.  Fakat 28 Mart 1941 tarihinde bu medcezirlerin sonuncusunu yaşadı; Üçüncü intihar girişimi..

  Bizlere Ophelia’ yı andıran ölümü ; 59 yaşında ceplerine taş doldurarak kendini Ouse Nehri’nin kollarına bırakması ile oldu.

virginia woolf death letter ile ilgili görsel sonucu Ruhsal bunalımlarından firar etmek için intiharı seçen Woolf’un cesedi bulunduktan sonra Woolf’un cebinden son mketubunu, öldüğü gün eşi Leonard bulmuştur.

   Eşine yazdığı bu mektup, Edebiyat tarihinin en ünlü intihar mektuplarındandır:

handwriting-virginia-woolf-10921544-600-870

‘’Sevgilim;

Yeniden delirmekte olduğumdan şüphem yok: Böyle korkunç bir dönemi bir kez daha kaldıramayacağımızı hissediyorum. Aynı zamanda, bu kez toparlanmayı başaramayacağımı da seziyorum. Yeniden sesler işitmeye başladım ve dikkatimi toplayamıyorum.

Bu durumda bana en doğru görünen şeyi yapıyorum. Bana olabilecek en büyük mutluluğu yaşattın. Benim için başka kimsenin olamayacağı insan oldun. İki varlığın bu korkunç hastalık gelene kadar olduğumuzdan daha mutlu olabileceğini sanmıyorum. Daha fazla mücadele edemeyeceğim. Senin hayatını da ziyan ettiğimi biliyorum. Ben olmasam çalışabilirdin. Çalışacaksın da, biliyorum.

Görüyorsun, doğru dürüst yazmayı bile başaramıyorum. Okuyamıyorum. Söylemek istediğim, hayattaki tüm mutluluğumu sana borçlu olduğum. Bana karşı her zaman tam bir sabır timsali oldun ve inanılmaz iyiydin. Sana bunları söylememe gerek yok — herkes biliyor zaten.

 

 

KAYNAKÇA

www.biography.com

http://virginiawoolfblog.com

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Özlem Canan dedi ki:

    Virginia.. Tasviriniz ,anlatımınız çok güzel olmuş.. kaleminize sağlık!

  2. MerveDincman92 dedi ki:

    intihar edişi bile estetik