YOL AYRIMI (2017) | FİLM İNCELEMESİ

04.06.2019
YOL AYRIMI (2017) | FİLM İNCELEMESİ

Yönetmenliğini Yavuz Turgul’un üstlendiği bu yapımda, Yeşilçam sinemasının gözükara sevdalısı Vecihi, desteğini mazlumdan esirgemeyen Muhsin Bey, Neşeli Günler filminin palavracı Ziya’sı gibi rollerle güldürüye dayalı bir yol izlemiş olan usta oyuncu Şener Şen, ”Yol Ayrımı” filminde geçmişte canlandırdığı karakterlere aykırı bir karakteri; zalim, burnunun ucunu dahi görmeyen bir iş adamını canlandırıyor. Var olan tüketim sisteminin iliğini kemiğini sömürmesine müsaade eden ünlü iş adamı Mazhar Kozanlı(Şener Şen), mutluluğu sahip olduğu maddi ve manevi gücün ekseninde eliyle dokunabildiklerinde, gözüyle görebildiklerinde hissedebilen duyguları tamamen çekilmiş bir insandır ancak hayat şartları Mazhar Kozanlı’nın bu fil dişi kulelerden birinde ölmesine müsaade etmez.
”Av Mevsimi” filminden sonra seyircinin uzun yıllardır aşina olduğu Yavuz Turgul&Şener Şen ikilisinin tam yedi yıl aradan sonra yeniden bir araya geldiği bu filmin vizyona girdiği dönemde, Şener Şen’in yalnızca Yavuz Turgul’la çalışmayı kabul ettiğine dair söylentilere sıkça rastlanıyordu. Bu konu hakkında ufak çaplı bir araştırma yaptığımda Şener Şen’in bu konuya dair şöyle bir açıklama yapmış olduğunu gördüm: ”Böyle bir izlenim var, mani olamıyorum, artık oluruna bıraktım. Birbirimiz üzerinde baskı kuran bir ilişkimiz yok. Ne ben Yavuz’a ne o bana “Bensiz film yapma” diyebilir. Keşke 5-10 Yavuz olsa da bu kadar ara vermesem. O güzellikte senaryolar elime geçse de oynasam. Maalesef Yavuz kalitesinde senaryo yazarı dünyada da az.” Bu da demek oluyor ki, ikilinin mesleki anlamda birbirlerine duydukları güven epey sağlam.
Filmde, seyirci Mazhar Kozanlı’nın hayatının evrilişine oldukça yakından tanık olur. İş adamının başarıya ve paraya doymak bilmeyen biri olarak yaşadığı hayattan sonra gökten düşen yağmur damlasının yüzünü okşayışına ne kadar ihtiyacı olduğunu, kendi vurdumduymazlıkları yüzünden işinden olup isyan bayrağını çeken işçilerin yakarışlarına kulak vermesi gerektiğini ve hayatı kaçırdığını fark eder.Kozanlı’nın ruhunda ve zihninde gerçekleşen bu ani değişimler, onu kalan hayatını elinden geldiğince anlamlı kılmaya daha güzel ifade etmek gerekirse eski bir dostun kapısını çalmaya iter. Filmde Mazhar Kozanlı’nın işkolik, burnunun ucunu görmeyen hayatındaki sahneler gösterilirken ekranı saran gri filtre, iş adamı kendi hayatı adına büyük ve insancıl adımlar atma kararı aldığında yerini canlı renk geçişlerine bırakır ve seyirciye gelmekte olan yeni hayatın, yol ayrımının müjdesini verir. Verdiği yeni kararlar doğrultusunda 60 yıllık ömrünü karşısına almış bu adama, ailesini ve dostlarını karşısına almak hiç de zor gelmez.
”+Mesele şu: hayatımız. Monoton, tatsız tuzsuz bir şey. Kalbi çarpmıyor, yüzü gülmüyor, rengi solmuş. -Birine âşık mı oldun? +Aşk mı? Ben nasıl âşık olunur bilmem ki. -Ne yani biz… +Biz bir projeydik Belgin. Anne ve babalarımızın projesiydik.”
Filmde yer alan usta oyuncu kadrosunun yanı sıra senaryoda bulunan cesur söylemler, var olan sistemde işleyen çarkın yalnızca belli bir statüdeki insanları beslediğini beslemeye de devam edeceğini bu durumla baş etmenin tek yolununsa belli bir maddi doyuma ulaşmış insanların yapacağı fedakârlıklardan çekinmemesine ve emir-komuta zinciri altında çalışan insanların yeri geldiğinde seslerini çıkarmaktan gocunmamalarına bağlı olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Kozanlı ailesinin yaşadığı ruhsal bunalımlara rağmen basına çizdiği ”mutlu, örnek aile” portresi, pek çok dünya ülkesinde yüksek zümre tarafından uygulanan mutluluğu yaşama değil pazarlama stratejisinin bir yansımasıdır.
”O karıncadır, ben ağustos böceği. O paralarını istifler, ben aşklarımı biriktiririm. O pazarlarda çalışır, ben sevgilinin kulağına aşk şiirleri okurum. O buzdan yapılmıştır, ben ateşten. O başarıya koşar, ben yârin dudağına. Onun tutkusu binlerce insanı yönetmektir, benimki dünyanın en güzel şarabını aramak. Onun bedeni soğuktur, benimki sıcak sıcak. Onun derdi rakamlarla, benimki şiirle.”

Röportaj alıntısı: https://www.sinefesto.com/roportaj-sener-sen-ile-yol-ayrimi-filmi-uzerine.html

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.