Farklı Alanlarda Ufkunuzu Açacak 6 Kitap Önerisi

23.09.2020
Farklı Alanlarda Ufkunuzu Açacak 6 Kitap Önerisi

 

  1. KADIN BEYNİ ERKEK BEYNİ – SERKAN KARAİSMAİLOĞLU

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde “beyin cinsiyeti” üzerine çalışmalarını sürdüren Dr. Serkan Karaismailoğlu, bu kitabında kadın beyni ve erkek beyninin sinirbilimsel açıdan aslında çok farklı olduğunu anlatıyor.

“Erkekler neden dinlemez?” , “Acaba beyinlerimizin işitmeden sorumlu bölgeleri birbirinden farklı mı?” , “Beni hiç anlamıyorsun isyanında kadınlar haklı mı, kadınlar gerçekten çok mu konuşur?” , “Kadınlar hiç unutmazken erkekler neden özel günleri bu kadar kolay unutur?” gibi hepimizin zaman zaman aklını kurcalayan sorulara Karaismailoğlu, konunun bilimselliğine rağmen inanılmaz sade ve akıcı bir dille cevap veriyor.

 

 

  1. BUNU HERKES BİLİR – EMRAH SAFA GÜRKAN

Çoğumuzun Youtube yayınlarından gözlüğü, bıyığı ve renkli papyonlarıyla tanıdığı, zamanında Halil İnalcık’ın danışmanlığını yaptığı akademisyen Emrah Safa Gürkan, bu kitabında kendi tabiriyle “tarihteki yanlış sorulara doğru cevaplar” veriyor.

Gürkan, bu kitabında tarihle ilgili 13 soruya cevap vermiş. Kapağı bu konuda bence yanıltıcı dursa da kitap gayet güzel bilgilerle donatılmış. Kitapta olayları ve durumları en baştan detaylarla anlatmak yerine bazı püf noktaları ele almak tercih edilmiş ve onlar üzerinden gidilmiş. Yabancı ya da eski kelimelere sıkça yer verilmesi akıcılığı etkilese de kitabı okuması kolay ve keyifli. Osmanlı Dönemine ilgi duyan bir okuyucuysanız daha da keyifli.

 

  1. 50 SORUDA YAPAY ZEKA – CEM SAY

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yapan Cem Say’ın kaleme aldığı bu kitap, yapay zeka alanıyla ilgili giriş seviyesinde bilgiler sunuyor.

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın “50 soruda’’ serisinin 17. kitabı olan 50 Soruda Yapay Zeka, 5 bölümden oluşuyor ve en sonunda da yapay zekayla ilgili okuma önerileri yer alıyor.

Profesör Say, kitaptaki “Turing kimdir?”, “Derin öğrenme nedir?”, “İnsanların yapıp makinelerin yapamayacağı şeyler var mı?”,  “Düşünen bir makine yapılabilir mi?”, “Bilgisayar insan dillerini nasıl anlar?”, “AlphaGo dünya go şampiyonunu nasıl yendi?”, “Yapay zeka dünyayı ele geçirip hepimizi yok edecek mi?” gibi sorulara herkesin anlayabileceği yalın bir dille cevap veriyor.

  1. ULUSLARIN DÜŞÜŞÜ – DARON ACEMOĞLU, JAMES A. ROBINSON

 

Kitap, tarih boyunca ulusların ekonomik ve politik gelişmeleri arasında neden bu kadar ciddi farklar olduğunu anlatıyor. Kitabın çıkış noktasını, “Neden bazı ülkeler zenginken bazıları yoksuldur” sorusu oluşturuyor.

Ulusların Düşüşü, “Sömürgelerin, kolonilerin gölgesi günümüze nasıl düşüyor?”, “Sanayi Devrimi neden Moldovya’da değil de İngiltere’de başladı?” gibi sorularla günümüz dünyasına bakışı değiştiriyor.

 

 

 

  1. TAŞ DEVRİNDEN BUGÜNE TARİHİMİZ: İNSANIN HİKAYESİ – JAMES C. DAVIS

Barış Bıçakçı’nın çevirdiği İnsanın Hikayesi, antropoloji bilimine giriş yapmak için en uygun kitaplardan biri.

Kitap, Homo Erectus’tan, ilk atalarımızın uyguladığı avlanma taktiklerinden, farklı kıtalara nasıl yayıldığımızdan başlayıp merkezi imparatorluklara, sonra da günümüze kadar geliyor. İnsanlık tarihi gibi uzun ve detaylı bir konu hakkında “101” seviyesinde, yani kısa ve öz okuma yapmak isteyenler için harika bir kaynak.

 

 

 

  1. SANATIN KISA ÖYKÜSÜ – SUSIE HODGE

Sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenen herkesin ilgisini çekecek bu kitap, sanat tarihindeki önemli akımları açıklıyor, sanat dallarının birbirleriyle ilişkisini inceliyor, sanata yön veren eserleri analiz ediyor ve sanat tarihine sağlam bir giriş yapmanıza olanak sağlıyor.

Sanatla ilgili okumalara nerden başlasam diyenler için Sanatın Kısa Öyküsü harika bir kaynak. Kitabın kalınlığı göz korkutucu olsa da harika bir yolculuk sizleri bekliyor. Ayrıca Susie Hodge’un sanatla ilgili diğer kitapları da okumaya değer.

 

Yazar: F. Eren Oluç

 

 

Eylül ayında yaptığımız diğer kitap önerilerine Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz!

instagram.com/mozartculturestr

 

 

ŞU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Zülfü Livaneli’nin En Sevilen Kitaplarından Alıntılar

 

 

Gezegenimizin Geleceği Üzerine Düşündürten 10 Distopik Film

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
Fatih Eren Oluç
Fatih Eren OLUÇ 26 Ağustos 2000'de Antalya'da doğdu. Antalya Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans öğrencisi. Tenis oynamayı, seyahat etmeyi, yemek yapmayı; farklı alanlarla ilgili okumayı, yazmayı seviyor. MozartCultures topluluğunda yazar ve sosyal medya yöneticisi olarak görev alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.