Gezegenimizin Geleceği Üzerine Düşündürten 10 Distopik Film

20.09.2020
Gezegenimizin Geleceği Üzerine Düşündürten 10 Distopik Film

 

        1.The Lobster (Istakoz), 2015, ImDb: 7,2

Film, partnersiz yaşamın yasak olduğu bir toplumda geçmekte. Başrolümüz David, karısının onu başka bir adam için terk etmesi üzerine bir otele yerleştirilir. Otelin yöneticisi David’e 45 gün içinde bir partner bulması gerektiğini, eğer bulamazsa bir hayvana dönüştürüleceğini açıklar. David ise partner bulamaması halinde ıstakoza dönüşmek istediğini söyler.

“İnsanın hissetmediği hâlde hissediyor gibi davranması, hissettiği hâlde hissetmiyor gibi davranmasından daha zor.”

  1. Blindless (Körlük), 2008, ImDb: 6.6

Jose Saramago’nun aynı isimli romanından uyarlanan film, nedeni bilinmeyen şekilde körlüğün bulaşıcı bir hastalık gibi yayılmasını ve bir göz doktorunun bunu fark etmesiyle gelişen olayları ele almakta. Şehirde bu hastalığın bulaşmadığı tek bir kişi var: Göz doktorunun eşi. Filmde yaşanılan kaos ve karakterlerin başlarına gelenler gerçekten izleyenleri endişelendiriyor.

Film, 2008’de Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olarak seçilmiştir.

  1. Twelve Monkeys (12 Maymun), 1995, ImDb: 8,0

 Film, dünyada yaklaşık 5 milyar insanın ölümüne yol açmış bir virüsten geriye kalan insanların virüsü yok etmek için zaman makinesiyle geçmişe gidişini ele alıyor. Makineyi test etmek için Bruce Willes’in canlandırdığı James Cole karakteri gönüllü olur ve James kendini 7 yıl geride bir akıl hastanesinde bulur, hikayesini anlatınca ise kendisi bir akıl hastası sanılır.

  1. V for Vendetta, 2005, ImDb: 8,2

2020 İngiltere’sinde geçen film, terör olaylarında ciddi kayıp verildikten sonra baskıcı bir yönetime geçilmesini, sonrasında bu rejime karşı bireysel bir başkaldırının nasıl toplumsal hale geldiğini anlatmakta.

“Remember, remember, the fifth of november!’’

  1. A Clockwork Orange, 1971, ImDb: 8,3

Anthony Burgess’in aynı isimli romanından uyarlanan, usta yönetmen Stanley Kubrick’in yönettiği film suçtan ve şiddetten zevk alan bir çeteyi ve yakalanıp beyni yıkanarak topluma kazandırılmaya çalışan çetenin başındaki Alex’i anlatıyor. A Clockwork Orange,  izlerken insanı rahatsız eden filmlerden.

  1. Metropolis, 1927, ImDb: 8,4

 Kapitalist düzende işçiler ve işverenler arasındaki sosyal krizi anlatan film, çekildiği döneme damga vurmuştur. Filmde sürekli “Üreten eller ile planlayan beyin arasındaki aracı kalp olmalıdır.” cümlesi tekrarlanmaktadır.

  1. Brazil, 1985, ImDb: 8.0

 Filmde türünün diğer örneklerinden fazlasıyla aşina olduğumuz totaliter hükümet ve yarattığı baskı işlenmektedir. Kara mizah unsurlarıyla adeta kabusa dönüşen toplumsal hayat anlatılmaktadır.

Brazil, George Orwell’in 1984’ünden esinlenmiştir. Hatta film çekimler sürerken geçici olarak 1984 buçuk olarak adlandırılmıştır.

 

  1. Minority Report, 2002, ImDb: 7,7

Filmde geleceği gören polisler suçluları henüz suçlar işlenmeden cezalandırmaktadır. Steven Spielberg tarafından yönetilen filmin başrolünde Tom Cruise vardır.

  1. Alphaville, 1965, ImDb: 7.2

Jean-Luc Godard’ın bilimkurgu-dram konulu neo noir’i Alphaville, başka bir gezegene göreve gönderilen özel bir dedektifin başına gelenleri konu alan siyah beyaz bir başyapıt.

 

  1. The Matrix, 1999, ImDb 8.6

Makinelerle insanların savaşını anlatan ve savaşı makinelerin kazandığı bir gelecekte geçen The Matrix, aynı zamanda Platon’un Mağara Alegorisine göz kırpan felsefi bir başyapıttır. Şu an çekilmekte olan serinin 4.filminin ise bir aşk hikayesi olacağını söyleyen başrol Keanu Reeves, simülasyondan uyandırılmasıyla filmin başladığı Neo’yu canlandırıyor.

YAZAN: FATİH EREN OLUÇ & ESİN BECENEN

YAZAR BİLGİSİ
Fatih Eren Oluç
Fatih Eren OLUÇ 26 Ağustos 2000'de Antalya'da doğdu. Antalya Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans öğrencisi. Tenis oynamayı, seyahat etmeyi, yemek yapmayı; farklı alanlarla ilgili okumayı, yazmayı seviyor. MozartCultures topluluğunda yazar ve sosyal medya yöneticisi olarak görev alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.