Kurallarımız

MozartCultures’ın; Spotify, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram ve diğer resmi sosyal medya hesaplarında yayımlanması ve/veya paylaşılması için gönderilen veya bizzat MozartCultures tarafından yayımlanan her türlü yazı, çeviri, fotoğraf, video, seslendirme, görsel, makale, dosya, vb. dijital veya basılı medya “İçerik” olarak tanımlanmaktadır. Bu içeriklerin, MozartCultures yöneticileri haricindeki kişiler tarafından MozartCultures’a gönderilmesi üzerine yayımlanması ve/veya paylaşılması “Katkı” olarak tanımlanmaktadır. Bu içerikleri üreten ve/veya MozartCultures’ta yayımlaması ve/veya paylaşması için gönderen kişiler “İçerik Üreticisi” olarak tanımlanmaktadır.

MozartCultures’a gönderilen içeriklerin bütün hakları MozartCultures’a aittir. MozartCultures bu içerikleri dilediği gibi yayımlayabilir, kullanabilir, dağıtabilir, değiştirebilir ve yayından kaldırabilir. MozartCultures, içeriklerin tamamını veya bir kısmını kullanarak maddi gelir elde edebilir. İçerik üreticileri; içeriklerinin telif, yayım, yayın, kullanım, dağıtım, vb. haklarını ve bu haklardan kaynaklanan reklam geliri, yayın geliri, vb. maddi gelirleri süresiz olarak MozartCultures’a hibe etmiş sayılır. İçerik üreticileri; ürettikleri ve MozartCultures’a bizzat gönderdikleri, içeriklerin, “MozartCultures ve MozartCultures’ın kullanımı için” üretildiğini ve kendi rızalarıyla bu İçeriklerin MozartCultures’ta yayımlandığını kabul etmiş sayılırlar.

MozartCultures’a gönderilen içeriklerin, MozartCultures tarafından editöryel düzenlenmeden geçirilmemiş (ham ve orijinal) halleri, içerik üreticisi tarafından MozartCultures’tan izin alınmaksızın başka kaynaklarda da paylaşılabilir, kullanılabilir ve dağıtılabilir.

MozartCultures’ın hak ve yetkisi, içerik üreticisinin, içerik veya içerikleri MozartCultures’a gönderdiği andan itibaren başlar ve MozartCultures tarafından önceden içerik üreticisi ile yapılmış bir anlaşma varsa o süre dolduğunda yetki devri yazılı bir şekilde yapılana kadar; önceden yapılmış yazılı bir anlaşma yoksa MozartCultures’ın hak ve yetkisi süresiz olarak devam eder. Hak ve yetkinin MozartCultures’a devredilmesinin istenilmediği durumlarda içerik üreticisi, içeriklerini MozartCultures’a göndermemelidir.

İçerik üreticileri, MozartCultures ile içerik üreticisi arasında işbu şartlardan başka şartlar üzerinde yazılı, imzalı ve resmî olarak anlaşıldığı durumlar haricinde, MozartCultures’tan geriye dönük maddi gelir veya reklam geliri talep edemez. İleriye dönük talepler yazılı olarak resmî sözleşme usulü ile yapılmalı ve taraflar tarafından imzalanmalıdır.

İçerik üreticileri, ürettikleri ve MozartCultures tarafından yayınladıkları içerikler için geriye dönük olarak telif hakkı talebinde bulunamazlar.

MozartCultures ile içerik üreticisi arasında yazılı ve resmî sözleşme usulüyle tasarlanan maddi konularda, her iki tarafın da onayıyla anlaşmaya varılabilir. Bu sözleşmelerin içerik ve geçerliliği, işbu maddelerden bağımsızdır.

İçerik üreticileri, ürettikleri ve MozartCultures tarafından yayımlanan içeriklerin yayından kaldırılmasını ve/veya erişime kapatılmasını talep edemezler. Bu maddenin istisnaları şöyledir:

  • Çalışmanın tamamının veya bir kısmının, içerik üreticisinin burada belirtilen maddeler kapsamı haricinde kullanıldığının fark edildiği durumlarda,
  • Site üzerindeki yazıları resmî bir sözleşmeye bağlı olarak derleme, inceleme, araştırma, seçki, antoloji, dergi, kitap gibi basılı eserlerde kullanmak isteyenler, söz konusu basılı aracı üretecek olan yayınevinden edindikleri yazılı ve imzalı telif sözleşmelerini ibraz ettikleri durumlarda,
  • Elinde, ilgili içeriğin kaldırılması yönünde mahkeme kararı olanlar.

MozartCultures’a yapılan her türlü katkı, gönüllülük esasına göre yapılmaktadır. İçerik üreticileri, içeriklerini MozartCultures’na gönderip göndermemekte tamamen özgürdür.

İçerik üreticileri, dilerlerse isimlerinin içerik üreticileri listesinden çıkarılmasını ve içeriklerinin “anonim” (“MozartCultures” isimli bir yazar) olarak yayınlanmasını talep edebilirler.

Burada belirtilen şartlar haricinde karşılaşılan ve hükmü belirtilmemiş bütün durumlarda son karar yetkisi MozartCultures’a aittir. Anlaşmaya varılamayan durumlarda ise hukukî yollara başvurulabilir.

MozartCultures bu maddeleri gerekli gördüğü takdirde, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın çeşitlendirilebilir, geliştirebilir ve değiştirebilir.

MozartCultures aracılığıyla içerik yayınlayan ve içerik üreticisi konumuna geçen herkes, işbu şartları kabul etmiş sayılır. İşbu şartları kabul etmeyen içerik üreticileri, MozartCultures’a içerik göndermemelidir

İçerik üreticilerinin görev tanımları aşağıda belirtilmiştir. İçerik üreticisi, görev aldığı ekibin şartlarını sağlamayı kabul etmiş sayılır. 

Site Yazıları Hakkında Genel Bilgilendirme:
• Sitenin misyonu insanları doğru bilgiye, güvenilir kaynaklar yardımı ile ulaştırmaktır. Bu bağlamda yazılar kendi içerisinde çelişmemeli, makale ya da didaktik deneme olmalı, hikaye-masal gibi coşku ve heyecana yer veren deneme yazıları yazılmamalıdır.

  • Yazılar mutlaka doğru bilgilerden oluşmalı, kesin hüküm içeren cümleler güvenilir kaynaklarla (doktora tezi, alanında uzman kişilerin kitapları gibi) desteklenmeli, kesin hükümlü cümlelerde metin içi alıntılara yer verilmeli, arkasının doldurulamayacağı kadar sübjektif yorumlar içeren cümleler kurulmamalıdır.
  • Yazı dilinde 1.tekil ve 1.-2.çoğul kullanılmamalı, hitap şekli nesnel olmalıdır. Yazılar 3.tekil ve 3.çoğul üzerinden ilerlemelidir.
  • Yazı dilinde haber kipi bakımından bütünlük olmalı, aniden zaman değişimi olmamalı; yazı sekteye uğramamalıdır.
    • Anlamı sekteye uğratacak, genel yazıdan bağımsız cümleler kullanılmamalı; editörlerin işi zorlaştırılmamalıdır.
    • Çeviri Metinler İçin: Yetkin olunmayan dilde çeviri yapılması denenmemeli, yapılan çeviri yalnızca kelime bazında kalmamalı, metin yorumlanarak düzgün bir Türkçe ile yazılmalı, anlam akışı bozulmayacak cümleler kurulmalıdır.

Yazar Ekibi:

Kişinin görevi http://mozartcultures.com/ sitesinde seçtiği bir alanda yazı yayımlamaktır.


Yazar, yazı dilini etkin kullanabilmeli, dil bilgisine hakim olmalıdır.

  • En fazla 15 günde bir yazı yazmalıdır.
  • APA’nın kaynakça yöntemini bilmelidir. 
  • Yalnızca liste yazıları (Liste yazıları: Kitap, film, dizi gibi alanlardaki önerileri içeren, maddeler halinde hazırlanmış içeriklerdir.) yazacak yazarların 15 günde 2 yazı yazmaları gerekmektedir.
  • Metin içerisinde kullanılan alıntı miktarı %30’u aşmamalıdır. Yazar, yazısını özgün oluşturmalıdır.
  • Haber verilmeden 3, haber verilerek 5 kere yazı yazılmadığı takdirde kişinin yazarlığı feshedilecektir.

 

Editör Ekibi:

Kişinin görevi yazarların siteye yükledikleri içerikleri düzenleyip yayımlamaktır.

Editör;
• Yazı dilini etkin kullanabilmeli, dil bilgisine hakim olmalıdır.
• 15 günde en az 5 yazı düzenlemelidir.
• APA’nın kaynakça yöntemini bilmelidir.
• İçerik, siteye onay bekliyor olarak kaydedildiği andan itibaren en fazla 2 gün içerisinde editör editine alınmalıdır.
• Editör, editleyeceği yazıyı aldığı günden itibaren en geç 3 gün içinde yayımlamalıdır.



İK Ekibi:


Kişinin görevi: MozartCultures Topluluğuna katılmak isteyen kişilerin seçtikleri alana göre yeterlilik durumlarını teyit etmek ve ekiplerdeki kişilerle iletişimde kalarak ekipler arası iletişimi sağlamaktır.

• Başvuru mailleri 2 günde bir kontrol edilmeli, ön aşamayı geçecek yeterlilikte olan kişilere mail ile dönüş yapılmalıdır.

  • Görevliler, yazılı ve sesli olmak üzere iki mülâkat yapmalıdır.
  • Yazılı mülakatın yanıt süresi en fazla 2 gün olmalıdır. Aday, iki günden daha uzun süre boyunca yanıtsız bırakılmamalıdır.
  • Yazılı mülâkatta adaya; başvuru alanıyla ilgili sorular yöneltilmeli, kişinin ilgili görevi layığıyla yerine getireceğinden emin olunduktan sonra kişi sesli mülâkata davet edilmelidir.
  • Sesli mülâkat sohbet havasında geçmeli, ekip işleyişleri ve departmanlar hakkında kısaca bilgi verilip kişinin soruları yanıtlanmalı; bu evrelerde kişinin hitabına ve yeterliliğine dikkat edilmelidir.
  • Ekipteki kişilerin görevlerini yapmadığı tespit edilirse ilgili ekip sorumlusu ile görüşülüp görevini yapmayan kişiye durumu sorulmalı, kanalize edilmek istediği departman olup olmadığı öğrenildikten sonra gereken durumlarda kişinin İK Ekibi’ne haber vermek suretiyle görevi feshedilmelidir.

 


Müzik Ekibi:

Kişinin görevi: Topluluğun Twitter ve Spotify üzerindeki hesapları için içerik üretmek, video ve ses kayıtlarına fon müziği eklemektir.

Görevli;

  • Görev aldığı sosyal medya hesapları için düzenli olarak içerik sağlamalıdır.
    • Görev aldığı sosyal medya hesaplarının içerik ürettiği alana hâkim olmalıdır.

 

Podcast:

Kişinin görevi: Haftada 1 gün seslendirme yapmak ve kendini bu alanda geliştirmektir.

Görevli;
• Haftanın 1 günü ses kaydı göndermelidir.
• En geç ses kaydını yayınlanacağı günün öncesinde iletmelidir.
• Haftanın 1 günü ses kaydı gönderemiyorsa bunu mazeretiyle birlikte sorumlu kişiye bildirmelidir.
• Ses kaydının gönderilmediği ve gönderilmeyeceği hakkında bilgi verilmediği takdirde 3 haftanın sonunda kişinin görevi görevi feshedilecektir.
• Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve ekip arkadaşlarıyla iletişimde kalmalıdır.
• Sadece kendi alanıyla ilgili değil, topluluğun ihtiyacı doğrultusunda gerekli sorumluluğu alabilmeli  ve fedakârlık yapabilmelidir.


Sosyal Medya:

Kişinin görevi: Topluluğun Twitter ve Instagram üzerindeki hesapları için içerik üretmektir.

Görevli;
• Görev aldığı sosyal medya hesapları için düzenli olarak içerik sağlamalıdır.
• Görev aldığı sosyal medya hesaplarının içerik ürettiği alana hakim olmalı,
• Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve ekip arkadaşlarıyla sürekli iletişimde kalmalıdır.
• Yazım ve dilbilgisi kurallarına hâkim olmalıdır.

 

 

Grafik Tasarım: 

Kişinin görevi: Paylaşılacak fotoğrafları editlemek, şablon tasarımı yapmaktır.

Kişi;
• Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve ekip arkadaşlarıyla iletişimde kalmalıdır.
• Belirlenen alanda tasarım yapmalı ve fikrî olarak yapılan tasarımlara destek vermelidir.
• Düşüncelerini çekinmeden, özgürce ifade edebilmelidir.
• Adobe tasarım programlarından en az birini kullanmayı bilmelidir.
• Estetik kaygıya sahip olmalı, yaratıcı düşünebilmelidir.

 

Video Editörlüğü: 

Kişinin görevi: Sosyal medya platformları için üretilen videoları düzenlemektir. 

Kişi;
• Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve ekip arkadaşlarıyla iletişimde kalmalıdır.
• Adobe Premiere Pro veya başka bir kurgu programına hakim olmalıdır.