Albrecht Durer’in 28 Yaşındaki Otoportresi

22.10.2018
Albrecht Durer’in 28 Yaşındaki Otoportresi

Sanatçı Albrecht Dürer otoportreler çizmeye bayılırdı. Hayatının ilk yarısında Dürer, bir düzine harika otoportre çizmiştir. İlk otoportresini 1484’te 13 yaşında bir oğlanken silverpoint tekniğiyle yapmıştır. Sonradan, resmin üst sağ köşesine şunu yazmıştır:

Bu tabloda aynadan yansıyan görüntümü çizdim. 1484’te küçük bir çocuktum. – Albrecht Dürer.”

Bu yazıda ise başka bir başyapıtından bahsedeceğiz. İkonik ‘Oto-Portre’ veya ‘28 Yaşında Kürk Yakalı Bir Kaban Giyerken Oto-Portresini sanatçı, 1500’ün ilk senelerinde, 29 yaşına girmeden hemen önce yapmıştı. Söz konusu portre, sanatçının üç otoportresinden sonuncusu ve en kişisel, ikonik ve karmaşık olanı ve popüler kültürde en çok bilinenidir.
Bu otoportre daha çok ününü Hz. İsa’nın ilk tasvirlerine benzemesine borçlu. Buradan çıkarılabilecek yorum bir dini düşünceyi belirtiyordu.

Bu dini düşünce ise: simetri, koyu tonlar ve Dürer’in izleyiciye bakışı ve elini hafifçe yukarı göğsünün ortasına doğru kaldırması ilahi bir davranışı andırıyor.

Otoportrede görünümü ideal hale getiren underdrawing tekniğini kullanmasından anlıyoruz ki, gerçekte Dürer’in burnu muntazam değildi. Ayrıca Dürer bu portrede bize “imitatio Christi” yani Hz. İsa’nın bir taklidi olarak poz vermektedir. Hatta daha da ileri gidip kendisini tıpkı Hz. İsa gibi, diğer portrelerinden görüldüğü üzere gerçekte kızıl veya sarışın olmasına rağmen, kahverengi saçlı olarak resmetmiştir.
1500’de, ön cepheden verilmiş bir poz, din adamı dışındakiler için bir istisnaydı. Durer’in önceki üç resmi de üç çeyreklik proporsiyonla çizilmişti. Tamamen ön cepheden verilen pozlar her zaman istisna olarak kaldı. Yalnızca Hans Holbein İngiliz Kraliyeti’nin 8. Henry ve hanedanını, belki de bu yöntemi kullanması söylendiği için, ön cepheden resmetmişti.
Sanatçının monogramı olan AD ve Latince düşülmüş kayıt ‘Ben, Nuremburg’un Albrecht Dürer’i, kendimi 28 yaşındayken kalıcı renklerle resmettim.’ etkisini arttırmak için izleyicinin göz hizasına yerleştirilmiştir. Monogramın üstünde, yılı belirten “1500” yazısı ise “AD”ye ikinci bir anlam vermektedir: Anno Domini. Bu anlam, Dürer ve Dürer’in kendini benzeri şekilde resmettiği İsa’yla arasındaki bağı güçlendirmektedir.

Çeviri: Gizem Yılmazer
kaynak

ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.