Neden Fiziksel Aktivite Sağlığımız İçin Bu Kadar Önemli?

17.10.2020
Neden Fiziksel Aktivite Sağlığımız İçin Bu Kadar Önemli?

Neden Fiziksel Aktivite Sağlığımız İçin Bu Kadar Önemli?

Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan ya da gelişmiş ülkelerin Sağlık Bakanlıkları ve sivil toplum kuruluşları sürekli olarak kitleleri fiziksel olarak aktif olmaya ve egzersize yönlendirmek için kampanyalar düzenliyor, uzmanlar televizyonlarda açıklamalar yapıyor.

Peki neden?

Bu yazının sonunda, fiziksel olarak aktif olmanın neden bu kadar önemli olduğunu bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında anlamış olacağız.

Fiziksel aktivite; enerji harcaması gerektiren, iskelet kasları tarafından üretilen herhangi bir yoğunluktaki vücut hareketi olarak tanımlanır. Egzersiz ise düzenli ve tekrarlı hareketlerden oluşan fiziksel aktivitedir.

fiziksel aktivite, egzersiz

Fiziksel aktivite ve egzersizin insan bedeni üzerindeki olumlu etkileri, Hipokrat’ın

aşağıdaki sözünden de anlaşılacağı üzere asırlardır bilinmektedir.

“Yürümek, insanın en iyi ilacıdır.”

                                                               – Hipokrat

 

Hipokrat, bu sözü yaklaşık 2500 yıl önce söylemiştir ancak DSÖ’nün paylaştığı araştırmalara göre günümüzde dünya genelindeki yetişkinlerin %25’i, ergenlik çağındaki bireylerin ise %80’i fiziksel olarak yeterince aktif değil.

Yapılan bilimsel araştırmalarla sağlıklı bir yaşam yani fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik hali için fiziksel olarak aktif olmanın ve egzersizin önemi defalarca kanıtlanmıştır. Yürütülen tüm kampanyaların sebebi de budur.

 

Konuyla ilgili çalışmalardan birkaçını incelersek…

 

1) KANSER, DİYABET, OSTEOPOROZ VE FİZİKSEL AKTİVİTEdiyabet

2006 yılında yayımlanan bir çalışmada fiziksel aktivitenin sağlığa faydaları incelenmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve osteoporoz (kemik erimesi) araştırılmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin birçok kronik hastalığı engellediğine ve erken ölüm riskini azalttığına dair kesin sonuçlara ulaşılmıştır. Fiziksel aktivitenin şiddetiyle sağlık arasında doğrusal bir ilişki bulunmuştur.

kalp hastalığı2) KALP SAĞLIĞI VE FİZİKSEL AKTİVİTE

2017 yılında yayımlanan bir çalışmada sabit seyreden koroner kalp rahatsızlığı hastalarında fiziksel aktivitenin etkileri incelenmiştir. Hastalara verilen (orta yoğunluktaki) egzersizin ölüm riskini düşürdüğü ve verilen egzersiz programının yoğunluğu arttıkça riskin daha da düştüğü sonucuna ulaşılmıştır.

 

3) DEPRESYON VE FİZİKSEL AKTİVİTE

2010 yılında yapılan bir çalışmada egzersizin; dünya genelinde farklı yaş, cinsiyet ve etnik kökenden 340 milyon kişiyi etkileyen depresyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada; egzersiz sırasında hipofiz bezinden salgılanan beta endorfin adlı, protein yapıdaki bir hormonun tüm yaş gruplarında depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı kanıtlanmıştır. Anti-depresan ilaçların neredeyse tüm hastalarda başarılı olduğu ancak egzersizin bu ilaçlara iyi bir alternatif olduğu belirtilmiştir. Hatta 4 aylık bir araştırma, depresyonun tedavisinde egzersizin ilaç ve placebo tedavilerinden daha etkili olduğunu göstermiştir.

4) ERGENLİK ÇAĞINDA FİZİKSEL AKTİVİTE

2006 yılında yayımlanan bir çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Ergenlik çağında yapılan fiziksel aktivitenin:

-Meme kanseri üzerinde olumlu etkisi

-Kemik sağlığı üzerinde uzun süreli koruyucu etkisi

-Kısa dönemde mental sağlık ve iskelet sağlığı üzerine olumlu etkileri

-Kistik fibrozisli (çoğunlukla akciğerleri etkileyen kalıtsal bir hastalık) hastaların akciğer fonksiyonu üzerinde olumlu etkisi

-Ergenlik çağı fiziksel aktivite düzeyi ve erişkinlikteki fiziksel aktivite düzeyi arasındaki doğru orantı gösterilmiştir.

AYRICA DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE…

Günlük hayatta aktif olmak veya düzenli egzersiz yapmak; inme, diyabet, hipertansiyon ve obezite riskini azaltır. Kas, iskelet sistemi ve kardiyovasküler sistemi güçlendirir. Göğüs ve kolon kanserine yakalanma riski de yeterince aktif olan kişilerde daha düşüktür. Fiziksel olarak yeterince aktif olmayan kişilerin ölüm riski, yeterince aktif olan kişilere göre %20 ila 30 daha fazladır.

egzersiz

SONUÇ:

Bilimsel yayınlardan da öğrendiğimiz üzere düzenli yapılan egzersiz, fiziksel aktivite veya günlük hayatta fiziksel olarak aktif olma; fiziksel, mental ve sosyal açılardan sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Yazan: F. Eren Oluç

KAYNAKÇA

  1. Dinas, P. C., Koutedakis, Y., & Flouris, A. D. (2011). Effects of exercise and physical activity on depression. Irish journal of medical science, 180(2), 319-325.
  2. Granger, C. B., … & Nicolau, J. C. (2017). Physical activity and mortality in patients with stable coronary heart disease. Journal of the American College of Cardiology, 70(14), 1689-1700.
  3. Warburton, D. E., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. Cmaj, 174(6), 801-809.
  4. Hallal, P. C., Victora, C. G., Azevedo, M. R., & Wells, J. C. (2006). Adolescent physical activity and health. Sports medicine, 36(12), 1019-1030.
  5. Rugbeer, N., Ramklass, S., Mckune, A., & van Heerden, J. (2017). The effect of group exercise frequency on health related quality of life in institutionalized elderly. The Pan African medical journal, 26.
  6. Physical activity, (2018, 23 Şubat) Erişim adresi: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity (16 Ekim 2020 tarihinde erişilmiştir.)

 

 

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Fatih Eren Oluç
Fatih Eren OLUÇ 26 Ağustos 2000'de Antalya'da doğdu. Antalya Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans öğrencisi. Tenis oynamayı, seyahat etmeyi, yemek yapmayı; farklı alanlarla ilgili okumayı, yazmayı seviyor. MozartCultures topluluğunda yazar ve sosyal medya yöneticisi olarak görev alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.