Caspar David Friedrich’in İkonik Eseri: Bulutların Üzerinde Yolculuk

29.06.2020
Caspar David Friedrich’in İkonik Eseri: Bulutların Üzerinde Yolculuk
caspar-david-friedrichin-ikonik-eseri-bulutlarin-uzerinde-yolculuk
Caspar David Friedrich’in Bulutların Üzerinde Yolculuk (c. 1818) eseri, Kunsthalle Hamburg, Hamburg, Germany. Kaynak Wikimedia Commons

Kayalıkların üstünde bir adam durur sise bürünmüş bir vadiye bakan. Frak ceketi ve bastonu ile soylu duruşunu ele verirken yüksekte kalan ayağı ile sarp kayalıklara ustalıkla tırmandığını gösterir baştan. Belli ki o bir kaşif, hiç gitmediği ve bilmediği uzak diyarlara özlem duyan.
Alman romantik ressam Caspar David Friedrich birçok eserinde olduğu gibi “Bulutların Üzerinde Yolculuk”ta da doğayı gözleyen insan figürünü konu edinir. Birkaç adım geriden de olsa, biz de o figürün gözünden doğayı gözlemleme ve ona eşlik etme fırsatı buluruz. Bu deneyimi bize yaşatan Rückenfigur, yani arkadan gösterilen figür, bir komposizyonel teknik olup kişilerin resmedilen sahneyi kolayca tanımlayabilmesini sağlar. Öte yandan, bu teknik figürü gizemli kılar, çünkü onun gördüğü manzara karşısında ne düşündüğünü ya da hissettiğini söyleyebilmek bizler için neredeyse imkansızlaşır.
Friedrich’in eserini özel ve ikonik kılan da yine bu tekniğin getirdiği belirsizlikte gizli. Resimde, zirveye tırmanmış olmanın verdiği mutluluğu, heyecanı tadan gururlu birini ve aynı zamanda düşüncelerinden, endişelerinden kaçarken kendini uçurumun yamacında bulmuş birini görmek eşit derecede mümkün. Farklı bir perspektiften bakıldığında bir başarı hikayesinden anında trajediye dönüşebilen bu eserin sırrı, tam merkezindeki karakutuda saklı.


Bulutların Üzerinde Yolculuk, Friedrich’in Almanya ve İsviçre seyahetleri sırasında eskizini çizdiği çeşitli manzaraların birleşiminden oluşmuş bir eserdir. Örneğin, resmedilen sarp kayalıkların detayları Almanya’nın Saxony şehrinde bulunan Kaiserkrone tepeliğinin 3 Haziran 1813 tarihinde çizilen eskizine dayanmaktadır. Vatanının, yani Almanya’nın, eşsiz doğal güzelliklerinden oldukça etkilenmiş ve ilham almış olan Friedrich, eserlerinde genelde dağ, ağaç ve sisli deniz manzaralarını resmetmiştir. Diğer eserlerinden farklı olarak bu komposizyonunda, daha açık ve parlak tonlar kullanmayı tercih etmiştir. Böylece, gökyüzünü bürüyen mavi ile pembe karışımı renkler, ufuktaki dağların ve sisin rengiyle birbirlerini tamamlamış ve harika bir uyumu yakalamıştır.

Elbsandsteingebirge in Saxony, Germany. Fotoğrafın kaynağı https://www.artble.com/imgs/3/f/4/534414/254310.jpg

Aslında komposizyonun tümü paradoksal bir ruh hali uyandırır. Yalnızlığın gölgesindeki soylu bir iyimserliği sahneler. Sanat bilgisi, deneyimi olsun ya da olmasın resme bakan her kişi bu gerçeği dillendiremese de anlar ve hisseder. Bulutların Üzerinde Yolculuk eseri işte tam da bu yüzden tamamlanışının üstünden iki yüzyıl geçmiş olmasına rağmen Romantik döneme ait kültürel bir ikon olmayı sürdürür.

Ayşe Nur Asyalı


Kaynakça


Cohen, A. (2018, Ağustos 6) Unraveling the Mysteries behind Caspar David Friedrich’s “Wanderer”. Artsy. 26 Haziran 2020 tarihinde https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-unraveling-mysteries-caspar-david-friedrichs-wanderer adresinden erişildi. Jones, C. (2020, Mart 3). How to Read Paintings: Wanderer above the Sea of Fog by Caspar David Friedrich. Medium. 26 Haziran 2020 tarihinde https://www.medium.com/thinksheet/how-to-read-paintings-wanderer-above-the-sea-of-fog-by-caspar-david-friedrich-b8c8f0e20d45 adresinden erişildi.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.