Fazıl Say ve Serenad Bağcan’dan “Şu Dünyanın Sırrı”

Fazıl Say ve Serenad Bağcan’dan “Şu Dünyanın Sırrı”

 

“Daha iyi, daha daha iyi müzikler üretmek, benim hayatımın ödevidir.” diyor Fazıl Say.[1]

Eserlerinde sanatını edebiyat ile ustalıkla harmanlayan dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say ve değerli solistimiz Serenad Bağcan’ın en yeni albümü, “Şu Dünyanın Sırrı” yayınlandı. Fazıl Say’ın gençlik yıllarında bestelediği şarkılardan oluşan “İlk Şarkılar(2013)” albümü ve ardından yayınlanan “Yeni Şarkılar(2015)” ve “Güz Şarkıları(2017)” albümlerinde olduğu gibi, “Şu Dünyanın Sırrı” albümünde de ünlü şairlerimiz ve halk ozanlarımızla Say’ın etkileşimini dinliyoruz. 

Bu toprakların yeşerttiği Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Metin Altıok, Kaygusuz Abdal, Pîr Sultan Abdal, Yunus Emre ve hatta Ömer Hayyam gibi değerleri, yine bu topraklardan yetişip batı müziği alanında sayısız ödüle layık görülen Fazıl Say’ın besteleriyle ve Serenad Bağcan’ın sesiyle dinlemek; bizleri “yerelden evrensele” ulaşma konusunda bir kez daha düşündürüyor ve şanslı hissettiriyor.

Bu zamansız şairler ve yapımda emeği geçenler için Serenad Bağcan albüm tanıtımında şöyle bir çerçeve çiziyor “Bestecisinden içindeki şairlere kadar, ekibe ve kendimi de işin içine katıyorum, yorumcusuna kadar; yolundan dönmeyenlerin albümü diyorum buna.” ve bu durumu tanımlıyor “Mayamızda bizim iyilik de var, kötülük de var. Bu yolundan dönmeyen şairler ve besteci, iyiyi seçmiş insanlar.”

Yine Fazıl Say’ın sosyal medya hesaplarında paylaştığı kısa tanıtımlar üzerinden devam edecek olursak, Fazıl Say; Pîr Sultan Abdal’ın şiirinden bestelediği “Dönen Dönsün” parçasında, daha önce yayınlanıp oldukça popüler olan Muhyiddin Abdal’ın şiirinden bestelediği “İnsan İnsan” parçasına öykündüğünden bahsediyor ve ekliyor “Abdallar arasında bir diyalog kurmak istedim.”  Fazıl Say, aynı parçanın sonunda yer alan uzun piyano solosunu ise Pîr Sultan Abdal’ın idam edilişi hakkında hissettiklerini ortaya koyduğu deneysel bir çalışma olarak nitelendiriyor.

Albümde yer alan abdallardan bir diğeri “Ergene Köprüsü” parçasında yer alan Kaygusuz Abdal. Felsefi yönü ağır basan ve “sürreal” sözleriyle Fazıl Say’ın dikkatini çeken şiirle birlikte bu parça bizlere aksak tartılı bir jazz dinletisi sunuyor.

Pandemi döneminde bestelenip kaydedilen “Şu Dünyanın Sırrı” albümü, karantina sürecinde yaşadıklarımızın simgesi olarak düşünülerek, daha ilk şarkıdan Ömer Hayyam ve ardından Yunus Emre’nin iç hesaplaşmasını dinletiyor ve kendimizle hesaplaşma/yüzleşme hissini bizce sonuna kadar veriyor.

 

Ek Bilgi: Albümde yer alan parçalar ve şairler şu şekilde sıralanıyor;

ŞU DÜNYANIN SIRRI, 8 ŞARKI, OP. 89
  1. Ayna ~ Ömer Hayyam
  2. Sen Derviş Olamazsın ~ Yûnus Emre
  3. Ruhumun Dalgaları ~ Sabahattin Ali
  4. Ergene Köprüsü ~ Kaygusuz Abdal
  5. Ses (Sivas Acısı) ~ Aziz Nesin
  6. Kendinin Avcısı ~ Metin Altıok
  7. Dönen Dönsün ~ Pîr Sultan Abdal
  8. Aşkın Elinden (Kumru Ballad) ~ Yûnus Emre

Albümü dinlemek için;

Kaynak:

[1]Fazıl Say’ın Spotify Platformu üzerinden 1.000.000 aylık dinleyiciye ulaştığını bildiren Instagram hesabı gönderisinden alınmıştır: https://www.instagram.com/p/CG1WMcFBRCq/?igshid=yi481e4inig5

[2]Sanatçıların görüşleri, Fazıl Say’ın YouTube kanalında albümle ilgili kısa tanıtım videolarını içeren “Şu Dünyanın Sırrı” ismini taşıyan oynatma listesinden alınmıştır.

Erişim adresi: https://www.youtube.com/playlist?list=PLs3LsKQNDkpum8qdTKsAnTKAL_K50B5nd

[3]Kapak görseli erişim adresi: https://twitter.com/serenadbagcan/status/1314500661267124230?s=21

[4]Fazıl Say’ın internet sitesi:  https://fazilsay.com/?album=su-dunyanin-sirri

YAZAR BİLGİSİ
Kaan Nomer
Kaan Nomer, 1998 yılında İstanbul’da doğdu. 2016 yılında İçel Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan yazarımız; çeşitli STK'larda görev almakta ve amatör olarak oryantal/etnik müzik alanında playlist küratörlüğü yürütmektedir. İlgi alanındaki sanatçılar ekseninde okumalar yaparak, MozarCultures'a başlıca bu konuda incelemeler yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.