İkinci Dünya Savaşı Hakkında 6 Edebi Eser Önerisi

İkinci Dünya Savaşı Hakkında 6 Edebi Eser Önerisi

1. Anne Frank’ın Hatıra Defteri -Anne Frank

İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü yıkıcı savaşlardan biri olmuştur. Farklı milletten, dinden, cinsiyetten onlarca insan, bu savaşın dehşetine tanıklık etmek zorunda kalmıştır. Bunlardan biri de Anne Frank’dır. Almanya’da doğmuş olan Anne, Yahudi kökenli bir Alman vatandaşıydı. Bir Yahudi çocuk olarak, savaşın tüm dehşetini hissetmişti. O da savaşın bu yarattığı bu tahribatı, gelecek nesillere aktarmak için bir günlük kaleme alır. Bu günlük aracılığıyla, savaşın devletlerin veya askerlerin gözünden değil de bir çocuğun gözünden nasıl görüldüğüne tanık olunur.

2. Savaş Günlükleri -Kont Galeazzo Ciano

Mihver Kuvvetler denildiğinde, genellikle akıllara ilk olarak Japonya ve Almanya gelir. İtalya, bir mihver devleti olmasına rağmen arka planda kalmıştır. Fakat, bu İtalya’nın önemsiz bir ülke olduğu anlamına gelmez. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nda Akdeniz bölgesini anlamak için İtalya’yı bilmek gerekir. “Savaş Günlükleri” adlı bu eser de, İtalya’nın savaştaki durumu hakkında çeşitli bilgiler içermektedir. Kont Galeazzo Ciano, İkinci Dünya Savaşı sırasında, İtalya dışişleri bakanıdır ve ayrıca, kendisi Mussolini’nin de damadıdır. 2. Dünya Savaşı sırasında hem cephede hem bürokraside aktif olarak rol almıştır. 1939-1943 yılları arasında yazdığı bu günlük, Naziler’in yargılanmasında kullanılacak kadar kritik ve savaşın karanlık taraflarına aydınlık tutacak bir eserdir. Savaş Günlükleri’ni okurken kendisini ile Mussolini’nin arasında yaşananları ve kendisinin ayrıca Türkiye hakkındaki görüşlerini de öğreneceksiniz.

3. Kan Kırmızı Karlar -Gunter K. Koschorrek

Stalingrad Cephesi, İkinci Dünya Savaşı’nın en çetin ve en kanlı mücadelelerin geçtiği cephelerden biridir. Yüz binlerce askerin birbiriyle, soğukla ve açlıkla mücadele ettiği bir yerdir. Bu şiddetli savaş, Alman ordusundan Gunter K. Koschorrek adlı bir askerin gözünden anlatılır. Eser, Koschorrek’in savaş öncesi ve savaş esnasında psikolojisi, Rus askerleri ve Rusya’nın sert kışıyla olan mücadelesini içerir. Koschorrek, Stalingrad dışında farklı cephelerde de görev almıştır. Fakat en yoğun ve en uzun süre yer aldığı cephe Doğu Cephesi, yani Rusya’dır. Eserde Koschorrek’in bölgeye heyecanla giderken hayallerinin zamanla nasıl yıkıldığı ve zamanla Nazilere olan tavrının da nasıl değiştiği anlatılır. Böylelikle, kendisinden yola çıkılarak bir askerin itaatkâr ve sert duruşuna rağmen içinde hâlâ hassas ve duygusal bir yapıya sahip olduğu görülebilir.

 

4. Berlin’de Bir Kadın -Anonim

“Berlin’de Bir Kadın” adlı bu eser, 2. Dünya Savaşı sırasında, Almanya’da hayatta kalmaya çalışan bir kadının öyküsünü ele alır. Bu eserde, bir kadının bir yandan savaşın getirdiği açlık, parasızlık gibi sorunlarla mücadelesi  diğer yandan da psikolojik sorunlarla mücadelesi anlatılmaktadır. Böylelikle okuyucu, savaşı Batı veya Doğu cephesindeki bir askerin gözünden değil de şehirde yaşayan bir kadının gözünden görecektir. Ayrıca, bu eser aracılığıyla  savaşlar sırasında ev cephesinin de (homefront) ne kadar önemli olduğu gözler önüne serilmiştir. Son olarak, eser anonim bir şekilde kaleme alınmıştır ve kitaptaki karakterlerin isimleri değiştirilmiştir (Anonymous,2008: 8).

5. Kardeşler Takımı -Stephen E. Ambrose

İkinci Dünya Savaşı denildiğinde, birçok insanın aklına Normandiya Çıkartması gelir. Normandiya Çıkartması, sadece 2. Dünya Savaşı’nın değil, Dünya tarihinin de en önemli anlarından biridir. Bu olayın sonucunda Avrupa’da var olan Nazi İmparatorluğu yok olmuştur. “Kardeşler Takımı” adlı bu romanda, yukarıda adı geçen harekâtta ve birçok Avrupa harekâtında yer alan Easy Bölüğü’nün hikâyesi yer almaktadır. Bu, kurgusal bir eserdir ama yazar, eseri yazma esnasında bölükteki gazilerin günlüklerinden ve mektuplarından yararlanmıştır. Bu bölüğün Normandiya’da ki macerasını, İtalya’da faşistlerle yaptıkları çatışmaları ve Hitler’in Kartal Yuvası’na yaptıkları harekâtları okuyacaksınız.

6. Madde 22 -Joseph Heller

İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan edebi eserlerin listelendiği bu yazıda yer alan son eser ise “Madde 22” adlı eserdir. Bu eserin diğerlerinden farkı, kurgusal oluşudur; yukarıdaki eserler gibi yaşanmış olaylar yer almamaktadır. Bu romanda, Amerikan ordusunda pilot olarak görev yapan yapan Yossarian’ın öyküsü anlatılmaktadır. Yossarian’ın savaş sırasında neler hissettiği, psikolojisinin nasıl bir dönüşüme uğradığı ve savaşın, onun üzerinde nasıl bir etki bıraktığı ele alınmıştır. Ayrıca yazar bu romanda, Kafka tarafından yazılan “Dönüşüm” adlı eserdeki gibi, modern insan eleştirisi de yapar. Bu eleştiriyi de yaparken bol mizahlı ve hicivli bir dil kullanır.

Yazar: Ahmet Ziya Boz
Editör: Ece Günen

Kaynakça: 

  • Ambrose S. (2019). Kardeşler Takımı. Kronik Kitap.
  • Anonymous. (2008) Berlin’de Bir Kadın. Erko Yayıncılık.
  • Ciano K. (2017). Savaş Günlükleri. Kronik Kitap.
  • Frank A. (2021). Anne Frank’ın Hatıra Defteri. Epsilon.
  • Heller J. (2017). Madde 22. İthaki Yayınları.
  • Koschorrek G. (2019) Kan Kırmızı Karlar. Kronik Kitap.

Görsel Kaynakça:

 

YAZAR BİLGİSİ
Ahmet Ziya Boz
Ahmet Ziya, 1999 yılında Antalya'da doğdu. 2018 yılında Boğaziçi Tarih bölümüne girdi. Spor yapmayı ve çizim yapmayı çok sever.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.