2020 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu: Mete Gazoz Kimdir?

01.08.2021
2020 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu: Mete Gazoz Kimdir?

 


Yaşam Tarzı Okçuluk Olan Bir Aile

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 yılında Meral Gazoz ve Metin Gazoz çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’ye Okçuluk alanında ilk altın madalyayı kazandıran Mete Gazoz, okçuluğu bir spor dalı değil yaşam tarzına dönüştürmüş bir ailede yetişmiştir. Annesi İstanbul Okçuluk Kulübü Başkanı Meral Gazoz, kardeşi Türkiye’de ulusal yarışmalarda derece alan bir sporcu olan Melisa Gazoz ve babası eski milli okçu olan Metin Gazoz’dur. Babası oğlunu da bu yolda hem fiziksel hem de psikolojik desteklerle büyütmüştür ve geliştirmeye de devam etmektedir. Sporla erken yaşlarda tanışan Mete, babasının direktörlüğünde sadece spor alanında değil hem beyninin hem de vücudunun okçuluk için gerekli temelleri atması gerektiğinden sanat ve başka spor dallarında da eğitim almıştır. Yüzme, basketbol, resim ve piyano aldığı eğitimlerden bilinenlerdir.

Sırt kasları gelişsin diye ilk olarak yüzme ile başlayan Mete, daha sonra hem sağ hem de sol elinin itiş ve çekiş koordinasyonunun iyi olması için basketbol ile devam etmiştir. Okçulukta bakmak ve görmek arasındaki farkı küçük yaşta kazandırmak isteyen babası, Mete’yi daha sonra resim kursu ile devam ettirerek ardından da beynin sağ ve sol loblarını geliştiren ve algıyla düşüncenin farklı bir kombinesini sağladığı belirtilen piyano kursuna göndermiştir.

Aljazeera ile yapılan bir röportajda ise baba Metin Gazoz, bu kursların yararını çok gördüklerini şöyle dile getiriyor:

“Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Prof. Dr Hayri Ertan Hocamız ile Hacettepe Üniversitesi’ndeki hocalarla Mete’nin üzerinde birçok çalışmalar yaptık. Kulak memesinden alınan kandan, alyuvar akyuvar sayısına kadar… Bilimsel olarak incelendiğinde doğru teknik, doğru kas yapısı ve doğru sonuç. Gelişim çağında, çocuğun bedensel gelişimin yanında psikolojik gelişiminin de çok önemli olduğunun farkına vardık. Dereceler bu gençlerden çıktı. Akademik kariyerini ona göre düzenledik. Çocuğa bir yol çizdik.”

 

14 Yaşında Türkiye Şampiyonu

2013 yılında Milli Takıma giren Mete Gazoz, sistemli bir şekilde ilerlemenin katmış olduğu beceriyle olsa gerek, henüz 7. Sınıfta yani 14 yaşındayken Klasik Yay alanında Türkiye Şampiyonu olmuştur. Aradan çok geçmeden, bir sene sonra Dünya Gençler Şampiyonası’nda dünya ikincisi olarak kayıtlara geçmiştir. 19 yaşına kadar uluslararası düzeyde toplamda 28 madalya kazanmıştır. Bunların 9’u altın, 8’i gümüş ve 6’sı bronz madalyadır.

DÜNYA ŞAMPİYONASI

Gümüş: Yankton 2018 – Gençler bireysel

Bronz: Rosario 2017 – Gençler karışık takım

Gümüş: Ankara 2016 – Gençler erkek takım

Gümüş: Wuxi 2013 – Yıldızlar erkek takım

DÜNYA KUPASI

Altın: Berlin 2018 – Bireysel

Bronz: Berlin 2018 – Karışık takım

Bronz: Antalya 2018 – Karışık takım

Gümüş: Şanghay 2018 – Karışık takım

AVRUPA ŞAMPİYONASI

Altın: Patras 2018 – Gençler bireysel

Altın: Patras 2018 – Gençler karışık takım

Altın: Patras 2018 – Gençler erkek takım

Gümüş: Nottingham 2016 – Bireysel

AKDENİZ OYUNLARI

Altın: Tarragona 2018 – Bireysel

GENÇLER AVRUPA KUPASI

Altın: Porec 2017 – Bireysel

Bronz: Porec 2017 – Erkek takım

Altın: Marathon 2017 – Bireysel

Altın: Marathon 2017 – Erkek takım

Bronz: Marathon 2017 – Karışık takım

Gümüş: Klagenfurt 2015 – Bireysel

AVRUPA GRAND PRİX

Gümüş: Sofya 2016 – Bireysel

2016 Rio Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemeleri: (Nottingham 2016)

Altın: Bireysel

VERONICA KUPASI (Kamnik 2017)

Gümüş: Erkek takım

Bronz: Karışık takım

 

2020 yılında Eurosport ile yaptığı bir röportajında Mete Gazoz, herhangi bir organizasyona hazırlık sürecini şöyle anlatmıştır:

“Genelde sabah sekiz gibi kalkıyorum. Bir saat içinde kahvaltı edip antrenman sahasına gidiyorum. Öğlene doğru antrenmana başlıyoruz sonra yemek arası ve öğleden sonra bir antrenman daha yapıyoruz. Akşama doğru ise salonda ağırlık idmanlarımız ve koşumuz oluyor. Genelde yedi ile dokuz saat sürüyor. Ama antrenmanlarımı Antalya’da yaptığım için bu program bazen değişebiliyor. Yani bu aylarda sıcaktan dolayı 12-15 arasında antrenman yapmak imkânsız. Mesela şu an İstanbul’dayım ve evde kalın kıyafetlerle oturuyorum. Ama Antalya’da olsanız… Şort, tişört ve bolca terleme.”

 

 

29 Temmuz Perşembe Günü Yumenoshima Okçuluk Alanı’nda yapılan ilk tur maçında Lüksemburglu Jeff Henckels’i yenerek ikinci tura yükselen Mete Gazoz, ikinci tur müsabakasında ise Avustralyalı Ryan Tyack’ı yenerek son 16 turuna yükselmişti. Son 16 turunda da Avustralyalı Taylor Worth’u geçerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde ise dünya sıralamasında 1 numaralı olan ABD’li Brady Ellison ile karşı karşıya gelen Mete Gazoz 7-3’lük bir skorla bu maçı da kazandı. Yarı finale yükselen Mete, Japon Takaharu Furukawa ile olan maçında da 7-3’lük bir skor elde ederek finale kaldı. Finalde İtalyan Mauro Nespoli’yi de 6-4 yendi ve şampiyon oldu.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda okçuluk erkekler klasik yayda milli sporcu Mete Gazoz, ikinci turda Hollandalı Sjef van den Berg’e 7-3 yenilerek elenmiş ve şöyle bir tweet atmıştı:

“Daha çok çalışıp 2020’de Tokyo’dan altın madalya ile döneceğim.”

22 yaşındaki Mete Gazoz Türkiye’ye, hem okçulukta ilk altın madalyasını hem de Tokyo 2020 Olimpiyatları’ndaki ilk altın madalyayı kazandırdı.

 

Yazar: Dil Beste Kaplan
Editör: Ozan Yazıcı

 

Kaynakça:

• Mete Gazoz İle İlk Yılları, Lebron James, Mental Rahatlama ve 2015’teki Bırakma Kararı Üzerine. (2020). Erişim adresi: https://www.eurosport.com.tr/okculuk/mete-gazoz-ile-ilk-yillari-lebron-james-mental-rahatlama-ve-2015teki-birakma-karari-uzerine-kuzey_sto7724797/story.shtml

• Mete Gazoz’un Olimpiyat Yolu. (2016). Erişim adresi: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/mete-gazozun-olimpiyat-yolu

• Okçuluğun Yeni Şampiyonu Mete Gazoz Kimdir, Nasıl Başardı?. (2021). Erişim adresi: https://kronos34.news/tr/okculugun-yeni-sampiyonu-mete-gazoz-kimdir-nasil-basardi/

• Yüzme, Basketbol, Resim, Piyano, Okçuluk… Mete Gazoz ve Bir Kariyer Öyküsü. (2021). Erişim adresi: https://www.ekonomist.com.tr/kimdir/yuzme-basketbol-resim-piyano-okculuk-mete-gazoz-ve-bir-kariyer-oykusu.html/amp

Görsel Kaynakça:

https://images.app.goo.gl/iNbF9hZbn53swsXr5

https://images.app.goo.gl/QNqgJbaBwYCSsXew9

http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/mete-gazozun-olimpiyat-yolu

https://images.app.goo.gl/PvNZPF59um9esVhh9

 

 

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Dil Beste Kaplan
Dil Beste Kaplan, 1999 yılında doğdu. Farklı alanlarda araştırma yapmayı ve keman çalmayı seviyor. Severek yaptığı araştırmaları sizlerle buluşturmak için MozartCultures ekibinde yazar olarak yer alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.