Victoria Dönemi

20.10.2020
Victoria Dönemi

 

victoria-donemi

24 Mayıs 1819 yılında Kensington Sarayı’nda doğan Victoria’nın doğumundan çok kısa bir süre sonra İngiltere Kralı olan babası vefat etmiştir. Doğduğunda taht sırasında beşinci iken babasının ölümünden sonra tahtın varisi olmuştur. Babasının ölümünden sonra, 18 yaşında tahta geçen Victoria’nın hayatı hiç de düşünüldüğü kadar kolay değildi çünkü ölümler ve yaslar onun peşini hiç bırakmadı. Hayatı boyunca yaşadıkları onu kedere sürüklemiştir ve kraliçe olmanın getirdiği yük de ayrı bir konudur.

Hüküm sürdüğü yıllar boyunca en çok iki kişiden etkilendiği söylenir bunlar: Başbakan Lord Melbourne ve kocası Prens Albert’tir. Kraliçe Victoria’nın şu anki İngiltere Kraliçesi Elizabeth’ten sonra en uzun hüküm sürmüş İngiltere Kraliçesi olduğunu da söylemekte fayda var. Aynı zamanda kendisi hem Büyük Britanya’nın hem de İrlanda’nın kraliçesiydi.

victoria-donemi

 

Victoria’nın hükmü boyunca, İngiltere’nin tahmin edilemez bir şekilde endüstride geliştiği, köprülerin inşa edildiği vb. söyleniyor. Kraliçe Victoria’nın sayesinde İngiltere “Güneş Batmayan Ülke“ cümlesiyle anılmaya başlanmıştır. Bunun sebebi de neredeyse tüm dünya üzerinde sahip oldukları sömürgelerdir. Kraliçe Victoria zamanında en büyük sömürgesi birçok kaynağa sahip olduğu ve işlenmediği için Afrika kıtasıydı. Britanya, 19. yüzyılda sömürge olarak en çok Mısır, Batı Afrika ve Güney Afrika’ya odaklanmıştı. Kraliçe’nin hüküm sürdüğü yılların sonuna gelindiğinde dünya haritasının neredeyse 1/5’i onların elindeydi bütün bu sömürgeler sayesinde zenginliklerini arttırdılar ve “Dünya gücü” haline geldiler.

Victoria Dönemi’nde kadının yerine baktığımız zaman, ideal bir eş olması istenmiştir. Kadınlardan ideal bir eş olmaları istendiği için, daha evlenmeden bütün ev işlerinin öğrenilmesi bekleniyordu. Ataerkil bir toplum oldukları için, kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olmaması isteniyordu ve bu yüzden, kadınlar eğitim konusunda erkeklerden geri bırakılmıştı. Toplumun kadınlardan beklentileri onların ne yazık ki özgür olmalarını engelliyordu. Bunlara ek olarak, kadınların oy verme, dava etme veya kendilerine ait bir ev alma gibi hakları yoktu. Victoria Dönemi’nin ortalarına ve sonlarına doğru, işçi sınıfına mensup kadınlar arasında okuma yazma oranı artmıştır bu da onların iş bulmalarına yol açmıştır.

Bu yüzyılda ebelik, hemşirelik ve doktorluk yapabilen kadınlar da vardı. Ancak, ataerkil toplum doktorluk mesleğini kadınlardan çok erkeklere yakıştırıyordu ve kadınları birer “yardımcı” gibi görüyordu. Herkesin bir şekilde adını duyduğu “Florence Nightingale” de 1820-1910 yılları arasında yaşamıştır ve dönemin önemli kadın sembollerinden birisidir. Kendisi Kırım Savaşı’nda yer almıştır ve savaşta gösterdiği çabadan dolayı “Lambalı Kadın” olarak da bilinir. Victoria Dönemi’nde hemşirelik mesleğinin saygınlığı onun sayesinde artmıştır. Hatta, 12 Mayıs olan doğum günü, hemşireler günü olarak kutlanır.

Kraliçe Victoria ve çok sevdiği kocası Albert (aynı zamanda kuzenidir) ile 16 yaşında tanışmıştır ve 1940 yılında evlenmiştir. Albert ile birbirlerine çok düşkünlerdir ancak Alfred 42 yaşında hastalıktan öldükten sonra, kraliçe inzivaya çekilir ve büyük bir boşluğa düşer. Hatta, Kraliçe, kocasının ölümünden sonra hep siyah kıyafetler giymiştir.victoria-donemi

 

Kraliçe Victoria ile İlgili İlginç Bilgiler

  • Prens Albert ile toplam dokuz çocukları olmuştur.

 

  • Kraliçe, düzenli olarak günlük tutarmış.
  • Beyaz gelinlik giymek, ondan sonra moda haline gelmiştir.
  • En az yedi kez suikaste uğramıştır.
  • Prens Albert öldükten sonra tamamen siyah giyinmeye başlamış.

 

 

Kraliçe Victoria Döneminde Yazılan, Okunması Gereken İngiliz Edebiyatı Eserleri

Dracula (Bram Stoker): Herkesin bildiği bu gotik fantastik kitapta, İrlandalı yazar tarafından  bir vampir olan Dracula ele alınır.

“İnsanları öldüren bu hastalığın ortasında o ölüme gülüyor. Ah! Böyle biri şeytandan değil de Tanrı’dan geliyor olsaydı, dünya ne harika bir güce sahip olurdu. Ama o karanlığı seviyor. İyiliğin değil, çekici bulduğu ve heyecan duyduğu kötü şeylerin peşinden gidiyor.” (Stoker, 1897)

 

Dr. Jekyll ve Bay Hyde’ın Tuhaf Hikayesi (Robert Louis Stevenson): 1886’da İskoç yazar tarafından kaleme alınmış gotik hikayede, birbirinden karakter olarak tamamen zıt, bir o kadar da “aynı” iki insanın hikayesi konu alınır.

“Soru sormakla kıyamet günü arasında pek çok benzerlik vardır. Soru sormak bir taşı harekete geçirmek gibidir. Bir dağın tepesinde öylece oturduğunu düşün; taş başlar yuvarlanmaya ve öteki taşları da harekete geçirir; çok geçmeden, taşlardan biri evinin arka bahçesinde oturan kendi halinde (hem de en son akla gelebilecek) bir adamcağızın tepesine iniverir, ailesi de dımdızlak ortada kalır. Yok, efendim, ben ilkemden şaşmam: Birinin canı burnuna gelmişse ona fazla soru sormayacaksın.” (Stevenson, 1860)

 

 

Jane Eyre (Charlotte Bronte): Küçük yaşlarda ailesini yitiren Jane, yengesi ve kuzenleri tarafından da baskıya uğrar. Bir malikanede çalışmaya başlayan Jane’in erkek egemen toplumda yaşam mücadelesini anlatır, kitap.

“Ben bir kuş değilim ve hiçbir ağ beni kapana kıstıramaz: Ben kendi bağımsız iradesine sahip, özgür bir bireyim!” (Bronte, 1847)

 

 

Dorian Gray’in Portresi: Oscar Wilde tarafından yazılan bu kitapta; hikaye, çok yakışıklı olan bir erkeğin portresinin çizilmesiyle başlar. Ancak, çizilen portre sonrası hiç beklenmedik olaylar yaşanacaktır. Kitapta, Victoria Dönemi’nin esintileri görülür.

“Günlerinizin altınlarını sıkıcı kişileri dinleyerek, ciğeri beş para etmeyenleri adam etmeye çalışarak boşa harcamayın; hayatınızı cahillere, adilere, kabalara adayarak yazık etmeyin. Yaşayın! İçinizdeki şahane ömrü sürün. Hiçbir şey boşa gitmesin. Her an yeni heyecanlar arayın. Hiçbir şeyden korkmayın.” (Wilde, 1890)

 

 

 

 

 

 

 

Referans Listesi:

http://www.bbc.co.uk/history/british/victorians/overview_victorians_01.shtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Victorian_era#Daily_life_and_culture

https://victorianeracolonialism.weebly.com/#:~:text=During%20Queen%20Victoria’s%20reign%2C%20the,title%20as%20a%20world%20superpower.&text=However%2C%20most%20people%20avoided%20or,had%20on%20the%20African%20colonies.

https://www.biography.com/royalty/queen-victoria

https://www.mckendree.edu/academics/scholars/issue18/appell.htm#:~:text=Women%20in%20the%20Victorian%20society,were%20of%20a%20wealthy%20family.

https://www.royal.uk/queen-victoria

Wikipedia

 

Görsel Kaynakları:

Pinterest

 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
Pınar Beçken
Pınar Beçken, Bursa'da doğdu. İngiliz dili eğitimi 2.sınıf öğrencisi. Batı edebiyatına ve dil çalışmalarına ilgili. İnternette içerik üretmeyi seviyor ve birçok yerde gönüllü olarak çalışıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.