Dahi Bilim İnsanı: Alexander Graham Bell

08.03.2019
Dahi Bilim İnsanı: Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell, en çok 1876 yılında ona ilk patentini getiren icadı telefon ile bilinir. Onun icat iddiasına karşı açılan yüzlerce davanın hiçbiri başarılı olmadı. İskoçya’da doğup sonrasında Amerikan vatandaşı olan Bell, hayatını bilimsel keşifler peşinde harcadı ve bir bilim insanı ve mucit olarak elde ettiği sayısız başarıya rağmen, kendisini her şeyden önce işlerinin büyük çoğunluğunu adadığı meslek olan işitme engellilerin bir öğretmeni olarak gördü.

Alexander Graham Bell’in İlk Yılları

Bell, 3 Mart 1847’de diksiyon hocası Alexander Melville Bell’in ve işitme güçlüğü olan piyanist Eliza Grace Symonds’un ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. En iyi öğrenci olmasa da, Bell’in esrarengiz bir problem çözme yeteneği vardı. 12 yaşında arkadaşının babası için kabukları buğday tanesinden çabucak ve etkili şekilde ayıran bir tarım aleti icat etti.

Evde eğitim görmesinin ve bir yıl özel okula gitmesinin ardından, Bell Edindurg’deki Royal High School’a gitti ancak zorunlu müfredat programından keyif almadığı için nihayetinde bıraktı.
Babasıyla gergin bir ilişkisi olmasına karşın, kariyerlerini ses mekaniğine ve diksiyona adayan babasından ve büyükbabasından ciddi ölçüde etkilendi. Bell onların ayak izinden gitti ve işitme engelliler için öğretmen oldu.

Ağabeyi Merville James ve kardeşi Edward Charles’ın tüberkülozdan ölmeleri sonucu, Bell ve ailesi daha sağlıklı bir iklim arayışında olarak 1870’de Ontario, Kanada’ya taşındılar. Bir sene sonra Amerika’ya giden Bell, işitme ve konuşma engelliler için olan Boston School’da ve bölgedeki benzer tesislerde eğitim vermeye başladı.
Öğretmenken işitme engelli öğrencilerinden biri olan 15 yaşındaki Mabel Hubbard ile karşılaştı. Aralarındaki 10 yaş farka rağmen birbirlerine aşık oldular ve 1877’de evlendiler. Çiftin, Elsie ve Marian adlarında iki kız çocuğu ve bebekken ölen iki erkek çocukları oldu.

Telefonun İcadı

Bell’in iştime engelliler için öğretmenlik yaparken aralarında kayınpederi Gardiner Hubbard’ın da bulunduğu bir grup yatırımcı tarafından armonik telgrafı geliştirmesi istendi. Çoklu mesajların kablo üzerinden eşzamanlı gönderilmesini sağlayan bu cihaz dönemin en heyecan verici yeniliklerindendi.
Fakat Bell, sonrasında telefon olarak adlandıracığı ses gönderici bir cihazın geliştirilmesine daha istekliydi. Pazarlıklar sonunda, yatırımcılar Bell’in popüler armonik telgrafın üzerine daha çok odaklanması koşuluyla her iki teknoloji üzerine çalışmasına izin verdi.

Fakat, nihayetinde, telefon galip çıktı. Sonraları Bell şunu ifade etti, “Eğer elektrik akımının sıklığını sesin oluşumu sırasında havanın yoğunluğunun değiştiği gibi değiştirebilirsem, konuşmayı telgraf vasıtasıyla iletmem mümkün.”
Bell, 7 Mart 1876’da cihazın patentini aldı ve üç gün sonra Bell’in kablo üzerinden iletilen meşhur “Bay Watson, buraya gelin. Sizi istiyorum.” sözlerini duyacak olan asistanı Thomas Watson’a ilk başarılı telefon aramasını yaptı.

*Biliyor muydunuz?
Alexander Graham Bell, onu bilimsel çalışmalarından alıkoymasından çekinerek çalışma odasında telefon olmasını istememiştir.*

Bell Telefon Şirketi

1877’de Bell Telefon Şirketini kurmasından hemen sonra Bell, kendini; telefonu öncesinde veya yakın zamanlarda icat ettiğini iddia eden ve en tanınmışları Elisha Grey olan başka rakip mucitlerle neredeyse 20 yıllık bir yasal savaş halini alan bir durumun içinde bulmuştur. Fakat, nihayetinde, davaların hiçbiri başarılı olmamıştır.

Telefon çılgınca başarılı olmuş ve 10 yıl içerisinde Birleşmiş Devletler’deki 100,000’den fazla kişi telefon sahibi olmuştur. Fakat Bell Telefon Şirketini kurmasından birkaç sene sonra Bell, bu girişimin işletme yönünü yönetmedeki hevesini çabucak kaybetmiş ve hisselerini satmıştır.

1880’de işitme engellilerin hayatlarını geliştirmeyi amaçlayan Bell, büyükçe servetini Volta Laboratuvarı olarak adlandırılan yeni bilimsel ve deneysel bir tesisin kurulmasına yatırmıştır. Laboratuvar sesin ışık yardımıyla iletilmesi üzerine birçok deney gerçekleştirmiştir.

Grafofon

Telefon dışında Bell’in en ünlü icatlarından biri 1886’da patenti alınan, ses kaydedip geri çalabilen bir cihaz olan grafofondu. Grafofon, Thomas Edison tarafında icat edilen fonografın geliştirilmiş ve ticarileştirilmiş versiyonuydu.

Tesadüftür ki, Bell Edison’un fonografını geliştirmeye yardımcı olurken, Edison kullanıcıların aramalarda duyulabilmek için bağırmaları yerine normal sesleriyle konuşmalarına imkan veren mikrofonu icat ederek Bell’in telefonunu geliştirmiştir.

Diğer İcatlar

Başkan James A. Garfield’ın 1881’de vurulmasından sonra, Bell vücutta metalin tespit edilmesini sağlayan ve cerrahi amaçlı kullanılan bir cihaz üzerine çalışmaya koyuldu. Bell “Elektrikli kurşun yoklayıcı” diye adlandırdığı, metal dedektörün öncüsü olan bir cihaz geliştirdi.
1890’da Bell çalışmalarını havacılık üzerine odaklamaya başladı. 1907’de Havai Deney Birliğini oluşturdu ve Silver Dart gibi uçan makinelerin geliştirmesine yardım etti. 75 yaşında dünyanın en hızlı deniz otobüsünü yarattı.

Bell’in Sonraki Yılları

1888’de National Geographic Topluluğunun kurucu üyelerinden biri oldu ve sonrasında 1898’den 1903’e kadar başkanı olarak görevde bulundu. Damadı Gilbert Grosvenor ile birlikte topluluğun dergisi National Geographic’i dünyaca bilinen bir yayın haline getirdi. Bununla birlikte Bell, hala dünyanın kıdemli bilim yayınlarından olan Science magazine’I dergisini piyasaya sürdü.

Tartışmalı olarak, Bell 1921’de New York’ta düzenlenen ve “kusurlu” sayılan insanların arındırılmasını savunan İkinci Uluslararası Öjenik Kongresinin onursal başkanlığına atandı. 20. yüzyıl başlarında popüler olan öjenik akımı, hastalıkların ve engellerin insan nüfusundan, arındırılma ve başka yöntemlerle, kaldırılmasını ve azaltılmasını amaçladı.

Bell 2 Ağustos 1922’de Cape Breton Adasındaki Nova Scotia’daki tatil evinde huzur içinde vefat etti. Kanada ve Birleşmiş Devletler’deki insanlar, sessiz fakat güçlü bir övgü olarak Bell’in cenazesi sırasında telefonlarını kullanmaktan kaçınmışlardır.

Kaynakça: History.com Editors (9 Kasım 2009) https://www.history.com/topics/inventions/alexander-graham-bell Erişim tarihi: 27 Ocak 2019 Yayıncı: A&E Television Networks

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.