2020’de Radarımıza Giren 7 Türkçe Podcast Kanalı

04.12.2020
2020’de Radarımıza Giren 7 Türkçe Podcast Kanalı

1. Bu Mu Yani?

Bu Mu Yani? (@bumuyanipodcast) | Twitter

Bu Mu Yani?, 4 Ağustos 2019’da yayınladığı ilk bölümle podcast dünyasına giriş yapan bir kanal. İki arkadaş hayat hakkındaki tecrübelerinden, hatalarından ve çoğu zaman da hayıflanmalarından seçkiler sunuyor. Bu Mu Yani? Podcast, çoğu zaman her insanın hayatı boyunca en az bir defa zihnine düşmüş varoluşsal sorulardan yola çıkarak kendinizi adeta “Bir tek ben böyle hissetmiyormuşum!” rahatlığının kollarına bırakmanızı sağlıyor. Aslında bu rahatlık genellikle uzun sürmüyor. Çok geçmeden de gerçekçi bakış açılarından ve edinilmiş tecrübelerden gelen hayat gerçekleriyle harmanlanmış bir bütünle kendinizi yüzleşmiş halde buluyorsunuz. Hayatı anlamlandırma sürecinden gündemde ses yaratmış meselelere ve içinde hissettiğimiz belki de her türlü duygu durum durumuna atıf yapıyor, Bu Mu Yani?. Bazen kolumuza girerek sorunlarımıza eşlik ederken çoğu zaman da kendimizi soru işaretleriyle dolu bir yığının içinde bulmamızı sağlıyor. Üstelik bumuyanipodcast.com bloğunda da bölüm boyunca referans ettikleri ya da bahsettikleri kaynakları paylaşıyorlar. Daha ne olsun! Bu listenin yazarının da 2020’de en çok dinlediği podcastlerden biri olmasıyla beraber, Bu Mu Yani? kesinlikle vakit ayırmaya değer bir kanal.

Önerilen Bölüm:

 

2. Mental Klitoris

Mental Klitoris'te “Bi+seksüellik ve Bitopya” konuşuldu

Cinselliğin konuşulmasının, bilimsel ya da deneyimsel açıdan anlatılmasının büyük bir tabu olduğu toplumumuzda dijital medyanın da bu kadar erişilebilir olmasıyla birlikte artık çok daha fazla kaynaktan ve kanaldan fikir duyabiliyoruz. Mental Klitoris de kapsayıcı bakış açısı ve yaklaşımlarıyla oldukça özgür bir kanal olmasının yanı sıra toplumsal çeşitliliğinin zenginliğini de sunuyor. Aynı zamanda bilimsel kaynakçalarla bireysel deneyim ve yorumları güçlendirerek hem keyifli vakit geçirmenizi hem de deneyim ve bilgi akışına dahil olmanızı sağlıyor.  Mental Klitoris aynı zamanda toplumsal açıdan incelenmeye, irdelenmeye, sorgulanmaya ve inşa edilmeye gerek duyulan birçok sorunu ve konuyu da çoğu zaman gündemine yerleştiriyor. Farkındalık yaratma konusunda da böylece önemli bir işleve sahip olan Mental Klitoris kanalı da önerilenler listemize hakkıyla giriş yapıyor.

Önerilen Bölüm:

 

3. Fularsız Entellik

Fularsız Entellik Podcast — Fularsız Entellik

Podcast dinlemeye aşina olan ya da bu mecraya ilgi duyan herhangi birinin görmemesinin imkansız olduğu bir kanal Fularsız Entellik. 1 Haziran 2019’dan bu yana oldukça düzenli ve sistematik bir biçimde yayın hayatına devam eden bu kanal şüphesiz bu mecranın en çok ses getirenlerinden. Kimliğini gizleyerek yayın yapan ve aslında onu maymun maskesinden ve logosundan tanıdığımız Fularsız Entellik, fazlasıyla emek verilen bir proje. Her bölümde kaydedilen sürenin katlarca fazlasının kaynakça araştırması ve bilgi edinme sürecine verildiğini hemen fark ediyorsunuz. Verilen emeğin sonucunda da böyle doyurucu bir akış sağlanıyor her bölümde. Klişe bakış açılarından sıkılan, “bunu da duyduk” diye hayıflanmaları son zamanlarda sıkça dile getirenler için yeni bir ışık kazandırabilecek bir kanal. Özellikle “Simülasyon Teorisi” serisinde incelenen detayların birbirine bağlanış biçimiyle ve neden-sonuç ilişkisinin başarısıyla da övgüyü hak ettiği rahatlıkla söylenebilir.

Önerilen Bölüm:

4.  Nereden Başlasam?

Nereden Başlasam? | Podcast on Spotify

Mirgun Cabas ve Can Kozanoğlu’nun dünyada ses getiren kavramları ve günlük yaşamda ne kadar önemli olduğunu anlayamadığımız konuları, uzmanlarla bir araya gelerek tartıştığı, oldukça doyurucu diyaloglara ev sahipliği yapan Nereden Başlasam? kanalı belirli bir konu hakkında temel bir bilgiden başlayarak derinleşmenizde yol gösterici ve aydınlatıcı olabilir. Değerli vaktinizi Nereden Başlasam?’ı daha yakından tanımak ve ufkunuzu genişletmek için kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Önerilen Bölüm:

5. Karavandaki Adam

Evlere tekrar kapanarak, iç dünyamıza kapıldığımız şu günlerde farklı olaylar ve zihinler bulmaya yöneliyoruz. Bu da edebiyata duyduğumuz ihtiyacı arttırıyor. Eğer siz de edebiyata, yazılı sanata ya da şiire ilgi duyuyorsanız, kitaplar hakkında konuşmak şöyle dursun karakterlerdeki ince detaylar ya da olay akışı hakkında saatlerce konuşmaktan zevk alıyorsanız ya da bunlar hakkında daha fazla şey duymak istiyorsanız Karavandaki Adam tam size göre. Diksiyonu ve ses tonuyla Karavandaki Adam biçimsel anlamda bir podcastin size sunabileceği en yüksek kaliteyi sağlarken bir yandan da içerik olarak bir edebiyatseveri fazlasıyla tatmin edebilir. Okumayla ilgili sorunlarınız var ama okumak istiyorsanız da incelikli hazırlanmış tavsiyeler ve bilgiler de bulabilirsiniz Karavandaki Adam’da.

Önerilen Bölüm:

6.  Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok

Deniz Göktaş'a Ayıracak Vaktim Yok

Deniz Göktaş’ı, stand-up yaptığı ilk zamanlarda sahnede anlattığı hikayenin bir kısmının sosyal medyada tepki görerek paylaşılması üzerine hızlı bir şekilde tanınmasıyla biliyoruz belki de çoğumuz. Deniz Göktaş, ODTÜ Psikoloji mezunu ve Ankara’da başlayan uzun bir sahne tecrübesi ve stand-up geçmişine sahip. Tanınırlığının artmasıyla ve mizahının geniş bir kitlede karşılık bulmasıyla beraber kendisini çoğu platformda daha çok görmeye başladık şimdiden. Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok da bir çırpıda dinlenilebilecek, mizah anlayışının keyfine varıldıktan sonra da başka mecralarda devamı aranacak bir kanal. Farklı bakış açılarına ve yenilikçi mizah anlayışlarına meraklı ve ilgili biriyseniz, bu konuyu keşfetmekten zevk alıyorsanız ancak yabancı anlatıcıları örnek göstererek üzülüyorsanız Deniz Göktaş’ı hala takip etmediğiniz için hayıflanabilirsiniz. Üstelik podcastleri hemen bitti diye üzülmeyin, Uykusuz için yaptığı podcast serisine de hemen ardından ulaşabilirsiniz.

Önerilen Bölüm:

7.   Mozart Cultures

Mozartcultures (podcast) - Podfresh | Listen Notes

Tamamen gönüllü insanlardan oluşan MozartCultures’ın uzun süredir yayın hayatına devam eden bir podcast kanalı da var. Genellikle bilim, sanat ve felsefenin çok geniş yelpazesinden seçkiler sunan MozartCultures şimdilik sosyal bilimler ağırlıklı konulara yer vererek hem doğru bilgiler sunmayı amaçlarken hem de konunun herkes tarafından ilgi çekici ve anlaşılabilir olmasını sağlayan unsurlar barındırıyor. Felsefenin Mihenk Taşları serisi ile gerçekten sistematik ve kaliteli bir bilgi birikimini ortaya koyuyor. Daha çok fikir ve konuya tanık olmanın heyecanını da her bölümde daha fazla yaşadığımız MozarCultures Podcast, sinemadan felsefeye, sanat tarihinden sosyolojiye dair öğrenme ve bilme hevesi içeren herkes için biçilmiş bir kaftan. Şimdiden iyi dinlemeler!

Önerilen Bölüm:

 

ETİKETLER: , , ,
YAZAR BİLGİSİ
Servin Çağıl
Servin Çağıl, 2000 yılında doğdu. Şu an Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyor. Görsel sanatlara, sinemaya ve felsefeye yakından ilgisi olmasının yanı sıra sosyolojiye ilgisi de zamanla gelişmiştir. Çocukluğundan bu yana yaratıcı drama ve tiyatro eğitimleri almasıyla birlikte sahne sanatlarına da ilgisi oldukça katlanmıştır. Bilim yazıları ve moleküler düzeyde çalışmalar özellikle ilgisini çekmekte ve aslında akademik kariyeri için ilhamları olmaktadır. Haziran 2020'den bu yana sosyoloji, sinema, bilim alanlarında yazılarını büyük bir keyif ve istekle yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.