Genel Kültür Listesi -1 《Bilim, Coğrafya》

18.03.2020
Genel Kültür Listesi -1 《Bilim, Coğrafya》

Bu serimizde sizleri, çeşitli alanlardan bilgilerle buluşturmak istiyoruz. Sizleri bilimden sanata, felsefeden tarihe upuzun bir yol bekliyor. Bu serinin ana amacı sizlere her yazıda güzel, genel kültürünüzü artıracak bilgiler vermektir. Umuyorum araştırma bilginizi körükleyebiliriz. Kalem, defter hazırsa başlayalım.

Coğrafya
● Güney Afrika’nın 3 adet başkenti vardır: Çünkü güçler ayrılığını kesin belirttiklerini göstermeye çalışıyordu. Bunlar:
Pretorya: Yürütme Başkenti
Cape Town: Yasama Başkenti
Bloemfontein: Yargı Başkenti

● 1405 yılında Norman denizci Jean De Béthencourt, Kanarya Adaları’nı keşfetmiştir.
● 1433 yılında coğrafi keşiflere kapı aralayan rota, Portekizli Gil Eanes tarafından Bojador Burnu’nu geçmesiyle oluşmuştur.
Bilim :
● 1642 yılında Blaise Pascal tarafından bugünün hesap makinesine giden yolun bir mihenk taşı olan toplama makinesini icat etti.
● Reformun başlamasına zemin hazırlayan matbaanın atası baskı makinesi Gutenberg tarafından yapılmıştır.
● Charles Babbage, karmaşık matematiksel tabloları otomatik olarak hesaplamak için tasarladığı “fark makinesi” üzerinde çalışmaya başlamıştır. İlk bilgisayar bilimcilerinden biridir.
● Ada Lovelace ilk bilgisayar programcılarından biridir. Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir. Makine hakkındaki notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir. Bundan dolayı genel kanı dünyanın ilk bilgisayar programcısı olduğudur.
● Türkiye’nin ilk kadın bilim insanlarından biri olan Halet Çambel, İstanbul Prehistorya Kürsüsü kurucusuydu. Türk arkeolojisini geliştiren bir hocaydı ve Türkiye’nin Hititler üzerine çalışmalar yapan ilk uzmanlarındandı.
● Roketle uçan ilk insan: Lagari Hasan Çelebi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Hasan Çelebi adlı Türk’ün, barutla çalışan iki katlı roket yaptığını; ateşlenen roketin, Sarayburnu’ndan Sinan Paşa Köşkü’ne ulaştığı aktarılıyor.
● 1885 yılında Daimler Reitwagen adında motorlu bir bisiklet üretildi. Modern anlamda ilk motosiklet olarak kabul edilen Reitwagen, havayı sıvı yakıt haline getirip, oluşan zerreleri sıcak boru ile temas ettirerek buhar haline dönüştürme prensibiyle çalışıyordu.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.