Müzik ve Edebiyatın Mükemmel Kesişimi: Nightfall in Middle-Earth

15.03.2022
Müzik ve Edebiyatın Mükemmel Kesişimi: Nightfall in Middle-Earth

Alman power metal grubu Blind Guardian’ın 5. stüdyo albümü olan Nightfall in Middle-Earth, ünlü İngiliz yazar ve filolog John Ronald Reuel Tolkien’in başyapıtı olan Silmarillion’un bir konsept hâline getirilmesiyle oluşmuş bir albümdür. Albüm hem müzikal hem lirik açıdan çok zengin olmakla birlikte şarkıların çoğunda görülen çok kanallı vokal kaydı epik anlatıma yardımcı olmuştur. Blind Guardian diskografisinde böyle bir hava yaratabilen başka bir albüm daha yoktur. Albüm kapağında Luthien’in Morgoth’un önünde dans etmesi resmedilmiştir.

Blind Guardian–Nightfall in Middle-Earth

Silmarillion ve Tolkien

Yüzüklerin Efendisi serisinden aşina olunan Orta Dünya’nın meydana gelişini, ırkların yaratılışını ve bilinen insanlık tarihine kadar neler olup bittiğini şiirsel bir dille, neredeyse bir kutsal kitap edasıyla aktararak okuyucuyu içine çeken bu kitapta o kadar çok tarih, yer ve isimden bahsedilir ki kurgu olduğuna inanmak zorlaşır. Böylesine detay ve şiirsel anlatım ise Tolkien’in adeta bir İngiliz mitolojisi yaratmak istemesiyle açıklanabilir. Kitapta Fin, Yunan, İzlanda mitolojilerinden ve İncil’den çeşitli uyarlamalar görülür. Kitap tamamlanmadan yazar J.R.R. Tolkien hayatını kaybetmiş, oğlu Christopher Tolkien kitabı babasının notlarından yararlanarak tamamlamıştır. Günümüzde hala en detaylı ve başarılı fantastik kurgu listelerinde ilk sıralardadır.

Kitap 5 bölümden oluşur. İlk bölüm Ainulindalë, adı verilen evrenin, Zamansız Salonlar’ın, Ainur’un yaratılışını ve Morgoth’un yozlaşmasının başlangıcını anlatır. 2. bölüm Valaquenta ise evrenin doğaüstü varlıkları Valar (tekil: Vala) ve Maiar’a (tekil: Maia) dair kısa açıklamalar sunar. Kitabın büyük bir bölümün oluşturan 3. bölüm Quenta Silmarillion, Birinci Çağ’ı ve öncesindeki olayları, 4. bölüm Akallabêth ise İkinci Çağ’ı anlatır. 5. bölüm Güç Yüzüklerine ve Üçüncü Çağa Dair, Yüzüklerin Efendisi serisinde olan olayları Silmarillion tarzında özetler.

Nightfall in Middle-Earth ve Öne Çıkan Şarkılar

Nightfall in Middle-Earth, Silmarillion’un hepsini kapsamaz. Ana odağı Birinci Çağ, Quenta Silmarillion’dur. Birinci Çağ’da yaşanan önemli olaylar üzerinde durulur.

Lammoth

“Morgoth yankısı dağlardan dönen korkunç bir çığlık koyuverdi. Morgoth’un sesinin yankısı sonsuza dek yerleşip kaldığı için buralara Lemmoth dendi; bu topraklarda yüksek sesle ağlayanları uyandırırdı ve tepelerle deniz arasında kalan ıssız arazi ızdıraplı seslerin feryatları ile dolardı. O an Morgoth’un çıkardığı o çığlık, kuzey diyarında duyulan gelmiş geçmiş en müthiş ve ürkütücü ses oldu; dağlar sallandı, toprak titredi ve kayalar yarılıp parça parça dağıldılar. Unutulmuş diyarların derinlerinde duyuldu bu çığlık.” (Tolkien, 2021, s.177.)

  Yalnızca 28 saniyelik bir haykırıştan oluşan bu parça, Ungoliant’ın Silmarilleri almak için Morgoth’a saldırmasının akabinde attığı çığlıktan meydana gelmiştir.

Nightfall

“Işık yenildi ve soldu, fakat arkasından gelen Karanlık, kaybolan ışıktan daha çoktu. Öyle bir Karanlık oluştu ki o saatte, tek bir eksiği yok gibi görünüyordu, kendisine ait tek bir şey dışında: Çünkü Işığın içinden çıkan kötülükten yoğurulmuştu esasında ve gözü delip geçecek, kalbe de zihne de girecek ve esaslı iradeleri bile alt edecek güçteydi.” (Tolkien, 2021, s.169.)

Morgoth ve Ungoliant’ın İki Ağaç’ı yok etmesi, Morgoth’un Feanor’un babası Finwe’yi öldürmesini ve Silmarilleri çalmasını konu alan bu şarkı, Silmarillion’un Valinor’un Karartılmasına Dair adlı bölümüyle paraleldir.

John Howe, The Killing of the Trees

The Curse of Feanor

Şarkı, Silmarillerin yaratıcısı, Noldor soyundan gelen Fëanor’un Morgoth tarafından kandırılarak babası Finwë’nin öldürülmesi, Silmarillerin çalınması, Noldor’un Orta Dünya’ya sürgün edilmesi ve ardından yaşanan akraba kıyımı konu alınmıştır. Yaşanan onca kötü olayın ardından Fëanor ve oğullarının lanetlenmesi ve bunlara rağmen Fëanor’un pişmanlık duymaması anlatılır. Vokal o kadar başarılı iş çıkarmıştır ki, Fëanor’un öfkesinden suçluluğuna kadar her bir duygusu ayrı ayrı hissedilebilir hale gelmiştir.

Noldor

Fëanor’un soyu Noldor’un çektiği acıları odak noktası alan şarkı, vokallerin ustalığıyla yine istenilen duyguları dinleyiciye başarıyla yansıtmıştır. Akraba kıyımının ardından yaşanan sürgünde Fëanor’un üvey kardeşi Fingolfin ve Noldor’un geri kalanına ihanet etmesiyle yaşanan hüzün, kimi zaman kitaptan bile daha ustalıkla aktarılmıştır. Özellikle The Curse of Feanor ve Noldor şarkılarında Fëanor’un ettiği yeminin ve tüm bir soyu peşinden sürüklemesi duygusal yoğunluğu ağır şekilde dinleyiciye hissettirilmiştir.

JMKilpatrick, Morgoth and Fingolfin

Time Stands Still (At the Iron Hill)

“Tozun ortasında esen bir rüzgar gibi Dor-nu-Fauglith’in üzerinden geçti; onu bu hızla geçerken görenlerin hepsi de Oromë’nin kalkıp geldiğini zannedip, şaşkınlık içinde kaçıştılar: çünkü Fingolfin tepeden tırnağa öfke kesilmişti, bu yüzden de gözleri tıpkı Valar’ınki gibi parlıyordu. Böylece tek başına Angband kapılarına kadar gelip borusunu çaldı; bir kez daha pirinçten kapılara vurup, Morgoth’a meydan okudu ve teke tek bir dövüş için meydana çıkmasını istedi. Ve Morgoth geldi.” (Tolkien, 2021, s. 328.)

Yozlaşmış bir Vala olan Morgoth ile Noldor elflerinden Fingolfin’in son çarpışması şarkının konusudur. Noldor ve müttefiklerinin 4. Beleriand Savaşı olan Dagor Bragollach savaşında yenilmelerinden sonra Fingolfin, Morgoth’a meydan okumuştur.  Düello sonucu Morgoth’u yedi kez yaralamayı başarmış, Morgoth’un sonsuza dek topallamasına yol açacak son darbeyi vurmuştur. Morgoth’un saldırılarına dayanamayan Fingolfin ölmüştür. Elflerin acısı öylesine derindi ki, olayın ardından tek bir şarkı bile söylememişlerdir.

Son Olarak

Yukarıda bahsedilen şarkılara ek olarak Beren ile Luthien aşkını konu alan When Sorrow Sang; power metalin hitlerinden biri olan, Gondolin’in inşa edilmesini anlatan Mirror Mirror gibi başarılı şarkılar da bulunduran bu konsept albüm, adeta “Konsept albüm nasıl yapılır?” sorusunun cevabı niteliğindedir.

 

Yazar: Kerem Karabulut
Editör: Merve Bektaş

 

Kaynakça:

Görsel Kaynakça:

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.