Bulunamamış Hazine: Yamashita’nın Altınları

01.05.2021
Bulunamamış Hazine: Yamashita’nın Altınları

Tarih boyunca, Son Akşam Yemeği‘nde Mesih tarafından kullanılan kadeh gibi paha biçilemez hazinelerin kaybolmasıyla ilgili birçok hikâye duyulmuştur. Kadehin İngiltere’de, Glastonbury ya da Somerset’te bir yerlerde saklandığı söylenmektedir. Ancak bölgeye yapılan birçok keşif gezisine rağmen kadeh, henüz bulunamamıştır. Bir başka hikâyede ise Ortaçağ İngilteresi’nde kayıp bir tren vagonundan bahsedilir. Söylentilere göre trenin, Kral John tarafından vergilendirmede toplanan büyük bir hazinesi vardır. Bugünün ederiyle milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen vagon, hikâyeye göre, şiddetli bir fırtına sırasında Norfolk kıyılarında kaybolmuştur.

Tomoyuki Yamashita

Daha yakın zamanlarda, 20.yüzyılın ikinci yarısında, kayıp Nazi altınına dair çeşitli hikâyeler anlatılmıştır. Vatikan Bankası’nın bu yüklü hazinenin bir kısmını sakladığı ve “Yamashita’nın Altınları” olarak adlandırılan altınların İkinci Dünya Savaşı gizemi olduğu iddia edilir. Japon makamlarının Yakuza gangsterleri ile birlikte, büyük ölçekte ve çok miktarda değerli eşya yağmaladığı iddia edilmiştir. O zamanlar bu ganimetin, işgal altındaki bölgelerden Japonya’ya getirilip Japon savaş harcamalarına finanse edilmesi amaçlanmıştır. Japon İmparatorluğu, kendi altın rezervlerini ordusuna ödeme yapmak için kullanıp önemli ölçüde azaltmıştır. “Kinnoyuri” veya “Golden Lilly” adlı bu gizli operasyonun, efsanevi Japon İmparatorluk ordusu generali Tomoyuki Yamashita tarafından yönetildiği düşünülmüştür ve Prens Yasuhito Chichibu’nun, örgütü denetlediğine dair söylentiler gündeme gelmiştir. Yamashita, “Malaya kaplanı” olarak bilinen “korkunç” bir üne sahip çok saygın bir generaldir.

Singapur’u ve Malaya’yı 70 günde ele geçirmesi sebebiyle “Malaya kaplanı” lakabını kazanmıştır ve Singapur’un aşağılayıcı şekilde Japonlara kaybedilmesi Winston Churchill tarafından İngiliz askeri tarihindeki “en kötü felaket” ve “en büyük teslimiyet” olarak nitelendirilmiştir. Yamashita, Japonya’nın en yüksek askeri ödülüne layık görülen, “Yükselen Güneş Madalyası”nın yanı sıra “Altın Uçurtma Nişanı”nın da sahibidir. Nazi Almanyası, müttefiklere karşı olağanüstü liderliği için ona “Demir Haç Madalyası” verilmiştir.

Yamashita’nın Altınları

Ertesi yıl Yamashita, çeşitli siyasi konularda sık sık çatıştığı Japonya Başbakanı Hideki Tojo’nun eline düşmüştür. Hideki Tojo, Yamashita’yı ceza olarak ana karadan uzak, çürüyerek geçirdiği izole Kuzey Mançurya eyaletine transfer etmiştir. Eylül 1944’te Japonların elinde bulunan Yamashita, Filipinler’in savunmasını yürütmek için geri çağrılmıştır. Ayrıca, 1943’ten beri Filipinler’de yağmalanmış değerli eşyaların stoklanmasıyla ilgili gizli bir operasyonu devraldığı söylenmiştir. Bu değerli eşyalar yabancı bankalardan, müzelerden, tapınaklardan ve kiliselerden gelmiştir. Bu eşyalar arasında Hong Kong, Kore, Tayvan, Singapur, Malezya, Vietnam ve Çin’in bazı bölgeleri gibi Japon işgali altındaki bölgelerden gelen değerli eşyalar da yer almaktadır.

Ancak o dönem ABD denizaltıları ve uçakları, Filipinler’deki tüm nakliye yollarına hâkim olduğu için ganimetlerin hepsini Japonya’ya geri gönderme planı imkansız hâle gelmiştir. Birkaç ay sonra ABD, Güney Doğu Asya sularında Japonya’yı hezimete uğratmıştır. Bütün bu hadiseler, Yamashita’yı Filipinler’deki bu devasa hazineyi madenlere ve mağaralara saklamaya zorlamıştır. Karmaşık tünel sistemlerini kazmak için mahkûmlar kullanılmış, altın güvenli bir şekilde saklandıktan sonra hazineyle birlikte mahkûmların hepsi idam edilmiş ve gömülmüştür. Ayrıca Japon subaylarının, altının gizli olduğu yeri korumak için kendi mühendislerini bile öldürdükleri söylenmektedir. Bu son derece gizli yerlerin; kara mayınları, zehirli gaz ve bilenmiş bambu çubuklarla dolu gizli çukurlardan oluşan ayrıntılı bubi tuzakları içerdiği söylenmektedir. Hazinenin bugünkü değerinin toplam 100 milyar doların üzerinde olduğu var sayılmaktadır. Yamashita, birlikleriyle beraber Manila’dan komşu dağlara çekilmiştir. ABD nihayet şehri kurtardığında 100.000’den fazla Filipinli sivilin, Japon birlikleri tarafından öldürüldüğü görülmüştür.

Yamashita ve kalan birlikleri, yaz boyunca savaşmaya devam etmiş, sonunda Japonya’nın resmî teslimiyetinden birkaç hafta sonra, Eylül ayında onlar da teslim olmuştur. Yakalandıktan birkaç ay sonra General Yamashita savaş suçlarından yargılanmış ve suçlu bulmuştur. 23 Şubat 1946’da idam edilmeden birkaç dakika önce ABD ordusuna, duruşma boyunca onlardan aldığı tüm nezaket ve adil muamele için teşekkür eden bir konuşma yapmış, konuşmasının sonunda asılmıştır. Altının yerini bilen Japonların neredeyse tamamı,  savaşta öldürülmüş ya da savaş suçlarından idam edilmiştir.

Yıllar sonra, Yamashita’nın gizlediği söylenen hazinenin bir kısmını bulunduğu iddia edilmiştir. 1970 yılında amatör hazine avcısı olan Rogelio Roxas adlı eski bir çilingir, Yamashita ile bağlantıları olan Japon muhbirlerden bir harita almıştır. Roxas, yeraltı tünellerinin derinliklerine gömülü büyük bir Altın Buda Heykeli ve değerli diğer altın hazinelerini bulduğunu iddia etmiştir. İçinde süngüler, katanalar, radyolar ve üniformalı Japon askerlerinin iskeleti de bulunduğunu söylemiştir. Ayrıca, Filipinler’in diktatörü Ferdinand Marcos’un tüm bu hazineye hızla el koyduğunu ve hapsedildiği yerde kendisine işkence ettiğini iddia etmiştir. Roxas hapisten kaçmış olsa da Marcos iktidarda olduğu sürece bu hazineyi kurtarma şansı kalmamıştır. Marcos, 1986’da görevden alınıp Hawaii’ye sürgüne gönderildikten iki yıl sonra Roxas, dava açıp davayı kazanmıştır. Ama sözde hazine asla kurtarılamamış ve günümüzde de hâlâ bulunamamıştır.

 

Yazar: Fatih Batuhan Duman
Editör: Emine Türal & Ozan Yazıcı

 

Kaynakça

  • Seagrave, S. & Seagrave, P.  (2003). Gold Warriors: America’s Secret Recovery of Yamashita’s Gold, Bowstring: Kindle & Verso: Paperback; Third Edition.
  • Stich, R. (2010). Japanese and U.S. World War II Plunder and Intrigue, Silverpeak Enterprises, Inc.
  • Powers, P. (2012). The Great Gold Swindle: Yamashita’s Gold,  lulu.com; First edition.

Görsel Kaynakça

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.