Öjeni ve Sosyal Darwinizm İlişiği

Öjeni ve Sosyal Darwinizm İlişiği

Öjeni, kelime anlamıyla, insan popülasyonlarının genetik frekanslarının kontrollü yönlendirmeyle iyileştirilmesi demektir. İlk kullanımı Eflatun’a kadar gitse de modern anlamıyla ilk olarak Sir Francis Galton[1] tarafından ortaya atılmış, sağlıksız ceninleri ayırıp, sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan, bilimselliği tartışmalı bir toplumsal akım veya toplumsal felsefedir.

Galton’a göre insan nitelikleri irsî idi; toplumun seviyesini yükseltmek için, hayvan yetiştiricileri gibi, seçici üretimle “iyi” fertlerin artmasını teşvik etmek, “kötü” fertlerin çoğalmasını yavaşlatmak (hatta durdurmak) gerekiyordu. Fakat Galton’un esas projesi sosyal ve siyasiydi.

19.yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında öjenizm mesafe katetti; ABD ve Avrupa’da dernekler kuruldu. ABD’de “zayıflar”ın kısırlaştırıldığı görüldü; Naziler sözde “Ari ırkını” korumak için çok uç noktalara gitti. Bugün öjenizm sinmiş gözükse de geçmişte tesirli olduğu ülkelerden hâlâ ırkçı sesler duyuluyor ve genetikteki gelişmeler de yeni bir öjenizme kapı açıyor.

Sosyal Darwinizm[2] ise öjeniyle aynı ana fikri paylaşan bir kuramdır. Bu iki sistem sağ ve sol düşünceyi aynı anda ama farklı şekillerde beslemektedir. Sağ düşünceye sahip bir örneğin, faşizm ve nasyonal sosyalizm, sosyal darwinist bakış açısı ile çalıştırılır. Ekonomik uygulama açısından ise, komünist ve liberal çevrelerce başarılı iş adamlarının çıkarlarını savunup ve onları teşvik ederken işçi sınıfının sendika ve diğer kuruluşlarını yok etme şeklinde yorumlanmıştır. Kısa vadede tekilliğin ve yalnızlığın en üst düzeyde fayda sağlayabiliyor olması ise yine genellikle sağcılık ile ilişkilendirilen bireycilik, tekilcilik, pragmatizm veya genellikle solculuk ile ilişkilendirilen materyalizm, natüralizm gibi düşünceleri ve hatta diğer siyasi ideolojileri desteklemekte kullanılabilir ve kullanılmıştır da… Evrim Teorisi’nin sayısız diğer içeriği, sayısız diğer ideoloji ve felsefeyi desteklemek için araç olarak görülebilir.

 

Öjenik Uygarlık; Avrupa

Öjeniyi Almanya’da ilk benimseyen ve yayan kişi ise, ünlü evrimsel biyolog Ernst Haeckel[3] oldu. Haeckel, Darwin’in yakın bir dostu ve destekçisiydi. Haeckel aynı zamanda öjenizm savunucusuydu. Bu uygulamayı Alman toplumu içerisinde yaygınlaştırmak için çeşitli propaganda faaliyetleri yürütüyordu. Fakat öjenik uygulamalar Alman toplumu içerisinde Naziler iktidara gelene kadar yaygın bir biçimde uygulanmadı. Naziler ise iktidara geldikten sonra çeşitli dönemlerde, çeşitli vesileler ile öjenik uygulamaların icra edilmesini sağladılar. Bu noktada bazı bilimci-yaratılışçı çevreler Haeckel ‘in fikirlerinin Nazilere miras kaldığını hiçbir delilleri olmadan iddia ediyor.

1935 yılında Etiyopya’yı işgal ederek 1941 yılına kadar 15 bin insanı katlettirdi. Etiyopya işgalini, ırkçı görüşleriyle destekleyerek makul göstermekten de geri kalmadı. Mussolini’ye göre Etiyopyalılar siyah ırktan oldukları için aşağıydılar ve İtalyanlar gibi üstün bir ırk tarafından yönetilmek onlar için bir şeref olmalıydı.

Yazan: Yücelhan Danacıoğlu

 

Kaynakça

BAKIRCI, Ç. M. (2013, Nisan 24). Evrim ve İdeoloji: Sosyal Darwinizm Nedir? Öjeni Nedir?. Erişim adresi: https://evrimagaci.org/: https://evrimagaci.org/evrim-ve-ideoloji-sosyal-darwinizm-nedir-ojeni-nedir-5520

Wikipedia. (2020, Ekim 16). Öjenik. Wikipedia Erişim adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96jenik

 

 

[1]  Kraliçe Viktoriya döneminde yaşamış çok yönlü bir İngiliz bilim insanıdır. Seçkin uğraş gösterdiği alanlar arasında coğrafi seyahatler ve keşifler, coğrafya, meteoroloji, psikoloji (özellikle psikometri), kriminoloji, genetik bilimi, öjenik ve istatistik sayılabilir.

[2] bireysel organizmalar arasındaki rekabetin çevreye en uygun olanın idame etmesi yoluyla biyolojik evrimsel değişikliğe neden olması gibi; bireyler, gruplar veya uluslar arasındaki rekabetin de insan topluluklarında sosyal evrime neden olduğu kuramıdır

[3] Ernst Heinrich Philipp August Haeckel Alman hekim, zoolog, filozof, ressam ve kâşif.

YAZAR BİLGİSİ
Yücelhan Danacıoğlu
Yücelhan DANACIOĞLU 1999 yılında Zonguldak’ta doğdu. Bilecik Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesini 2017 yılında bitirdi ve şuanda Marmara Üniversitesi'nde Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğrenimini sürdürmektedir. 21 Haziran 2020 tarihinde MozartCultures ekibine katılmıştır. Sosyoloji, Politika ve Tarih alanında yazılar yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.