Deliliğin Zehirli İlacı; Hellebore

Deliliğin Zehirli İlacı; Hellebore

Bilimsel adıyla ‘helleborus’, düğünçiçeğigiller familyasına ait zehirli bir bitki türüdür. Dünya üzerinde yirmi türü bulunmaktadır. Türkiye’de ise sadece iki tanesi mevcuttur. Bunlardan ‘helleborus oriantails’ daha çok Karadeniz bölgesinde, ‘helleborus vesicarius’ ise Güney Anadolu bölgesinde yetişmektedir. 

deliligin-zehirli-ilaci-hellebore

Ülkemizde birden çok isimle anılır. Bunlardan bazıları çöpleme, bohça otu, kara çöpleme, danakıran, boynuz otu ve siyah harbaktır. ‘Hellebore’ kelime olarak Yunancada öldüren yiyecek anlamına gelmektedir. Köklerindeki zehir bu ismi almasına neden olmuştur fakat veterinerlik gibi bir sürü farklı alanlarda kullanılmıştır. 

Helleborus bitkisinin büyülü güzelliğinin altında az önce bahsettiğimiz gibi akıl almaz bir zehir yatar. Ölüme neden olabilecek kadar güçlü olan bu zehir, tarih boyunca bir sürü hurafeye de ev sahipliği yapmıştır. İnanışa göre zehirlenme belirtileri benzerlik gösterdiği için, Büyük İskender’in bu bitkiyle zehirlendiği iddia edilmiştir. Dr. Leo Schep’in, Clinical Toxicology isimli bir dergide yayınlanmış makalesine istinaden Büyük İskender aşırı derecede terlemiş, önüne geçilemeyecek şekilde titremiş ve ateşlenmiştir. On küsur gün boyunca bu semptomlarla hayatta kalmaya çalışmış ve bu sürede kaslarını kullanamadığı için yürüyemez olmuştur. Tüm bu belirtiler hellebore zehirlenmesiyle kesiştiği için bunun bir suikast aracı olduğu düşünülmüştür. Aynı zamanda antik çağda Antikyreus’un Herakles’in deliliğini bu bitkiyle tedavi ettiğine inanılmaktadır. Yine aynı şekilde bir diğer inanışa göre Argos kralının kızı şarap tanrısı Dionysos yüzünden delirmiş ve kentin sokaklarında çıplak bir biçimde gezinmeye başlamıştır. Sonrasında ise Pylos’lu Melamus tarafından yine hellebore kullanılarak kızın iyileştiğine inanılmaktadır. Günümüzde ise kanser hastalığının tedavisinde kullanılması için bazı çalışmalar yapılmaktadır. 

Ülkemizde bu ve bunun gibi birçok farklı alanlarda değerlendirilebilen bitkiye rastlanmaktadır. Umarım hepsi korunabilir ve böylelikle tedaviler çok daha kolay bir hal alır. Kim bilir belki de deliliği yok edebilecek nadide bir bitki topraklarımızda çiçek açmaktadır! 

deneme bonusu veren siteler
KAYNAKÇA

Zeynep, Ç. (2014). Zehirli Güzellik Hellebore.

Erişim adresi: http://apelasyon.com/Yazi/87-zehirli-guzellik-hellebore

Erişim adresi: https://www.gardena.com/tr/bahce-hayati/bahce-dergisi/copleme/

Kadir, B. (2016). Çocukluğumun Çiçeği Danakıran.

Erişim Adresi: https://kadirbekci53.blogspot.com/2016/09/cocuklugumun-cicegi-danakiran.html

YAZAR BİLGİSİ
İrem Çalışkan
İrem Çalışkan 2000 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. 2018 yılında Mektebim Koleji’nden mezun olmuştur. Şu anda da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde eğitim görmektedir. Aktif olarak kurucularından olduğu üniversite dergisinde de yazarlık yapmaktadır. MozartCultures’da ağırlıklı olarak sanat tarihi, mimari, heykel ve resim başlıkları altında yazı yazmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.