Dünyanın En Kötü Şöhretli Adamı: Aleister Crowley

05.03.2022
Dünyanın En Kötü Şöhretli Adamı: Aleister Crowley

 “Dünyanın En Kötü Şöhretli Adamı” gibi edinilmesi zor bir lakaba sahip, doğumdaki adıyla Edward Alexander Crowley, 1875-1947 yılları arasında yaşamış okültist yazar ve Thelema adlı dinsel öğretinin fikir babasıdır. Satanist fikir akımlarını da etkilemiştir. Hayatı boyunca birçok şaibeli olayda ismi geçmiştir.

Hayatı ve Öğretileri

  Dindar bir anne-babanın çocuğu olarak doğduğu için küçük yaştan itibaren Kitab-ı Mukaddes üzerine eğitimler almıştır. Babasının ölümünden sonra annesinin kendisini İncil’deki “Canavar” (The Beast) olarak çağırmaya başlaması Crowley’i Hristiyanlıktan uzaklaştırmaya başlamıştır. Babasının ölümünü takip eden yıllarda yaşadığı, hâlâ açığa çıkmamış bir olay nedeniyle kara büyü ve okültizme yönelmiştir. Cambridge Üniversitesi içindeki Trinity Koleji’nde felsefe, psikoloji, ekonomi, edebiyat eğitimleri almıştır. Bunun yanında satranç, astroloji, kimya, tarot hatta dağcılık gibi aktivitelerde bulunmuştur. Üniversite yıllarında çeşitli okült şiirler ve kitaplarla içli dışlı olmuştur. 1898 yılında Hermetic Order of the Golden Dawn (Altın Şafak) adlı gizli tarikata katılmıştır. Söylentiye göre hemcinsleriyle cinsel ilişki yaşaması ve tarikata aykırı hareketleri sonucu tarikattan kovulmuştur. Bu ayrılık sonucu Crowley, gizli tarikatın tüm sırlarını basın yayın yoluyla dünyaya açmıştır. Yaşamı boyunca uyuşturucu kullanmış ve uyuşturucuyu güzelleyen makaleler yazmıştır. İlerleyen yıllarda Hindistan’a giderek Budist ve Hindu inanışlarına ait uygulamaları incelemiştir.

Aleister Crowley, Hermetic Order of the Golden Dawn kıyafetleri içinde.

  1904 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde Aiwass adlı doğaüstü bir varlık tarafından kendisine vahiy geldiğini iddia etmiştir. 3 gün boyunca vahiyle gelen şeylerin yazılmasıyla ortaya çıkan “The Book of the Law” (Yasa Kitabı), Thelema dininin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1907 Ekim ve Kasım’ında birer vahiy daha geldiğini söylemiştir. Bu vahiylerden “Liber VII” ve “Liber Cordis Cincti Serpente” adlı 2 metin daha yazdı. Zamanla biriken metinler birleştirilmiştir. 1909 yılında Crowley, “Aethyrs” adı verilen yeni bir ruhsal seviyeye ulaştığını ilan etmiştir. Bu terimin yaklaşık 300 yıl önce Dr. John Dee ve Edward Kelley tarafından bulunduğunu, kendisinin de artık Edward Kelley’in reenkarne olmuş hali olduğunu iddia etmiştir. 1912’de Crowley külliyatında önemli bir yeri olan “The Book of Lies” (Yalanlar Kitabı) yayınlanmıştır. 1920 yılında İtalya’nın Sicilya adasında Thelema Manastırı inşa edilmiştir. Özellike bu manastırda gerçekleşen insan kurban verme, seks ve uyuşturucunun haddi hesabı olmaması, kötü ün kazanmasında önemli bir rol oynamıştır. İlerleyen yıllarda İtalya’da Benito Mussolini yönetimindeki faşist rejim güçlenince Crowley sınır dışı edilerek Tunus, Fransa ve ardından Almanya’ya gitmiştir. Ömrünün son yıllarını geçirdiği yer ise İngiltere’dir. Geçen yıllarda taraftarlarının desteği yaşamında küçümsenemez bir yer oynamıştır. 1947 yılında, Hastings’de aşırı doz uyuşturucuya bağlı olarak hayatını kaybetmiştir. Şüphesiz ki arkasında seveni kadar sevmeyenini de bırakmıştır.

  Thelema dininin öğretileri arasında “İraden neyse onu kıl.” cümlesi tek emir olarak öne çıkmıştır. İthaki Yayınları’ndan çıkan “Yasa Kitabı ve Yalanlar Kitabı”nın editörün sunuşu kısmında “Aiwass’ın niyeti, kitapta “kölelik dini” olarak nitelendirilen Hristiyan öğretisini kaldırmak, on emir yerine tek bir emiri esas kılmaktı: ‘İraden neyse onu kıl.’” şeklinde bahsedilmiştir.

  Crowley’nin Mustafa Kemal Atatürk’e olan hayranlığından ötürü oğluna “Aleister Attaturk” ismini vermiştir. Atatürk’e ithaf ettiği iddia edilen “Gone Are The Ghosts and Gods” adlı bir şiiri de mevcuttur.

 

Popüler Kültüre Etkisi

  Aleister Crowley, ölümünden sonra bile kötü şöhretini korumaya devam etmiştir. Öyle ki BBC’nin 2002’de yaptığı “En Önemli 100 Britanyalı” listesinde 73. sıraya seçilmiştir. Takipçileri eskisi kadar çok olmasa da Thelema dinine inanmaya devam etmişlerdir. 1960’larda başlayan rock kültürü ile birlikte ünü hiç olmadığı kadar artmıştır. İlk olarak The Beatles’ın “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümünün kapağında kendisine yer verilmiştir. Led Zeppelin gitaristi Jimmy Page de Led Zeppelin IV albümünün kapağına Tarot’tan Ermiş’i koymuştur. Daha da ileri giderek bir zamanlar Crowley’nin İskoçya’da yaşadığı bir kaleyi satın almıştır. Ünlü metal grubu Iron Maiden, Seventh Son of a Seventh Son” albümünün ilk şarkısının ismi, Crowley’nin bir romanı olan Moonchild ismini taşır. Şüphesiz ki aralarında en ünlü olanı ise Ozzy Osbourne’un “Mr. Crowley” adlı şarkısıdır. Şarkı direkt olarak Aleister Crowley ile konuşurcasına sözlere sahiptir. çıktığı yıllardan itibaren en sevilen heavy metal şarkılarından biri haline gelmiştir.

  Crowley ve onun öğretilerinin rock ve metal müzikte bu kadar görülmesinin sebebi ortak otorite karşıtı tutum ve Thelema’nın “İraden neyse onu kıl.” mottosudur. Tüm dünyada değişen konjonktür ile birlikte gelişen teknolojiyle artık Crowley’nin öğretileri bir yol göstericiden çok, üzerine düşünülebilecek bir figür halini almıştır.

“Şüphe et.

Kendinden şüphe et.

Kendinden şüphe ediyor musun, bundan bile şüphe et.

Her şeyden şüphe et.

Her şeyden şüphe ediyor musun, bundan bile şüphe et.

Bazen tüm bilinçli şüphelerin altında en derin kesinlik yatarmış gibi olur. Ah öldür onu! Öldür yılanı!

Şüphe-Keçisinin boynuzu yücelsin.” (Crowley, 2019, s.123.)

KAYNAKÇA

  • Aleister Crowley. (t.y.). Britannica. Erişim linki:

https://www.britannica.com/biography/Aleister-Crowley

  • Crowley, A. (2019). Yasa Kitabı ve Yalanlar Kitabı. (2. Baskı), (İthaki Yayınları, Çev.). İstanbul.
  • ekşi şeyler (2018, Aralık 24). Dünyanın En Kötü Üne Sahip İnsanı Ünvanını Almış İngiliz Yazar: Aleister Crowley. Erişim linki:

https://seyler.eksisozluk.com/dunyanin-en-kotu-une-sahip-insani-unvanini-almis-ingiliz-yazar-aleister-crowley

  • Merrington, J. (22 Ekim 2018). Who is Aleister Crowley, the wickedest man in the world? Cornwall Live. Erişim linki:

https://www.cornwalllive.com/news/history/who-aleister-crowley-wickedest-man-2132743

  • Whyte, W. The Great Beast 666: who was Aleister Crowley? National Trust. Erişim linki:

https://www.nationaltrust.org.uk/features/the-great-beast-666-who-was-aleister-crowley

  • Aleister Crowley. (t.y.). Wikipedia. Erişim linki:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley

  • Open Culture (2014, Mart 20). Aleister Crowley: The Wickedest Man in the World Documents the Life of the Bizarre Occultist, Poet & Mountaineer. Erişim linki:

https://www.openculture.com/2014/03/aleister-crowley-the-wickedest-man-in-the-world.html

GÖRSEL KAYNAKÇA

  • The Times. Aleister Crowley: Satanic fears over tours of Boleskine House. Erişim linki:

https://www.thetimes.co.uk/article/aleister-crowley-satanic-fears-over-tours-of-boleskine-house-5x292mhsm

  • Wikimedia Commons. File:Aleister Crowley, Golden Dawn.jpg. Erişim linki:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aleister_Crowley,_Golden_Dawn.jpg

  • Aleister Crowley – 1929. Erişim linki:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley#/media/File:Aleister_Crowley_-_1929.jpg

 

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

  1. Selim eryılmaz dedi ki:

    Harika bir özet 🙂