Keşfedilmeyi Bekleyen Klasik Müzik Parçaları – I

09.03.2019
Keşfedilmeyi Bekleyen Klasik Müzik Parçaları – I

 

kesfedilmeyi-bekleyen-klasik-muzik-parcalari-i

Klasik müziğin , insan zekası ve yaşantısı üzerindeki etkileri uzun yıllara yayılmış bir tartışma konusudur. Dahası klasik müziğin yarattığı varsayılan bu etkiye de Mozart Etkisi denilmektedir. İlk kez 1993 yılında yapılan araştırma esnasında Mozart’ın piyano sonatları dinletilen deneklerin , onlar üzerinde yarattığı etki tespit edilmeye çalışılmıştır. Neticede kan basıncı da dahil olmak üzere pek çok vücut içi değişim yaşadıkları ve zeka seviyelerine de olumlu yönde etki ettiğine dair bir netice ortaya konulmuştur. Bilimsel tartışmaların yanı sıra ; ilgilisi için bu türe mensup eserleri dinlemek pek çok gün ve karamsar gecelerin kurtarıcısı misyonundadır. Mozart’ın Türk Marşı’ı , Beethoven’ın Ay Işığı Sonat’ı gibi popüler eserleri , ilgililerinin yanı sıra geniş kitleler de bilir. Ama bu listemiz , klasik eserlerin gerçek ilgililerine yeni evrenler sunmak için bekliyor.

I – Johannes Brahms – Hungarian Dance No.1 in G Minor

Klasik müziğin Romantik Dönemi’nde yaşamış olmasına karşın Klasik Dönem’in form ve müziğine bağlı kalan Alman piyanist ve besteci Brahms , iki piyano için yazdığı Macar Dansı eseriyle ünlenmiştir. Çoğu klasiksever , 5 numaraları Macar Dansı(Hungarian Dance No.5)  eserine aşinadır.

II – Oskar Rieding –  Violin Concerto  No.2 in B minor

Ünlü keman virtüözü Itzhak Perlman’ın “Çocukluğumdan Konçertolar” adlı çalışmasında yer alan eser , pek de bilinmeyen Alman müzik öğretmeni ve besteci olan Oskar Rieding’e aittir. Keman ve piyano için pek çok eser bestelemiştir.

III – Antonio Vivaldi – İki Mandolin Konçertosu

İtalyan Barok Dönemin en tanınan bestecilerinden olan Vivaldi , keman ve pek çok farklı enstrüman için bestelediği konçertoların yanı sıra sayısı kırkı aşan opera eserleri bestelemiştir. En bilinen eseri meşhur Dört Mevsim Konçerto’sudur.

IV – Antonin Dvorak: Serenade for Strings in E Major op. 22

Çek Romantik Döneminin bestecilerinden olan Drovak , pek çok senfoni , oda müziği ve konçerto bestelemiştir. Bu noktada “Serenade” kavramının müzikal anlamına bakmak gerekirse : bir şey onuruna bestelenen müzikal kompozisyonlar olan serenatlar , genellikle sakin altyapılı parçalardır.

V – Niccolo Paganini – Caprice No.24 for Violin

İtalyan keman virtüözü , zamanının en bilinen bestecilerindendir. Kemiklerindeki bir hastalıktan dolayı ellerini çok esnek kullandığı ve izleyenlerin gerçekliğinden şüphe ettiği rivayet edilen Paganini’nin çoğu zaman kemanının akordunu bozarak kullandığı da rivayetler arasındadır.

VI – Camille Saint-Saens – Introduction & Rondo Capriccioso op.28

Romantik Dönem Fransız bestecilerinden biridir. Hayvanlar Karnavalı ve Danse Macabre en meşhur kompozisyonlarından bazılarıdır.

VII – Franz Liszt – Hungarian Rhapsody No.2

Macar piyanist ve besteci Liszt , pek çok tamamlanmış koro eseri,senfoni ve konçerto bestelemiştir. Chopin ile kurduğu yakın dostluğu ile de tanınır.

VIII – Gioachino Rossini – The Barber of Seville Overture

İtalyan besteci Rossini , komedi ve dram altyapılı opera eserleriyle tanınmıştır. Seville Berber’inin yanı sıra William Tell adlı dramatik operası da geniş kitlelerce bilinir.

IX – Christoph W. Gluck: Melody from “Orfeo ed Euridice”

Alman Klasik Dönem bestecisi operalarıyla tanınır.

X – Luigi Boccherini – String Quintet in E Major

İtalyan besteci ve çellist , yaylı dörtlü ( string quartet) türünün müzikal bir kompozisyon olarak  gelişmesine etki etmiş ve beşli form için ilk bestelemeleri yapmıştır.

 

Fotoğraf Kaynakça : https://hbrturkiye.com/blog/orkestra-sefi-edasiyla-sirket-yonetmek

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.