Normal People Aslında Ne ile İlgili?

Normal People Aslında Ne ile İlgili?

Normal People, Sally Rooney tarafından yazılan ve aynı isimle diziye uyarlanan bir romandır. İrlanda’nın Sligo kentinde başlayıp Dublin’e, Trinity Üniversitesine uzanan bir hikayeyi anlatan roman Marianne Shreidan ve Connell Waldron arasındaki inişli çıkışlı ilişkiyi konu edinir. Modern dünyanın ilişki biçimlerini irdeleyen Normal People kitabı, Element Pictures tarafından aynı isimle diziye uyarlanmıştır. Dizi genel çerçevede y kuşağının ilişki dinamiği, üniversite yaşamı, iletişimsizlik çıkmazı ve sosyal sınıflar üzerine pek çok mesaj barındırır. Türkiye’de BluTv’de yayınlanan dizi büyük ilgi görmüş; başrol oyuncularına “Emmy ve Altın Küre Ödülleri”nde adaylıklar getirmiştir (Filmlovers, 2021).

Uyarı: Buradan sonrası “spoiler” içermektedir.

 

Normal People Marianne ve Connell arasında, İrlanda’nın küçük bir kasabasında başlayarak Dublin’e uzanan bir hikayeye sahiptir. Sınıf arkadaşı olan karakterler birbirlerinden farklı özellikler gösterseler de yakın ilişki kurmayı başarırlar. Y kuşağının ilişki biçimleri ve ergenlikten yetişkinliğe geçiş korkuları üzerinde duran roman; cinsellik, sınıf farklılıkları ve depresyon gibi pek çok geçiş dönemi sorununa da değinir.

Okulda sevilmeyen ve ailesi tarafından ihmal edilen Marianne ile tek ebeveynle büyümüş Connell arasındaki ilişki yüzeysel bakıldığında dramatik bir aşk hikayesi olarak görülebilir. Fakat Rooney’nin karakter özellikleri üzerinden aktardığı alt mesajlar göz ardı edilmemelidir. Büyüme hikayesi olarak ele alınabilecek olan Normal People, karakterlerinin iç çatışmaları ve kendi kontrolleri dışında yaşanan olaylara verdikleri tepkilerle yetişkinlik dönemine geçişi aktarmaya çalışır. (Kaki, 2020)

Sınıf Çatışması mı İletişimsizlik mi?

Kitabın öne çıkan temalarından biri olan karakterler arasındaki sınıf farklılıkları ilişkilerinin dinamiğini önemli ölçüde etkiler. Connell’ın annesinin Marianne’in evinde çalışıyor olması ile açılan kitapta ikilinin arasındaki sınıfsal statü açıkça verilir. Connell’ın okulda sevilmeyen Marianne’le olan ilişkisini arkadaşlarından gizlemesi bununla ilişkilidir. Marianne büyük evde yaşayan zengin kızı temsil ederken Connell okulun popüler çocuğudur. Karakterlerin toplum içinde üstlendikleri roller ile başkalarının bakışları olmadığında büründükleri kişilikler birbirinden farklıdır. Marianne göründüğünden zekidir ve Connell sanılandan utangaç biridir. İçinde bulundukları sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik durumlar nedeniyle ilişkileri karmaşık hâle gelir (Russell, 2020).

 

Marianne’in para kaygısı olmadan geleceğini planlayabiliyor olmasıyla Connell’ın gelir getirecek bir meslek olarak hukuk ve ilgi alanı olan edebiyat arasında yaşadığı ikilem üniversiteye başladıklarında da sorun olmaya devam eder. Connell yazın kirasını ödeyecek geliri olmadığı için eve döneceğini açıklarken Marianne’den birlikte kalabileceklerini teklif etmesini bekler. Fakat bu teklifi açıkça dile getirememiş olması bir kez daha ayrılmalarına sebep olur. Marianne’in hayatı boyunca sorun olarak görmediği maddiyat Connell için çok daha fazlasını ifade eder. İfade edilen cümlelerin sessizliğe bırakılanların yarısı etmediği bir dinamiğe sahip ilişkide iletişimsizlik çıkmazı gittikçe derinleşir.

Okulun bursluluk sınavlarına girmeye karar verdiklerinde motivasyonları farklıdır. Connell için burs yaşam giderlerini karşılanması ve asıl ilgi alanı olan edebiyatla daha fazla ilgilenebilmek demektir. Marianne ise ailesinin sağladığı bir evde yalnız yaşar ve okulun burs sınavlarına maddi destek için değil; başarabileceğini kanıtlamak için girer. Her ikisinin de sınavda başarılı olması ise ikilinin arasındaki farkın başarı ve zekadan ziyade sınıfsal farklılıklardan kaynaklandığını kanıtlar.

“-Herhalde ikimiz çok farklı dünyalardan geliyoruz, sınıfsal olarak.

-Bunları pek düşünmüyorum, dedi Marianne. Sonra hemen ekledi: Pardon, cahilce bir şey söyledim. Belki daha çok düşünmem lazım.

-Beni işçi sınıfından arkadaşın olarak görmüyor musun?” (Rooney, 2021)

Ergenlikten Genç Yetişkinliğe

 

Sınıf farkı sadece ana karakterler arasında değil, Marianne ve arkadaşı Joanna arasında da konuşulur. Marianne, Joanna’nın zamanla takas ettiği şeyin toplumsal bir inşa olarak gördüğü para oluşunu içselleştiremez. İki sınıf arası uçurum insanların yaklaşım biçimlerinden hassasiyetlerine; günlük krizlerinden gelecek kaygılarına kadar yansımıştır. Buna rağmen, başlangıçta konusu açılmayan sınıfsal problemler tabulardan ibaretken, karakterler büyüyüp dünyanın işleyişi üzerine eleştirel yorumlar ürettikçe kişiler arası dinamiklere etki eden faktörler olarak konuşulmaya başlanır. Ergenlikten erişkinliğe yol hikayesi çizen roman, okuyucusuna satır aralarında hissettirdiği 21. yüzyıl sorunlarını karakter gelişimine yedirir.

Karakterler genç yetişkinliğe eriştiklerinde önlerinde açılan yol üzerine bilinçli kararlar alabilecekleri bir duruma gelirler. Lise sıralarında tanışan ve üniversitede birlikte büyüme fırsatı bulmuş iki genç olarak kendi yollarını çizmek üzere ayrılırlar. Yetişkinliğe erişen kahramanlar dile getirmekten çekindikleri sorunları konuşabildiklerinde kitap olağan sonuna erişir. Hikayenin gelecek hakkında bir ipucu vermeden bitişi belirsizlik içinde geçen ilişkileri ile paralel bir son oluşturur.

 

WARNING: Embargoed for publication until 00:00:01 on 21/04/2020 – Programme Name: Normal People – TX: 26/04/2020 – Episode: n/a (No. 7) – Picture Shows: Marianne (DAISY EDGAR JONES), Connell (PAUL MESCAL) – (C) Element Pictures/Enda Bowe – Photographer: Enda Bowe

“…Marianne için yalnızlığın acısı, eski acısına, hissettiği değersizliğe kıyasla hiçbir şey. Connell’ın bir armağan gibi hayatına getirdiği iyilik, şimdi kendisine ait. Connell’ın önünde hayat dört bir yöne birden açılıyor şimdi. Çok iyi geldiler birbirlerine.”

Normal People’da yazarın anlatmak istediği pek çok mesele vardır. Lise sıralarından üniversite amfilerine uzanan büyüme adımlarında modern birey pek çok farklı durumla karşılaşır ve bu durumlar karşısında bir tavır alır. Sally Rooney’nin hem kitapta hem de senaryosunu yazdığı dizide karakterler birbirinden destek alarak büyüyen bireylerdir. Fakat modern dünyanın vazgeçilemez bir parçası olan maddi meseleler kurulabilecek sağlıklı ilişkilerin önüne çıkar. Hikaye sadece sosyo-ekonomik sorunlar üzerine kurulu olmasa da statü farkının iki gencin yaşamlarını nasıl etkileyeceğinin bir portresini çizmeden geçmez. Bu açılardan kitap ve dizi savruk bir aşk hikayesi olmasının yanında y kuşağının yüzleştiği dertleri de yansıtmıştır.

 

Yazar: Melin Durmaz
Editör: Merve Bektaş

 

Kaynakça

Görsel Kaynakça

YAZAR BİLGİSİ
Melin Durmaz
Melin Durmaz, 1997 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema, sosyoloji ve iletişim gibi alanlarda içerik üretiyor. Deneme ve hikâye yazıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.