Konserveden Sanat Eserine: Campell’in Çorba Konserveleri

Konserveden Sanat Eserine: Campell’in Çorba Konserveleri

Pop Sanat’ın (ing. Pop Art) en son büyük sanat akımı olarak ortaya çıktığı 1962 yılında Andy Warhol, el boyamasından fotoğrafa aktarılmış sanata çığır açan bir dizi eserle geçiş yaptı. Bu parçalar mekanik bir üretim yöntemini taklit eder gibi gözükse de aslında elle boyanmıştı. Warhol’un Campbell’in Çorba Konserveleri (Campell’s Soup Cans) ismini verdiği eseri kariyerinin en ikonik ve imza parçalarından biri oldu.

konserveden-sanat-eserine-campellin-corba-konserveleri

“Bir makine” olmayı dileyen Warhol, daha sonra istediği gibi son derece mükemmel ve mekanize görünümü elde etmek için bu çalışmaları serigrafi olarak yeniden yorumladı. Campbell’in Çorbası I (Campbell’s Soup I) , daha sonra grafik külliyatında en tanınmış serilerden biri haline geldi.

campellin-corba-konserveleri

 

Resim için konu ararken Warhol’a ilham veren bir arkadaşı olmuştu. Arkadaşı, herkesin tanıdığı “Campbell’in konserve çorbası gibi” bir şeyi resmetmesini önermişti. Bunun üzerine Warhol, teneke kutuların izdüşümlerini tuval üzerine çizmeye başladı. Bu ilk ve orijinal çorba tenekeleri seti, gerçekte olduğundan daha tekdüze ve mekanik olarak üretilmiş gibi görünen bir çalışma haline geldi. Bu algıyı kasıtlı olarak yaratmak istemiş olan Warhol, Pop Sanat hakkındaki düşüncelerini şöyle özetliyor: “ 32 konserve çorba çeşidinin arasında ince farklılıklar ve kusurlar vardır, yani bu gerçekten “sıradan” – her gün, kolayca elde edilebilir veya görünüşte sıradan – bir konu üzerinde duran “incelikli” sanat. İşte bu Pop Sanatı’nın özüdür.”

 

sanat-eseri-campellin-corba-konserveleri

 

 

Bu ilk sergide, halkın ilgisizliğine rağmen Campbell’in Çorba Konserveleri sanat dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Sanatın bu kadar günlük bir şeyle nasıl ilgilenebileceği ve ticari seri üretimi taklit ediyor gibi görünebileceği konusundaki tartışma, resimlerin bolca ilgi görmesini sağladı. Campbell’in Çorba Konserveleri’nin ilk sergisi, eleştirmenler tarafından Warhol’un kariyerindeki dönüm noktası olarak anılıyor. Hatta kısa bir süreliğine Amerikan süpermarketleri, Warhol imzalı gerçek Campbell Çorba konservelerinin her birini 6,50 dolara sattı. Warhol, büyük ses getiren bu eserinden sonra serigrafi baskıya dönerek Pop Sanat eserleri üretmeye devam etti. 

 

 

 

Kaynakça

Dean, M. (2018, Mart 13). The Story of Andy Warhol’s ‘Campbell’s Soup Cans’. Sotheby’s. 3 Ekim 2020 tarihinde https://www.sothebys.com/en/articles/the-story-of-andy-warhols-campbells-soup-cans adresinden erişildi. 

Gopnik, B. (2020, Mayıs). How Andy Warhol Came to Paint Campbell’s Soup Cans. Smithsonianmag. 3 Ekim 2020 tarihinde https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/andy-warhol-campbell-soup-cans-180974600/ adresinden erişildi. 

Görsel Kaynaklar

https://www.vanityfair.com/style/2018/11/andy-warhols-campbells-soup-paintings-exhibition

http://www.artnet.com/artists/andy-warhol/signed-campbells-soup-can-e26mPGZYoduRrCe8B9zxrw2

https://www.besiktas.com.tr/magazin/andy-warholun-sozu-gercek-oldu/776

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Ayşe Nur Asyalı
Ayşe Nur Asyalı 1999 yılında Ankara’da doğdu. 12 yıllık zorunlu eğitimini 10 farklı okulda tamamladı. 2017’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğrenimini sürdürüyor. Lisans yılları içerisinde ilgi duymaya başladığı sanat tarihi alanında içerikler üretiyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.