Meşhur 1987 Kışı Neden Bu Kadar Dillerde?

11.03.2022
Meşhur 1987 Kışı Neden Bu Kadar Dillerde?

İstanbul’da başlayan kar yağışı, o dönemi yaşayanlar ve bilenler için akıllara “Acaba 1987 kışı tekrar mı yaşanacak ?” sorusunu getirdi. Peki 1987 kışı nasıl geçti ve neden akıllarda böylesine yer edindi?

4 Mart gecesi sıcaklığın +9 derece olması tahmin edilirken geceleyin sıcaklığın birden -4, -5 derecelere kadar düşmesi herkesi hayrete düşürmüştü. 4-14 Mart tarihlerinde aralıksız kar yağmış ve 1 ay boyunca da kar yerden kalkmamıştı.

İnsan Boyunu Aşan Kar

Kandilli Rasathanesinin verilerine göre 4 Mart’ta 22 santimetre yüksekliğinde kar yağmış, valiliğin açıklaması sonrasında okullar ve iş yerlerinin tatil olmasıyla saat 10.00 civarı eve dönen halk 40 santimetreyi bulan karda epey zorlanmıştı. 4-14 Mart tarihlerinde etkili olan ve üç dalga hâlinde gelen kar fırtınasından dolayı yüksek kesimlerde kar yüksekliği 4 metreyi dahi bulmuştu. Bu yüzden 1987 kışı hakkında “İnsan boyunu aşmıştır.” gibi cümleler kullanılmıştı.

Sabah bembeyaz bir İstanbul’a uyanan İstanbullular beklenmedik kar yağışı karşısında şaşkınlık yaşarken; şehir felç olmuştu.

Hayatın durma noktasına geldiği bu dönemde okullar iki hafta tatil edilmiş, insanlar işine gidememişti. Beklenmedik bir zamanda gelen yoğun kar yağışı olduğu için yollar uzun bir süre açılamamış ve evlere hapislik durumu ortaya çıkmıştı.

 

 

İnsanların eve hapsolduğu bu dönemde sık sık elektrik ve su kesintisi yaşanmaya başlanmış hatta günlerce elektrik gelmediği de olmuştu. Ekmek ve tüp gibi temel ihtiyaçlarda da sıkıntılar ortaya çıkmış, insanlar ekmek ve tüp bulamadığını bulsa dahi fiyatların çok pahalı olduğunu dile getirmişti. Her şeyin fiyatında ani bir artış olmuştu.

O gün oynanacak olan ve ilgiyle beklenen Beşiktaş-Dinamo Kiev maçı da kar yağışından dolayı ertelenmiş, daha sonra ileri bir tarihte İzmir’de oynanmıştı.

 

1 ay sonucunda yavaş yavaş erimeye başlayan kar, sarkıtların düşmesi ve sellerin oluşmasıyla da facialarını devam ettirmiş; karın aniden gelişi ve yaşattığı zorluklarla beraber adını tarihe “1987 Kışı” olarak yazdırmıştır.

Bugünlerde de 1987 kışı ile benzetme yapılan ve kar fırtınası beklenen İstanbul ve ülkenin birçok şehrinde 10-14 Mart tarihlerinde etkili olacağı düşünülen aybar kar fırtınası, kendisinden epey söz ettirmektedir.

Aybar Kar Fırtınası Nedir ?

Aybar, Türkçede “heybetli, görkemli, gösterişli” anlamlarına gelmektedir. Sibirya kökenli olan kar fırtınasına, ülkemizde etkisini geniş alanlarda gösterdiğinden ve bu dönemlerde yoğun olarak kar yağışı beklendiğinden aybar denilmiştir. Ocak ayının sonunda İstanbul’da etkili olan kar fırtınasına ise yine heybetli anlamına gelen “avar” kar fırtınası denmiştir.

Yazar: Dil Beste Kaplan
Editör: Emine Türal

Kaynakça:

Görsel Kaynakça:

YAZAR BİLGİSİ
Dil Beste Kaplan
Dil Beste Kaplan, 1999 yılında doğdu. Farklı alanlarda araştırma yapmayı ve keman çalmayı seviyor. Severek yaptığı araştırmaları sizlerle buluşturmak için MozartCultures ekibinde yazar olarak yer alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.