Müzik Dünyasının Bukalemunu: David Bowie ve Büründüğü Kişilikleri

16.09.2022
Müzik Dünyasının Bukalemunu: David Bowie ve Büründüğü Kişilikleri

Kariyerinin başladığı 60’lı yıllardan ölümüne dek müzik dünyasının en etkili sanatçılarından olan David Bowie; Space Oddity, Life on Mars, Heroes ve Queen ile yaptığı Under Pressure gibi şarkılarla dünya çapında bir ün kazanmıştır. David Bowie’yi diğer sanatçılardan ayıran şey adeta farklı bir insan gibi davranıp büründüğü birbirinden tamamen farklı karakterleridir. Karakterlerinden öne çıkanları Ziggy Stardust, Aladdin Sane, The Thin White Duke ve The Blind Prophet’tır.

Ziggy Stardust ve Aladdin Sane

1972 tarihli “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” albümünün ana karakteri olan Ziggy Stardust, uzaydan gelen bir rock yıldızıdır. Albümün turneleri devam ederken Bowie; Stardust, grubu ise The Spiders from Mars adıyla konserler vermiştir. Albümde anlatılanlara göre çift cinsiyetli, uzaylı bir insan olan Ziggy Stardust, Dünya’ya iki amaçla gelmiştir: Bunlardan biri Dünya’ya sevgi ve umut yaymaktır, bu doğrultuda bir müzik grubu kurmuştur. Diğer amacı ise Dünya’nın beş yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşılaşacağı ve “Starman” şarkısında bahsi geçen kurtarıcının haberini vermektir. David Bowie’nin özellikle 70’lerde basınla cinsellik hakkında yaşadığı tartışmalar Ziggy Stardust karakterinin oluşmasına sebep olan durumlardandır. Bowie’nin 1,5 yıl boyunca Ziggy Stardust ismiyle gezmesi kişiliğine zarar verdiğinden ve turneler sırasındaki fazla harcamalardan dolayı David Bowie, Ziggy Stardust karakterini 3 Temmuz 1973 tarihinde Londra’da verdiği bir konserde sembolik olarak öldürmüştür.

 

Aladdin Sane

Bowie’nin daha sonraki kişiliği Aladdin Sane’dir. Bowie, Aladdin Sane’den “Ziggy Stardust’ın Amerika versiyonu” ya da “Ziggy Stardust’ın Amerikalı kuzeni” olarak bahsetmiştir. Albümün aynı isimli ilk şarkısının uzatılmış ismi “Aladdin Sane (1913–1938–197?)” şeklindedir. 1913 yılı I. Dünya Savaşı’nın, 1938 yılı ise II. Dünya Savaşı’nın bir yıl öncesidir. David Bowie burada 1970’lerde III. Dünya Savaşı çıkma ihtimalinden söz etmek istemiştir. Albümün ismi “A Lad Insane” (Çılgın Delikanlı)  isminin kelime oyunu hâlinde sunulmasıyla ortaya çıkmıştır.

The Thin White Duke

David Bowie’nin 1975-76 yıllarında büründüğü bu rol, diğer kişiliklerine göre daha karanlık, daha maskülen ve daha gelenekseldir. Bowie, Station to Station albümü çıkmadan önceki turnede bu kimliğe bürünmüştür. Station to Station albümünün aynı adlı şarkısında ilk defa The Thin White Duke isminden bahsedilmiştir. Bowie’nin o yıllarda uyuşturucu bağımlılığı dolayısıyla The Thin White Duke bu denli karanlıktır. İsminden de anlaşılabileceği gibi faşist bir düşünce yapısına sahiptir. Bowie’nin en tartışılan kişiliği olmuştur.

“İlk başta Bowie; faşist, neredeyse Nazi benzeri açıklamalarının sadece karakterinin bir parçası olduğun iddia etti. Daha sonra bu dönemde kullandığı ağır ilaçları suçladı. Bowie, o dönemdeki albümlerinden bahsederken ‘tamamen farklı bir kişinin eseri’ gibi hissettiğini söylüyor.” (Hewitt, 2007).

1975 yılında Los Angeles’a taşınmasıyla hayatına kaos girmiştir. Aşırı derecede kullandığı kokain, günlerce uyanık kalması, süt ve biberden başka bir şey tüketmemesi Bowie’nin bilincini de bulanıklaştırmıştır. Yine bu dönemde okültizme olan ilgisi artmıştır. Fiziksel ve psikolojik olarak kötü durumda olmasına rağmen Station to Station albümü müzik otoritelerince iyi eleştiriler almıştır.

The Thin White Duke’un Ardından

Amerika macerası uyuşturucu batağında geçen Bowie 1976 sonlarında Berlin’e taşınmıştır. The Thin White Duke’un da son görüldüğü zaman Bowie Berlin’e gitmeden öncedir. Bu zamandan ölümüne kadar Bowie daha sade bir yaşam sürmeye başlamış, müziğini de bu doğrultuda değiştirmiştir. “Berlin Üçlemesi” denilen “Low (1977), Heroes (1977), Lodger (1979)” albüm serisini çıkarmasıyla rotasını Krautrock’a doğru çevirmiştir. Bunda Brian Eno’nun etkisine değinmek gerekir.

Blackstar ve The Blind Prophet

Bowie’nin son albümü olan Blackstar için çekilen Lazarus ve Blackstar şarkılarının kliplerinde görülen The Blind Prophet, Button Eyes olarak da anılmaktadır. Blackstar albümü Bowie’nin 69. doğum gününde ve ölmeden iki gün önce piyasaya sürülmüştür.

“Bazıları tarafından ‘Blackstar’ unvanının, belirli kanser lezyonlarını tanımlayan bir terim olması dolayısıyla sır olarak sakladığı kanserine atıfta bulunduğuna inanılmaktadır. ‘Buraya bak, cennetteyim.’ gibi sözler ve Bowie’yi hastane yatağında gösteren ‘Lazarus’ şarkısının videosu artık daha derin bir anlama sahip gibi görünüyor.” (Hamelink, 2018).

Bonus: Major Tom

1969 Space Oddity albümünde aynı adlı şarkıda dinleyicilerin karşısına çıkan Major Tom, görev için uzaya gönderilecek bir astronottur. Şarkı Major Tom ile Ground Control arasında geçen telsiz konuşmalarından oluşmaktadır. Şarkının sonunda bir şeyler ters gider ve ilk önce Major Tom bulunduğu kapsülü terk etmek zorunda kalır. Daha sonra da iki taraf arasında bağlantı kesilir. Major Tom ile ikinci karşılaşma 1980 yılında Scary Monsters (and Super Creeps) albümünde bulunan Ashes to Ashes şarkısında olmuştur. Şarkıda geçen “We know Major Tom’s a junkie” cümlesiyle Major Tom’un aslında bir keş olduğu ortaya çıkmıştır. Blackstar albümünün aynı isimli şarkısının klibinde uzaylı kadının cesedini bulduğu ve kaskı açtığında değerli taşlarla kaplı kafatasını gördüğü astronot, Major Tom’dan başkası değildir.

Yazar: Kerem Karabulut
Editör: Emine Türal

Kaynakça

Görsel Kaynakça

YAZAR BİLGİSİ
Kerem Karabulut
Okur, yazar, dinler, bazen de çizer. Özellikle okur ve dinler.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.