Netflix Dizi İncelemesi: BİR BAŞKADIR

Netflix Dizi İncelemesi: BİR BAŞKADIR

”Aşkını bir sır gibi senelerce sakladım, geceleri rüyamda ismini sayıkladım.”

 

Ne konuda?

‘Bir Başkadır’ tıpkı ismi gibi, bildiğimiz Türk dizilerinden çok başka. Özellikle Netflix’in diğer dizilerinden bambaşka bir derde sahip. O da: ‘Bizi, bize, bizle anlatmak’. Her ne kadar klişe gibi gözükse de yapmaya çalıştığını her bir karaktere özümseterek peşimizden asla ayırmıyor. Meryem’i çevrenizde görmeniz çok muhtemel bir olay. Ya da sırf yalnızlık hissiyatından biraz daha kurtulmak umuduyla saçma sapan ortamlarda bulunan Peri’yi. Bu, öyle bir doğallıkla anlatılıyor ki kendinize ait bir şeyler buluyorsunuz. Bazen dedenizin Halk TV izlemesi, bazen babanızın ‘Yabancı müzik de neymiş, ya küfür ediyorsa?’ demesi gibi. Dizi, her karakteriyle ülkemizin mozaiği gibi ve bunun televizyon kanallarına yansıması da muazzam bir detay. Televizyon kanalları seçimi; biz, bize anlatma adına önemli bir yer tutuyor dizide.

 

Kaça kadar?

Biraz daha ayrıntıya inilecek olursa kamera dahi, doğallık ve içtenlik amacıyla kendine has kullanılmış. Dizide uzaktan yakına kamera kullanımı; bir kesimi anlatmak, kişi bazlı hareket edimini güçlendirmek adına yapılmış. Bunun yanı sıra dikkat edilmeyecek açılardan yapılan çekimler, yanından geçip gittiğimiz insanların nasıl dertlere sahip olabileceğine dair düşünceler de uyandırmıyor değil. Sabit ve uzak bir açıdan yapılan çekimleri izlemek ise son derece keyifli. Balkondan dışarı ya da odanızdan diğer odadaki insanların ne yaptığına bakıyormuşsunuz gibi. Oyuncuyla birlikte hareket eden kamera ve kamera karaktere odaklıyken yapılan detay yakınlaştırmalarsa anlatımı güçlendiren ögelerden.

 

Kim?

Dizi, anlatımını olaylardan ziyade insanlarla başarıyor. Meryem’in üzerindeki koşuşturma ve abisinin baskısı neredeyse gözle görülür hâlde. Yasin’in yaşama karşı duyduğu sarsılmaz inancı, Ruhiye ve Peri’nin modern insan yalnızlığı, Gülbin’in yaşadığı aile şiddeti, Sinan’ın aşağılanması, Hayrunisa’nın cesareti, Ali Sadi Hoca’nın kalıpları yıkışı, küçük İsmail’in konuşması, Hilmi’nin masumluğu… Bu olgular, ya bir olay sonrası dışa vurumla ya da sadece bir bakışla anlatılıyor. Neredeyse bütün karakterlerin ortak bir özelliği var: anlatma ihtiyacı. Aynı zamanda dizideki herkeste görülen o ki: aslında bütün sorunumuz iletişimsizlik, içinde tutma. Aşağıdaki tablodan da anlayacağınız gibi iletişimin tek taraflı oluşu, yanında yeni birilerini getiriyor.

netflix-dizi-incelemesi-bir-baskadir

24

Dizi, benim açımdan beklentiyi karşılar nitelikteydi. Tüm konular son derece açıklanmış ve anlatılmıştı. Belki daha fazla Ferdi Özbeğen dinleyebilirdik. Umarım ‘Bir Başkadır’ bir şeyleri değiştirir. Bizler de daha fazla kendine has, bizi anlatan, insan psikolojisiyle yoğurulmuş yapımlar görürüz.


Yazan: Tufan Uzun

Kaynakça

Oya, B. (Yön.) (2020). 4.bölüm. Bir Başkadır. içinde. Netflix.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.