Psikolojik Dizi Tavsiyesi: Terapist

08.03.2021
Psikolojik Dizi Tavsiyesi: Terapist

 

Terapist, Türkiye’de gitgide popülerleşen dijital platformlardan biri olan Gain Medya’nın ses getiren psikolojik gerilim türünde, 7 bölümden oluşan mini dizisidir. Yönetmenliğini Zeynep Dadak’ın üstlendiği bu mini dizide, Muhammet Uzuner, Dolunay Soysert, Çağdaş Onur Öztürk, Zeynep Çamcı, İlayda Alişan ve Murat Kılıç başrolleri paylaşıyor. Bölümlerinin ortalama on dakika sürmesi ve neredeyse tek bir mekânda geçmesiyle izleyicilerini yalnızca olaya odaklamayı başarıyor ve kısa sürede büyük etki uyandırıyor.

Dizi, çoğunlukla yurtdışındaki yapımlardan aşina olduğumuz grup terapisi sahnelerine yer veriyor. Birbirinden farklı kişilikleri ve psikolojik rahatsızlıkları olan beş kişinin bir arada bulunduğu sahneler, terapötik kartların kullanımı ve terapi sürecinin incelikli bir şekilde işlenmesi, Terapist’i bir solukta izlenebilen bir yapım hâline getiriyor. Dizi, bazı bölümlerde on dakika içinde birçok olay olurken bazılarında ‘’hiçbir şey olmadı’’ hissiyle izleyicilere ters köşe yapıyor.

Karısının katilini danışanları arasında arayan Doktor Çetin, büyük bir titizlikte onları yeniden mercek altına alıyor. Böylelikle izleyici, bölümler ilerledikçe kişiler ve onların tanıları hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor. Dizinin yönetmeni Zeynep Dadak’ın da ifade ettiği gibi dizi, bir terapistin katili arayışından çok, kendisiyle yüzleşme sürecini de ele alan bir yapım. Ve nasıl ki polisiye yapımlarda psikolojik süreçlerin işlenişine yer veriliyorsa burada da terapi sürecinden katil arayışına doğru ilerleniyor. Dizi, izledikçe seyircisini çekiyor ve aslında izleyicilere de dedektif rolünü veriyor.

Başrollerin çoğunun ortak bir özelliği ise çocukluk döneminde travmatik bir olay deneyimlemiş olmalarıdır. Dizinin sloganının da dediği gibi: “Geçmiş asla geçmemiş ve geçmeyecek olandır.”

Yazının buradan sonraki kısmı “spoiler” içermektedir. Diziyi henüz izlememiş olanların ve izlemek isteyenlerin okumaması tavsiye edilmektedir.

Karakterlere Bakış

Armağan

Armağan, dizinin en ilgi uyandırıcı karakterlerinden birisidir. Bir bebek gibi altının bezlenmesinden hoşlanıyor. Özellikle de stresli olduğu anlarda onun bu isteği tetikleniyor. Armağan’ın dizideki tanısı yetişkin bebek sendromudur.

Kerem

Doktor Kerem, gerek alaycı ve aşağılayıcı üslubuyla gerekse kendine olan hayranlık duygusuyla klasik bir narsisti temsil ediyor. Hatta kendine öyle hayran ki sevgilisiyle birlikte olurken ona kendi parfümünü sıkıyor. Bu hayranlık iş hayatında da sürüyor. Kendisini hastalarının “şansı” olarak görüyor. Müdahalesine rağmen felçli kalan hastasını anlatırken buna hastanın geç getirilmesinin sebep olduğundan oldukça emin konuşuyor. Oldukça gerçek dışı bir şekilde, hatayı kendisinde değil, her zaman dış etkenlerde buluyor. Anlaşılan o ki insanın suçluluk duygusu ve empatiden yoksun oluşu, onu telafiden ve pişmanlıktan da uzak tutuyor. Kerem’in geliştirdiği bu savunma mekanizması, onu kısa vadede stresten korumayı başarmış ve görevini başarıyla tamamlamış gibi görünüyor. Ancak hâlâ bastıramadığı ve öfke kontrolünü kaybettiği -çocukluk hatıraları gibi- bazı konular var.

Çocukluğunda “annesinin biriciği olan Kerem ve annesinin dalgalı ilişkisine dair bilgiler de ediniliyor. Annesine sıkı sıkıya bağlı olan ve ona laf söylettirmeyen Kerem’in aslında ona dair pek de hoş anıları yok. Fakat o, gerçeği yine çarpıtarak annesini savunmayı seçiyor. Tıpkı kendisini akladığı gibi annesini de yaptığı hatalarından bağımsız tutuyor. Ve Doktor Çetin, bu hikayedeki anneyi çok güzel özetleyerek sorunun kaynağına işaret ediyor: yavrusunu dişleri arasında taşıyan bir timsah…

Özlem

Çocukluğunda yaşadığı cinsel istismarın etkilerini hâlâ taşıyor. Otostop çekerek bindiği arabaların sürücüleriyle cinsel ilişkiye giriyor ve bunu, sırf onların güçsüzlüklerini görmek için yaptığını söylüyor. Doktor Çetin’e ilgi duyuyor.

Berna

Berna, kendisine ve partnerine acı veren cinsel aktiviteleri yapmaktan haz alıyor. Grup üyelerini üzen bir konu Berna’yı güldürebiliyor. Doktor Çetin bir duyguyu tanımlamalarını istediğinde, Berna’nın tanımı diğer grup üyelerinden oldukça farklı olabiliyor. Ayrıca, karşısındakine karşı otorite kurmaktan ve fiziksel acı vermekten zevk alıyor.

Ayşe

Ayşe için grubun en kırılgan üyesi veya “öyleymiş gibi yansıtan” denilebilir. Ortamda bir anlaşmazlık çıktığında, sesler yükseldiğinde, hoşuna gitmeyen sözler söylenildiğinde Ayşe yoğun bir stres yaşıyor. Gruptakilerin anlattığı deneyimleri, çocukluğunda kaybettiği ablasını ve hatta kendi başına gelenleri daima “kader”e bağlıyor. Onun için kontrolü dış etkenlere bırakmak, sorumluluklarından kaçmak için bir kurtuluş yolu.

 

Yazar: Ece Yurdakul
Editör:
Emine Türal

 

Kaynakça:

• Dadak, Z. (Yönetmen). (2021). Terapist [Dizi]. Türkiye: Gain TV.

• Bir Psikolojik Gerilim Dizisi ‘Terapist’in Oyuncu ve Yönetmeni T24’te. (2021, 4 Şubat). T24 [Video]. Erişim adresi: https://www.youtube.com/watch?v=3gEcvJg9pF4&t=1510s

Görsel Kaynakça:

https://twitter.com/gainmedya/status/1346493211611705352

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gainin-psikolojik-gerilim-turundeki-mini-dizisi-yayimlandi-terapist-1803237

https://fav10.net/forum/threads/terapist-dizi-yorumlar%C4%B1.303724/

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
Ece Yurdakul
Ece Yurdakul 1998 yılında Ankara’da doğdu. 2016 yılında İçel Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde dördüncü sınıf psikoloji öğrencisi olan Ece Yurdakul, MozartCultures’da psikoloji alanında yazılar yazmakta ve aynı zamanda felsefe ve sosyoloji alanında da çeviriler yapmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.