Sanat Akımları-4: Ön Raffaeloculuk (Pre-Raphaelite Brotherhood / PRB)

17.03.2021
Sanat Akımları-4: Ön Raffaeloculuk (Pre-Raphaelite Brotherhood / PRB)

Ön Raffaeloculuk Akımı

Ön Raffaeloculuk, Viktorya Dönemi’nde 1848 yılında Londra’daki Kraliyet Akademisi’nin sanat anlayışına tepki olarak kurulan bir sanat akımıdır. Kurucuları arasında John Everett Millais, Dante Gabriel Rosetti ve William Holman Hunt vardır. Daha sonra gruba, James Collinson, William Michael Rossetti, Frederic George Sephens ve Thomas Woolner’i de katılmış ve yedi üyelik bir ‘kardeşlik’ oluşturmuşlardır. Ön Raffaelocu Kardeşler diye de tanınmaya başlamışlardır. Ressamlar, şairler ve heykeltıraşlardan oluşan bu grup kendilerini bir reform hareketi olarak tanımlamışladır. İngiliz yazar, şair ve sanat eleştirmeni olan John Ruskin’in ilkelerini takip etmişlerdir. Amaçları artık Rönesans’ı referans almak yerine, gerçek ve özgür olduğunu düşündükleri Raphael’den önceki Orta Çağ sanatına dönerek yeni bir resim stili yaratmaktır. Nazarenleri örnek almışlar ve onlar gibi İtalyan sanatına ilgi duymuşlardır. Aynı zamanda edebi ve tarihsel konularla ilgilenmişlerdir. Özgürlük ve sorumluluğun ayrılmaz olduğunu düşünmüşlerdir.

Gözleme dayalı yeni bir anlatım geliştirmişler ve ayrıntıya önem vermişlerdir. Figürlerin güzelliğinden çok özelliklerine odaklanmışlardır. Dolaysız ve sade bir anlatımları vardır. Doğadan etkilenmiş ve seçilen konuyu en gerçekçi şekilde çalışmışlardır. Nesneleri resmederken formları değiştirilirse izleyici üzerindeki manevi etkisini yitireceğine inanmışlardır. Parlak renkler ve keskin hatlar kullanmışlardır.

1849 yılında açtıkları ilk sergide kurucu üyelerden bazıları resimlerini isimsiz olarak sergilemişler ve PRB olarak imzalamışlardır. 1850 yılında Germ isimli kısa ömürlü bir edebiyat dergisi çıkarmışlardır.

Ruskin’in Ön Raffaelocular’ı öven yazılar yazmasından sonra resimleri beğenilmeye başlamıştır. Kraliyet Akademisi açtığı sergide Ön Raffaelocular’ın resimlerine de yer vermiştir.

Güzellik anlayışını hiçe sayan Ön Raffaelocular’ın dinsel konuları da gerçekçi bir bakış açısıyla betimleyerek saygısızlık göstermeleri eleştiri konusu olmuştur. İngiliz yazar Charles Dickens da “korkunç, utanç verici, iğrenç” gibi kelimeler kullanarak oldukça sert bir şekilde eleştirmiştir. Bu eleştirilere dayanamayan Collinson gruptan çıkmış ve Rossetti de halka açık sergilere katılmamaya karar vermiştir.

Daha sonra grup kendi içinde iç sıkıntılar yaşamaya başlar ve 1853 yılında dağılmıştır.

Ön Raffaeloculular,  Arts and Crafts ve Art Nouveau akımlarına da esin kaynağı olmuşlardır.

 

Akımı Benimseyen Başlıca Sanatçılar

William Holman Hunt (1827-1910)

Hunt, yaşamı boyunca Ön Raffaellocular’a bağlı kalmış ve topluluğun en uzun süreli üyesi olmuştur. Çok sayıda manzara resmi yapmıştır. Dinsel konulu resimlerine özgün bir arka plan yaratabilmek ve manzara resimleri için otantik yerler bulmak adına Filistin’e gitmiştir. Görme yeteneği gittikçe bozulan Hunt, istediği kalitede resimler yapamamaya başlamış ve bir süre sonra da resmi bırakmıştır.

Valentine Rescuing Sylvia from Proteus (William Holman Hunt, 1851)

 

John Everett Millais (1829-1896)

Detaylara önem veren ressam, doğanın güzelliği ve karmaşıklığı üzerine yoğunlaşmıştır. Dinsel konulu resimlerinde gerçekçi olduğu ve kutsallıktan uzak olduğu  için çok fazla eleştiriye maruz kalmıştır. Daha sonradan grubun ilkelerinden uzaklaşmaya başlamıştır. Resimlerindeki figürler fakir bir mahalleden çıkmış gibi görünür. 1853’te Kraliyet Akademisi’nin yardımcı üyesi seçilmiştir. Portreler ve geleneksel konular işlemiştir. Millais, kitap illüstratörlüğü de yapmıştır.

Christ in the House of His Parents (John Everett Millais, 1849-1850)

 

Dante Gabriele Rossetti (1828-1882)

Aynı zamanda şair ve çevirmen olan ressam, Orta Çağ’ın ruhunu yakalamak istemiştir. Edebiyatla yakından ilgilenen ressamın natürmort çalışmaları da vardır. Resimlerinde gizemli bir estetik vardır. İtalyan şehvetini ve sevgisini rüyayla birleştirmiştir. Çalışmaları, Avrupalı sembolistleri etkilemiştir.

Venus Verticordia (Dante Gabriel Rossetti, 1864-1868)

 

Arthur Hughes (1832-1915)

Kraliyet Akademisi’nde okurken The Germ Dergisi’ni satın almış ve orada Ön Raffaelocuları tanımış ve hemen Ön Raffaeloculuk ilkelerine göre resimler yapmaya başlamıştır. Daha sonra grubun diğer üyeleriyle tanışmış ve yaptığı çalışmalarla onların takdirini kazanarak gruba katılmıştır. Kitap illüstratörlüğü de yapmıştır.

Ophelia (Arthur Hughes, 1865)

Yazar: Görkem Tırıç
Editör: Başak Tufan

Serinin önceki yazıları:

Kaynakça

  • Rona, Z. (1997). Ön-Raffaellocular. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. İstanbul: YEM.
  • Rona. Z. (1997). Hunt William Holman. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. İstanbul: YEM.
  • Sizeranne, R. (2012). The Pre-Raphaelites. Newyork: Parstone.
  • Tükel, U. (1997). Millais John Everett. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. İstanbul: YEM.
  • Yaşdağ, M. (2017). 19. Yüzyılın Sıra Dışı Sanat Hareketi: Pre-Raphaelite Kardeşliği ve Sembolizmi. Sanat Tarihi Dergisi. 26(1), 171-185. Erişim Adres: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/298341

Görsel Kaynakça

YAZAR BİLGİSİ
Görkem Tırıç
Görkem TIRIÇ, Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü yüksek lisans öğrencisidir. Kitap okumaya ve araştırma yapmaya ilgi duymaktadır. Avrupa Sanatı, Bizans Sanatı, Türk Sanatı, Mimari, Mitoloji gibi alanlarda yazılar yazmakta olan Görkem Tırıç mozaik sanatıyla da yakından ilgilenmektedir. Yazılarını daha kaliteli ve geniş bir kitleye ulaştırmak amacıyla 2020 yılında MozartCultures yazar ekibine dahil olmuştur. Aynı zamanda sosyal medya ekibinde görev almaktadır. Kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü ve yüzme, hobilerinin başında gelmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.